9 definiții pentru seismografie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEISMOGRAFÍE s. f. Totalitatea procedeelor de utilizare a seismografului; parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor înregistrări. [Pr.: se-is-] – Din fr. séismographie.

seismografie sfs [At: DM / P: se-is~ / E: fr séismographie] Parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor inregistrări.

SEISMOGRAFÍE s. f. Totalitatea procedeelor de întrebuințare a seismografului; parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor înregistrări. [Pr.: se-is-] – Din fr. séismographie.

SEISMOGRAFÍE s.f. Totalitatea procedeelor de întrebuințare a seismografului. [Pron. se-is-, gen. -iei. / < fr. séismographie].

SEISMOGRAFÍE s. f. parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea și interpretarea undelor seismice. (< fr. séismographie)

SEISMOGRAFÍE f. Ramură a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor înregistrări. /<fr. séismographie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

seismografíe (se-is-mo-gra-) s. f., art. seismografía, g.-d. seismografíi, art. seismografíei

seismografíe s. f. (sil. se-is-, -gra-), art. seismografía, g.-d. seismografíi, art. seismografíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SEISMO- „unde seismice, cutremur, vibrație”. ◊ gr. seismos „zguduire, cutremur, clătinare” > fr. séismo-, engl. id., germ. id., it. id. > rom. seismo-.~cardiografie (v. cardio-, v. -grafie), s. f., înregistrare selectivă a vibrațiilor și a bătăilor inimii sub forma unor curbe de frecvență; ~genic (v. -genic), adj., care determină apariția unui cutremur; ~graf (v. -graf), s. n., 1. Aparat care înregistrează grafic, în mod automat, momentul, durata și intensitatea mișcărilor seismice. 2. Aparat folosit în prospecțiuni geofizice, cu ajutorul căruia se înregistrează vibrațiile produse de anumite explozii subterane provocate în scopuri științifice; ~grafie (v. -grafie), s. f., parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor înregistrări; ~gramă (v. -gramă), s. f., diagramă a mișcărilor seismice înregistrate cu ajutorul seismografului; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în seismologie; ~logie (v. -logie1), s. f., ramură a geofizicii care studiază cutremurele de pămînt; ~metrie (v. -metrie1), s. f., disciplină care se ocupă cu măsurarea mărimilor mecanice caracteristice seismelor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat asemănător cu seismograful, folosit pentru observații directe, fără să înregistreze; ~nastie (v. -nastie), s. f., mișcare a organelor vegetale provocate de lovire sau de zguduire; ~scop (v. -scop), s. n., aparat pentru punerea în evidență a cutremurelor de pămînt; ~taxie (v. -taxie), s. f., reacție pozitivă sau negativă a organismelor față de acțiunea unor agenți mecanici; ~terapie (v. -terapie), s. f., utilizare terapeutică a vibrațiilor mecanice regulate și de mică amplitudine; sin. vibroterapie.

Intrare: seismografie
  • silabație: se-is-mo-gra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • seismografie
  • seismografia
plural
genitiv-dativ singular
  • seismografii
  • seismografiei
plural
vocativ singular
plural

seismografie

  • 1. Totalitatea procedeelor de utilizare a seismografului; parte a seismologiei care se ocupă cu înregistrarea undelor seismice și cu interpretarea acestor înregistrări.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: