19 definiții pentru sensibilitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate, afectivitate. ♦ (În artă și literatură) Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Rezistență scăzută la agenți patogeni. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din fr. sensibilité, lat. sensibilitas, -atis.

sensibilitate sf [At: VÂRNAV, L. 142V/16 / V: (înv) senzi~ / Pl: (rar) ~tăți / E: lat sensibilitas, -atis, fr sensibilité] 1 Capacitate a omului de a avea o viață afectivă intensă, de a trăi profund sentimentele, impresiile, situațiile. 2 Însușire a unei persoane care suferă excesiv din punct de vedere moral la întâmpinarea anumitor atitudini, situații etc. 3 (Pex) Stare de emotivitate Si: simțire , (înv) simțibilitate (3). 4 (În artă și literatură) Capacitate a unei opere, a unei creații artistice etc. de a impresiona afectiv. 5 (În artă și literatură) Ceea ce trădează sensibilitate (1). 6 (În artă și literatură) Receptivitate artistică. 7 Capacitate (fiziologică) a organismelor animale superioare, a unor plante, a unor părți ale lor etc. de a avea senzații, percepții, de a reacționa (cu ușurință sau exagerat) la senzații, la percepții. 8 (Pex) Mărime care exprimă capacitatea de reacție a unor organe de simț Si: (înv) simțibilitate (8). 9 Predispoziție a organismelor la diverse boli. 10 Capacitate a unui aparat, a unui instrument de măsură etc. de a reacționa la cele mai neînsemnate variații ale unor agenți externi, de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferențe etc. 11 (Pex) Mărime care exprimă sensibilitatea (10). 12 Însușire a unui material fotografic de a putea fi impresionat într-o măsură determinată exact de radiațiile din regiunea spectrului. 13 (Chm) Mărime a concentrației unei soluții la substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 14 Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. 15 Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (8).

SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate, afectivitate. ♦ (În artă și literatură) Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Predispoziție a organismelor la diferite boli. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din fr. sensibilité, lat. sensibilitas, -atis.

SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultatea de a simți, de a reacționa la excitații; acuitate a simțurilor; capacitatea de a avea senzații. Poate că în acea singură clipă [a morții] e concentrată toată sensibilitatea, în creier fiind chiar sediul vieții. Dar unele insecte au senzații chiar după ce sînt decapitate. BART, S. M. 78. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate. Erau oameni normali... unii din ei poate cu o sensibilitate prea acută. CĂLINESCU, E. 31. Sensibilitatea noastră e mai ascuțită și nu s-a tocit prin contactul cu primejdiile zilnice. REBREANU, R. II 101. [Radu] se făcuse de o sensibilitate care nu era de loc extraordinară vîrstei lui. VLAHUȚĂ, O. A. I 90. ♦ (În artă și literatură) Impresionabilitate deosebită la tot ceea ce trezește emoții estetice; receptivitate artistică. Sensibilitatea criticului se manifestă în cea mai profundă vibrațiune a ei... în admirabilul studiu asupra dramei «Năpasta». DEMETRESCU, O. 170. 3. Calitate a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la valori sau variații foarte mici ale intensității unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea de presiune etc.). Sensibilitatea seismografului. Sensibilitatea balanței.

SENSIBILITATE s.f. 1. Facultate a organismelor vii de a simți, de a percepe prin simțuri tot ceea ce vine din afară; simțire. 2. Însușirea de a fi foarte simțitor; afectivitate, emotivitate accentuată. ♦ Receptivitate artistică. ♦ Predispoziție a organismelor la diferite boli. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferențe. 4. (Chim.) Mărime a concentrației unei soluții la substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect la pragul perceperii senzoriale. 5. Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. [Cf. fr. sensibilité, lat. sensibilitas].

SENSIBILITATE s. f. 1. proprietate a organismelor animale de a simți, de a percepe prin simțuri tot ceea ce vine din afară. ◊ calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile. 2. însușirea de a fi foarte simțitor; afectivitate, emotivitate. ◊ receptivitate artistică. ◊ predispoziție a organismelor la diferite boli. 3. însușire a unui instrument sau aparat de a fi sensibil. 4. (chim.) mărime a concentrației unei soluții, în substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect la pragul percepției senzoriale. 5. viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. (fr. sensibilité, lat. sensibilitas)

SENSIBILITATE ~ăți f. 1) Caracter sensibil. 2) Receptivitate emotivă; afectivitate. [G.-D. sensibilității] /<lat. sensibilitas, ~atis, fr. sensibilité

sensibilitate f. 1. facultatea de a simți, de a primi impresiunile obiectelor; 2. impresionabilitate morală: are prea multă sensibilitate; 3. sentiment de compătimire, de duioșie.

*sensibilitáte f. (lat. sensibilitas, -átis). Facultatea de a fi sensibil, de a simți ușor: sensibilitatea uneĭ inimĭ, uneĭ hirtiĭ fotografice. – Fals senz-.

sansibilitate[1] sf vz sensibilitate

 1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

senzibilitate sf vz sensibilitate

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități

!sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități

sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SENSIBILITATE s. 1. (înv.) simțibilitate, simțiciune, simțire, simțitate. (Sensibilitatea nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, simțire. (Artist de o mare sensibilitate.) 3. susceptibilitate. (Se făcuse de o sensibilitate greu de suportat.) 4. finețe. (Sensibilitatea unui aparat de măsură.)

SENSIBILITATE s. 1. (înv.) simțibilitate, simțiciune, simțire, simțitate. (~ nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, simțire. (Artist de o mare ~.) 3. susceptibilitate. (Se făcuse de o ~ greu de suportat.)

Sensibilitate ≠ insensibilitate

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SENSIBILITATE. Subst. Sensibilitate, simțire, simț, simțămînt, sentiment, senzație, emoție; simțibilitate (rar), simțiciune (înv.), sentimentalitate, sentimentalism, simțimintalism (înv.); afectivitate, emotivitate, impresionabilitate, receptivitate, rafinament, morbidețe (livr.), susceptibilitate, hipersensibilitate; iritabilitate, irascibilitate, surescitabilitate. Emoționare, tulburare; sensibilizare, sentimentalizare, hipersensibilizare; iritare; iritație, surescitare, surescitație. Adj. Sensibil, sensibilizat, simțit, simțitor, senzual, simțual (înv.); emotiv, emoțional, afectiv; sentimental, impresionabil, receptiv; susceptibil, hipersensibil; iritabil, irascibil, surescitabil. Emoționat, afectat, tulburat, mișcat, impresionat; excitat, surescitat, iritat, ațîțat, enervat. Impresionant, mișcător, lacrimogen (fig., ir. și depr.), emoționant, tulburător, sentimentalizat; iritant, enervant, surescitant. Vb. A simți, a încerca un sentiment, a fi mișcat (impresionat). A se emoționa, a cuprinde (pe cineva) emoția, a fi cuprins de emoție, a se tulbura. A se irita, a se enerva, a se supăra, a-și ieși din fire, a-i sări (cuiva) țandăra, a se înfuria. A sensibiliza, a sentimentaliza; a impresiona, a emoționa, a mișca, a tulbura, a excita, a irita, a ațîța, a surescita. V. cordialitate, dragoste, gingășie, intuiție, iritare, neliniște, nestăpînire, rafinament, sinceritate, temperament.

Intrare: sensibilitate
sensibilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sensibilitate
 • sensibilitatea
plural
 • sensibilități
 • sensibilitățile
genitiv-dativ singular
 • sensibilități
 • sensibilității
plural
 • sensibilități
 • sensibilităților
vocativ singular
plural
sansibilitate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
senzibilitate
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sensibilitate, sensibilitățisubstantiv feminin

 • 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: simțire antonime: insensibilitate
  • format_quote Poate că în acea singură clipă [a morții] e concentrată toată sensibilitatea, în creier fiind chiar sediul vieții. Dar unele insecte au senzații chiar după ce sînt decapitate. BART, S. M. 78. DLRLC
 • 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Erau oameni normali... unii din ei poate cu o sensibilitate prea acută. CĂLINESCU, E. 31. DLRLC
  • format_quote Sensibilitatea noastră e mai ascuțită și nu s-a tocit prin contactul cu primejdiile zilnice. REBREANU, R. II 101. DLRLC
  • format_quote [Radu] se făcuse de o sensibilitate care nu era de loc extraordinară vîrstei lui. VLAHUȚĂ, O. A. I 90. DLRLC
  • 2.1. arte literatură Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Sensibilitatea criticului se manifestă în cea mai profundă vibrațiune a ei... în admirabilul studiu asupra dramei «Năpasta». DEMETRESCU, O. 170. DLRLC
 • 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Sensibilitatea seismografului. Sensibilitatea balanței. DLRLC
 • 4. chimie Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. DEX '09 DEX '98 DN
 • 5. Rezistență scăzută la agenți patogeni. DEX '09 DN
 • 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 6.1. Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.