4 intrări

25 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCÁLĂ, scale, s. f. Placă gradată montată la aparatele de radio, pe care se pot urmări, cu ajutorul unui indicator, posturile sau lungimea de undă pe care funcționează aparatul la un moment dat. – Din it. scala.

SCÁLĂ, scale, s. f. Placă gradată montată la aparatele de radio, pe care se pot urmări, cu ajutorul unui indicator, posturile sau lungimea de undă pe care funcționează aparatul la un moment dat. – Din it. scala.

sca1 sf [At: (a.1634) IORGA, D. B. I, 51 / V: (înv) sic~ / Pl: ~le, (înv) scăli / E: ngr σκάλα, it scala, scalo, ger Skala] 1 (Înv) Punct vamal. 2-3 (Pex) Port3 (care servește și ca punct vamal). 4 (Prc) Debarcader (la mare, la un ocean). 5 Scară ale cărei elemente sunt diviziuni ale unei linii, marcate cu valorile numerice ale mărimilor raportate corespunzător Si: scară (7) gradată. 6 (Spc) Placă gradată pe care se pot urmări la aparatele de radio, posturile și lungimile de undă. 7 (Trs; înv) Tabel care cuprindea cursul unor efecte comerciale, financiare etc. 8-9 (Muz; înv) Scară (47-48). 10 (Îvr) Scară (1). 11 (Îvr; îf sicală) Scară (23) (mică).

sca2 sf [At: POLIZU / V: (reg) șc~ / Pl: le / E: nct] 1 Boală a animalelor cornute, a oilor și a cailor, caracterizată printr-o rană la țesutul cornos de la picior, provenită, de obicei, din necurățenie. 2 (Reg) Epitet dat unui cal opărit la glezne. 3 (Reg) Boală a cailor caracterizată prin inflamarea ganglionilor de la gât Si melic1. 4 (Reg) Panarițiu. 5 (Olt; Trs) Nume generic dat unor răni speciale (la oameni). 6 (Olt; Trs; pgn) Nume generic dat unor boli, unor infirmități (la oameni).

sca3 sf [At: H XIV, 444/ Pl: ~le / E: ucr скала] (Reg) 1-2 Strat (sau aglomerare) de stânci sau de piatră de dimensiuni foarte mari. 3 Cascadă (1).

SCÁLĂ, scale, s. f. Placă gradată, montată la aparatele de radio, pe care se poate urmări, cu ajutorul unui indicator, postul sau lungimea de undă pe care funcționează aparatul la un moment dat.

SCÁLĂ s.f. 1. Placă gradată pe care se pot urmări la aparatele de radio posturile și lungimile de undă. 2. Rampă (5) [în DN]. [< it. scala].

SCÁLĂ s. f. 1. totalitatea reperelor pe un instrument de măsură, reprezentând valori ale unei mărimi care se măsoară; scară gradată. 2. rampă (5). (< it. scala)

SCÁLĂ ~e f. Placă gradată a unui aparat de radio, pe care sunt indicate posturile și lungimile de undă. [ G.-D. scalei] /<ngr. skala, it. scala, germ. Skala

scală f. Muz. gamă: scală cromatică.

* scálă f., pl. e (lat. it. scala, scară. V. escale, șchele). Scară, gamă. Șchele, port comercial în Levant: scalele Levantuluĭ (și la Cost. 1, 310).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

scálă s. f., g.-d. art. scálei; pl. scále

scálă s. f., g.-d. art. scálei; pl. scále


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SCÁLĂ s. v. debarcader, port, scară, vamă.

SCÁLĂ s. scară. (~ unui aparat de radio.)

SCA s. scară. (~ unui aparat de radio.)

sca s. v. DEBARCADER. PORT. SCARĂ. VAMĂ.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

scálă (-le), s. f. – Escală, port. It. scala, prin intermediul ngr. σϰάλα (sec. XVII). Este dubletul lui escală, s. f., din fr. escale; de la schelă (mr. schele), s. f. (scară; port, chei; platformă, estacadă), din același cuvînt it. prin intermediul tc. ișkele (Roesler 602; Șeineanu, II, 316), cf. sb. škelë, bg., sb. skelá, sec. XVII, cu der. schiler, s. m. (înv., vameș, paznic în port); și de la scară, v. aici.

scálă s. f. – Febră aftoasă. Origine necunoscută. Legătură cu sl. skala „așchie” (Cihac, II, 329), nu este probabilă. Această boală care provine din cauza murdăriei, ar putea să-și lege numele întru cîtva de lat. squalidus „murdar”, mai ales că denumirea ei nu pare să fie moștenită.

arată toate definițiile

Intrare: scala
scala
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Scala
Scala nume propriu
nume propriu (I3)
 • Scala
Intrare: scală
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sca
 • scala
plural
 • scale
 • scalele
genitiv-dativ singular
 • scale
 • scalei
plural
 • scale
 • scalelor
vocativ singular
plural
Intrare: șcală
șcală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

scală

 • 1. Placă gradată montată la aparatele de radio, pe care se pot urmări, cu ajutorul unui indicator, posturile sau lungimea de undă pe care funcționează aparatul la un moment dat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: scară
  • diferențiere Totalitatea reperelor pe un instrument de măsură, reprezentând valori ale unei mărimi care se măsoară; scară gradată.
   surse: MDN '00
 • 2. Rampă.
  surse: DN sinonime: rampă

etimologie: