14 definiții pentru schi

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCHI, (1) schiuri, s. n. 1. Un fel de patină în formă de bandă lungă și îngustă de lemn, de metal sau de material plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu schiurile (1). – Din fr. ski.

SCHI, (1) schiuri, s. n. 1. Un fel de patină în formă de bandă lungă și îngustă de lemn, de metal sau de material plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu schiurile (1). – Din fr. ski.

schi sn [At: ANGHEL-IOSIF, C. M. I, 118 / S și: ski / Pl: ~uri / E: fr ski, ger Ski] 1 (Mpl) Un fel de patină2 (1) în formă de bandă lungă și îngustă, de lemn, de metal sau de metal plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă Si: (rar) patină2. 2 (Lsg) Sport de iarnă practicat cu schiurile (1).

SCHI, schiuri, s. n. 1. (De obicei la pl.) Patină de lemn lungă și îngustă, curbată la vîrf, prevăzută cu un dispozitiv de fixare pe ghete, care permite alunecarea pe zăpadă; se întrebuințează în sport. Cu schiuri, blănuri, scări și funii... Cei cinci porniră. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 118. 2. (La sg.) Sport de iarnă cu schiurile (1). Zeci de mii de tineri practică în timpul iernii schiul, patinajul, sportul cu săniuța etc. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2830.

SCHI s.n. 1. Un fel de patină de lemn, aproape ca lungime cu înălțimea omului, cu care se poate merge alunecînd pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu schiurile (1). ♦ Schi nautic = sport nautic în care executantul, tras de o barcă cu motor, alunecă pe apă menținîndu-se pe una sau pe două scînduri; water-ski. [< fr., norv. ski].

SCHI s. n. 1. Un fel de patină de lemn, lungă, cu care se poate merge alunecând pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu astfel de patine. ♦ ~ nautic = sport nautic în care executantul, remorcat de o ambarcație cu motor, alunecă pe suprafața apei cu ajutorul unor schiuri speciale; water-ski. (< fr. ski, germ. Ski)

SCHI ~uri n. 1) Obiect în formă de patină lungă din lemn, din metal sau din material plastic, folosită pentru a aluneca pe zăpadă. 2) Sport de iarnă practicat cu astfel de patine. A face ~. /<fr. ski, germ. Ski

*skiŭ n., pl. urĭ (fr. ski, cuv. norv. Norvegieniĭ pronunțată și). Lungă talpigă de lemn p. patinat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

schi s. n., (obiecte) pl. schiuri

schi s. n., (obiecte) pl. schiuri

schi s. n., (obiecte) pl. schiuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a veni pe schiuri expr. (stud.) a mitui; a încerca să mituiască.

Intrare: schi
substantiv neutru (N78)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • schi
 • schiul
 • schiu‑
plural
 • schiuri
 • schiurile
genitiv-dativ singular
 • schi
 • schiului
plural
 • schiuri
 • schiurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

schi, schiurisubstantiv neutru

 • 1. Un fel de patină în formă de bandă lungă și îngustă de lemn, de metal sau de material plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: patină
  • format_quote Cu schiuri, blănuri, scări și funii... Cei cinci porniră. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 118. DLRLC
 • 2. (numai) singular Sport de iarnă practicat cu schiurile. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Zeci de mii de tineri practică în timpul iernii schiul, patinajul, sportul cu săniuța etc. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2830. DLRLC
  • 2.1. Schi nautic = sport nautic în care executantul, tras de o barcă cu motor, alunecă pe apă menținându-se pe una sau pe două scânduri. DN
   sinonime: water-ski
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.