5 intrări

Articole pe această temă:

21 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCORPIÓN, scorpioni, s. m. 1. Nume dat mai multor specii de arahnide având la extremitatea posterioară glande veninoase, care se deschid în vârful unui ac; scorpie (1). ◊ Scorpionul-de-cărți = scorpion minuscul, fără coadă și fără glande veninoase, având patru perechi de picioare și o pereche de foarfeci lungi, care trăiește printre filele cărților (Chelifer cancroides). 2. N. pr. art. Numele unei constelații zodiacale din emisfera sudică. ♦ Numele unuia dintre cele 12 semne ale zodiacului; Scorpie (2). [Pr.: -pi-on] – Din fr. scorpion, lat. scorpio, -onis.

scorpion sm [At: EPISCUPESCU, PRACTICA 26/28 / P: ~pi-on / V: (reg) șc~ / Pl: ~i / E: fr scorpion cf lat scorpio, -onis] 1 Specii de arahnide cu glande veninoase care se deschid în vârful unui ac aflat în partea din spate a abdomenului și cu maxilarele dezvoltate ca niște clești Si: (îvp) scorpie (1). 2 (Îc) ~ul de cărți Specie de arahnid mic, asemănător cu scorpionul (1), dar lipsit de glandele veninoase, care trăiește prin filele cărților vechi, hrănindu-se cu insecte dăunătoare cărților Si: chelifer, (rar) scorpia cărților, scorpia de hârtie (Chelifer cancroides). 3 (Îc) ~-de-baltă Insectă heteropteră acvatică de culoarea mâlului, cu corpul turtit și cu picioarele anterioare în formă de clește (Nepa cinerea). 4 (art; și ca np) Constelație zodiacală din emisfera australă. corectată

SCORPIÓN, scorpioni, s. m. 1. Nume dat mai multor specii de arahnide având la extremitatea posterioară glande veninoase, care se deschid în vârful unui ac; scorpie (1). ◊ Scorpionul de cărți =scorpion minuscul, fără coadă și fără glande veninoase, având patru perechi de picioare și o pereche de foarfece lungi, care trăiește printre filele cărților (Chelifer cancroides). 2. (Art.) Numele unei constelații zodiacale din emisfera sudică; numele unuia dintre cele 12 semne ale zodiacului; Scorpie (2). [Pr.: -pi-on] – Din fr. scorpion, lat. scorpio, -onis.

SCORPIÓN, scorpioni, s. m. 1. Animal din clasa arahnidelor, care trăiește în țările calde și a cărui înțepătură este foarte veninoasă (Buthus); specie mai mică, neveninoasă, a acestui animal, care trăiește în țara noastră (Euscorpius carpathicus). [Soția lui Nicola] a murit mușcată de un scorpion. BART, E. 281. ◊ Compuse: scorpionul-de-cărți = scorpion minuscul, fără coadă și fără otravă, cu patru perechi de picioare și o pereche de foarfeci lungi, care trăiește printre filele cărților vechi (Chelifer cancroides); scorpion-de-baltă = insectă acvatică din neamul ploșniței, cu prima pereche de picioare conformată pentru apucat (Nepa cinerea). 2. Numele unei constelații din emisfera sudică.

SCORPIÓN s.m. 1. Insectă tropicală arahnidă a cărei înțepătură este foarte veninoasă. 2. Numele unei constelații din emisfera sudică; numele unuia dintre cele douăsprezece semne ale zodiacului. [Pron. -pi-on. / < fr. scorpion, cf. lat. scorpio, gr. skorpios].

SCORPIÓN s. m. 1. insectă tropicală arahnidă, asemănătoare unui răcușor, cu înțepătură foarte veninoasă. 2. al optulea semn al zodiacului. (< fr. scorpion, lat. scorpio)

SCORPIÓN ~i m. 1) Animal nevertebrat exotic, asemănător cu păianjenul, având un abdomen mobil, pe a cărui parte inferioară se află glande veninoase. 2) la sing. mai ales art. Constelație din emisfera australă. ◊ Zodia ~ului unul din cele douăsprezece sectoare ale zodiacului. 3) fig. Persoană perfidă și răutăcioasă. [Sil. -pi-on] /<fr. scorpion

școrpion sm vz scorpion


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

scorpión (-pi-on) s. m., pl. scorpióni

scorpión s. m. (sil. -pi-on), pl. scorpióni

!ínima-scorpiónului (stea) (-pi-o-) s. f. art., g.-d. art. ínimii-scorpiónului

!scorpión-de-báltă (animal) (-pi-on-) s. m., pl. scorpióni-de-báltă

!scorpiónul-de-cắrți (animal) (-pi-o-) s. m. art.; pl. scorpiónii-de-cắrți

ínima-scorpiónului s. f. (sil. -pi-o-)

scorpión-de-báltă s. m. (sil. -pi-on)

scorpiónul de cărți s. m. + prep. + s. f. (sil. -pi-o-)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SCORPIÓN s. 1. (ZOOL.) scorpie. 2. (ZOOL.) scorpionul de cărți (Chelifer cancroides) = (rar) chelifer, scorpia cărților, scorpia de hârtie. 3. (ASTRON.; art.) (pop.) scorpia (art.).

SCORPION s. 1. (ZOOL.) (înv. și pop.) scorpie. 2. (ZOOL.) scorpionul de cărți (Chelifer cancroides) = (rar) chelifer, scorpia cărților, scorpia de hîrtie. 3. (ASTRON.; art.) (pop.) scorpia (art.).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SCORPIÓN (< fr., lat.) s. m. (ZOOL.) Arahnid cu glande veninoase care se deschid în vârful unui ac aflat la postabdomen, și cu o pereche de palpi maxilari ca niște clești. Există c. 750 de specii de s., grupate în ordinul Scorpiones, considerat cel mai primitiv din clasa arahnide, numărându-se printre primele animale de uscat, cu unele caracteristici rămase neschimbate încă din Silurian: abdomenul este divizat într-o parte anterioară (preabdomen) și o parte posterioară alungită (postabdomen), alcătuită din mai multe segmente inelare. Trăiesc îndeosebi în regiunile tropicale și subtropicale (inclusiv în deșerturi), dar câteva specii se întâlnesc în S Europei (Euscorpius flavicaudis, Euscorpius germanus). În sud-vestul României și în Subcarpații Buzăului trăiește Euscorpius carpathicus.S. de cărți = arahnid mic, lipsit de postabdomen și de glanda veninoasă, care trăiește în biblioteci și în ierbare și se hrănește cu insectele dăunătoare acestora (Chelifer cancroides); chelifer. S. de apă = insectă heteropteră acvatică de culoarea mâlului, cu corpul turtit dorsoventral și cu picioarele anterioare asemănătoare cleștilor de rac (Nepa cinerea).

SCORPION (scorpius) 1. Constelație zodiacală din emisfera australă, situată între constelațiile Balanța și Săgetătorul. Cea mai strălucitoare stea a sa este Antares. 2. Al optulea semn al zodiacului corespunzând perioadei 24 oct.-21 nov.

arată toate definițiile

Intrare: scorpion
 • silabație: scor-pi-on
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpion
 • scorpionul
 • scorpionu‑
plural
 • scorpioni
 • scorpionii
genitiv-dativ singular
 • scorpion
 • scorpionului
plural
 • scorpioni
 • scorpionilor
vocativ singular
plural
Intrare: inima-scorpionului
 • silabație: -pi-o-
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • inima-scorpionului
plural
genitiv-dativ singular
 • inimii-scorpionului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: scorpion-de-baltă
scorpion-de-baltă substantiv masculin
 • silabație: scor-pi-on-
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpion-de-baltă
 • scorpionul-de-baltă
plural
 • scorpioni-de-baltă
 • scorpionii-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • scorpion-de-baltă
 • scorpionului-de-baltă
plural
 • scorpioni-de-baltă
 • scorpionilor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: scorpionul-de-cărți
scorpionul-de-cărți substantiv masculin articulat
 • silabație: scor-pi-o-
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpionul-de-cărți
plural
 • scorpionii-de-cărți
genitiv-dativ singular
 • scorpionului-de-cărți
plural
 • scorpionilor-de-cărți
vocativ singular
plural
Intrare: școrpion
școrpion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

scorpion cancroides

 • 1. Nume dat mai multor specii de arahnide având la extremitatea posterioară glande veninoase, care se deschid în vârful unui ac; scorpie.
  surse: DEX '98 DLRLC DN sinonime: scorpie un exemplu
  exemple
  • [Soția lui Nicola] a murit mușcată de un scorpion. BART, E. 281.
   surse: DLRLC
 • 2. articulat Numele unei constelații zodiacale din emisfera sudică; Scorpie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: scorpie
  • 2.1. Numele unuia dintre cele 12 semne ale zodiacului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN sinonime: scorpie

etimologie:

scorpion-de-baltă

 • 1. Insectă acvatică din neamul ploșniței, cu prima pereche de picioare conformată pentru apucat (Nepa cinerea).
  surse: DLRLC

etimologie:

scorpionul-de-cărți

 • 1. Scorpion minuscul, fără coadă și fără glande veninoase, având patru perechi de picioare și o pereche de foarfeci lungi, care trăiește printre filele cărților (Chelifer cancroides).
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: