19 definiții pentru sensibilitate
din care- explicative (11)
- morfologice (4)
- relaționale (3)
- specializate (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate, afectivitate. ♦ (În artă și literatură) Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Rezistență scăzută la agenți patogeni. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din fr. sensibilité, lat. sensibilitas, -atis.
sensibilitate sf [At: VÂRNAV, L. 142V/16 / V: (înv) senzi~ / Pl: (rar) ~tăți / E: lat sensibilitas, -atis, fr sensibilité] 1 Capacitate a omului de a avea o viață afectivă intensă, de a trăi profund sentimentele, impresiile, situațiile. 2 Însușire a unei persoane care suferă excesiv din punct de vedere moral la întâmpinarea anumitor atitudini, situații etc. 3 (Pex) Stare de emotivitate Si: simțire , (înv) simțibilitate (3). 4 (În artă și literatură) Capacitate a unei opere, a unei creații artistice etc. de a impresiona afectiv. 5 (În artă și literatură) Ceea ce trădează sensibilitate (1). 6 (În artă și literatură) Receptivitate artistică. 7 Capacitate (fiziologică) a organismelor animale superioare, a unor plante, a unor părți ale lor etc. de a avea senzații, percepții, de a reacționa (cu ușurință sau exagerat) la senzații, la percepții. 8 (Pex) Mărime care exprimă capacitatea de reacție a unor organe de simț Si: (înv) simțibilitate (8). 9 Predispoziție a organismelor la diverse boli. 10 Capacitate a unui aparat, a unui instrument de măsură etc. de a reacționa la cele mai neînsemnate variații ale unor agenți externi, de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferențe etc. 11 (Pex) Mărime care exprimă sensibilitatea (10). 12 Însușire a unui material fotografic de a putea fi impresionat într-o măsură determinată exact de radiațiile din regiunea spectrului. 13 (Chm) Mărime a concentrației unei soluții la substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 14 Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. 15 Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (8).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate, afectivitate. ♦ (În artă și literatură) Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Predispoziție a organismelor la diferite boli. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din fr. sensibilité, lat. sensibilitas, -atis.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SENSIBILITATE, sensibilități, s. f. 1. Facultatea de a simți, de a reacționa la excitații; acuitate a simțurilor; capacitatea de a avea senzații. Poate că în acea singură clipă [a morții] e concentrată toată sensibilitatea, în creier fiind chiar sediul vieții. Dar unele insecte au senzații chiar după ce sînt decapitate. BART, S. M. 78. 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă; emotivitate. Erau oameni normali... unii din ei poate cu o sensibilitate prea acută. CĂLINESCU, E. 31. Sensibilitatea noastră e mai ascuțită și nu s-a tocit prin contactul cu primejdiile zilnice. REBREANU, R. II 101. [Radu] se făcuse de o sensibilitate care nu era de loc extraordinară vîrstei lui. VLAHUȚĂ, O. A. I 90. ♦ (În artă și literatură) Impresionabilitate deosebită la tot ceea ce trezește emoții estetice; receptivitate artistică. Sensibilitatea criticului se manifestă în cea mai profundă vibrațiune a ei... în admirabilul studiu asupra dramei «Năpasta». DEMETRESCU, O. 170. 3. Calitate a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la valori sau variații foarte mici ale intensității unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea de presiune etc.). Sensibilitatea seismografului. Sensibilitatea balanței.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SENSIBILITATE s.f. 1. Facultate a organismelor vii de a simți, de a percepe prin simțuri tot ceea ce vine din afară; simțire. 2. Însușirea de a fi foarte simțitor; afectivitate, emotivitate accentuată. ♦ Receptivitate artistică. ♦ Predispoziție a organismelor la diferite boli. 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferențe. 4. (Chim.) Mărime a concentrației unei soluții la substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect la pragul perceperii senzoriale. 5. Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. [Cf. fr. sensibilité, lat. sensibilitas].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
SENSIBILITATE s. f. 1. proprietate a organismelor animale de a simți, de a percepe prin simțuri tot ceea ce vine din afară. ◊ calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile. 2. însușirea de a fi foarte simțitor; afectivitate, emotivitate. ◊ receptivitate artistică. ◊ predispoziție a organismelor la diferite boli. 3. însușire a unui instrument sau aparat de a fi sensibil. 4. (chim.) mărime a concentrației unei soluții, în substanța de analizat, care produce, în timpul unei reacții de recunoaștere, un efect la pragul percepției senzoriale. 5. viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. (fr. sensibilité, lat. sensibilitas)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
SENSIBILITATE ~ăți f. 1) Caracter sensibil. 2) Receptivitate emotivă; afectivitate. [G.-D. sensibilității] /<lat. sensibilitas, ~atis, fr. sensibilité
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
sensibilitate f. 1. facultatea de a simți, de a primi impresiunile obiectelor; 2. impresionabilitate morală: are prea multă sensibilitate; 3. sentiment de compătimire, de duioșie.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*sensibilitáte f. (lat. sensibilitas, -átis). Facultatea de a fi sensibil, de a simți ușor: sensibilitatea uneĭ inimĭ, uneĭ hirtiĭ fotografice. – Fals senz-.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
sansibilitate[1] sf vz sensibilitate
- Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
senzibilitate sf vz sensibilitate
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
!sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
sensibilitate s. f., g.-d. art. sensibilității; pl. sensibilități
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
sensibilitate
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
SENSIBILITATE s. 1. (înv.) simțibilitate, simțiciune, simțire, simțitate. (Sensibilitatea nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, simțire. (Artist de o mare sensibilitate.) 3. susceptibilitate. (Se făcuse de o sensibilitate greu de suportat.) 4. finețe. (Sensibilitatea unui aparat de măsură.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
SENSIBILITATE s. 1. (înv.) simțibilitate, simțiciune, simțire, simțitate. (~ nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, simțire. (Artist de o mare ~.) 3. susceptibilitate. (Se făcuse de o ~ greu de suportat.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Sensibilitate ≠ insensibilitate
- sursa: Antonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
SENSIBILITATE. Subst. Sensibilitate, simțire, simț, simțămînt, sentiment, senzație, emoție; simțibilitate (rar), simțiciune (înv.), sentimentalitate, sentimentalism, simțimintalism (înv.); afectivitate, emotivitate, impresionabilitate, receptivitate, rafinament, morbidețe (livr.), susceptibilitate, hipersensibilitate; iritabilitate, irascibilitate, surescitabilitate. Emoționare, tulburare; sensibilizare, sentimentalizare, hipersensibilizare; iritare; iritație, surescitare, surescitație. Adj. Sensibil, sensibilizat, simțit, simțitor, senzual, simțual (înv.); emotiv, emoțional, afectiv; sentimental, impresionabil, receptiv; susceptibil, hipersensibil; iritabil, irascibil, surescitabil. Emoționat, afectat, tulburat, mișcat, impresionat; excitat, surescitat, iritat, ațîțat, enervat. Impresionant, mișcător, lacrimogen (fig., ir. și depr.), emoționant, tulburător, sentimentalizat; iritant, enervant, surescitant. Vb. A simți, a încerca un sentiment, a fi mișcat (impresionat). A se emoționa, a cuprinde (pe cineva) emoția, a fi cuprins de emoție, a se tulbura. A se irita, a se enerva, a se supăra, a-și ieși din fire, a-i sări (cuiva) țandăra, a se înfuria. A sensibiliza, a sentimentaliza; a impresiona, a emoționa, a mișca, a tulbura, a excita, a irita, a ațîța, a surescita. V. cordialitate, dragoste, gingășie, intuiție, iritare, neliniște, nestăpînire, rafinament, sinceritate, temperament.
- sursa: DAS (1978)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv feminin (F117) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
sensibilitate, sensibilitățisubstantiv feminin
- 1. Facultate de a simți, de a reacționa la excitații, de a-și schimba, într-o anumită măsură, starea inițială sub acțiunea unui agent exterior; acuitate a simțurilor; capacitatea de a percepe senzații. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: simțire antonime: insensibilitate
- Poate că în acea singură clipă [a morții] e concentrată toată sensibilitatea, în creier fiind chiar sediul vieții. Dar unele insecte au senzații chiar după ce sînt decapitate. BART, S. M. 78. DLRLC
-
- 2. Capacitate de reacție afectivă; intensitate afectivă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: afectivitate emotivitate
- Erau oameni normali... unii din ei poate cu o sensibilitate prea acută. CĂLINESCU, E. 31. DLRLC
- Sensibilitatea noastră e mai ascuțită și nu s-a tocit prin contactul cu primejdiile zilnice. REBREANU, R. II 101. DLRLC
- [Radu] se făcuse de o sensibilitate care nu era de loc extraordinară vîrstei lui. VLAHUȚĂ, O. A. I 90. DLRLC
- 2.1. Capacitatea de a transmite, de a provoca emoții artistice; receptivitate artistică. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Sensibilitatea criticului se manifestă în cea mai profundă vibrațiune a ei... în admirabilul studiu asupra dramei «Năpasta». DEMETRESCU, O. 170. DLRLC
-
-
- 3. Însușire a unui instrument sau a unui aparat de a reacționa la cele mai mici variații ale unor agenți externi (ca diferența de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Sensibilitatea seismografului. Sensibilitatea balanței. DLRLC
-
- 4. Mărimea concentrației unei soluții în substanța de analizat, care produce, în timpul reacției de recunoaștere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. DEX '09 DEX '98 DN
- 5. Rezistență scăzută la agenți patogeni. DEX '09 DN
-
- 6.1. Viteza cu care reacționează o emulsie fotosensibilă pentru a se obține o anumită înnegrire a argintului în funcție de cantitatea de lumină recepționată. DN
-
etimologie:
- sensibilité DEX '09 DEX '98 DN
- sensibilitas, -atis DEX '09 DEX '98 DN