3 intrări
33 de definiții
din care- explicative DEX (21)
- ortografice DOOM (9)
- jargon (1)
- sinonime (2)
Explicative DEX
ȘARJA, șarjez, vb. I. 1. Intranz. A înfățișa ceva într-o formă caricaturală; a exagera. 2. Tranz. (Despre trupe de cavalerie) A ataca cu violență (călare, cu sabia sau cu lancea). – Din fr. charger.
ȘARJĂ, șarje, s. f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil. ♦ Cantitate de metal lichid obținută într-un cuptor metalurgic la o singură operație de elaborare. ♦ Proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. II. 1. Atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea. 2. (Sport) Atac impetuos asupra adversarului. III. 1. Creație literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicole ale unei situații sau ale unui personaj într-o formă exagerată, caricaturală. 2. (Teatru) Interpretare voit exagerată, prin sublinieri îngroșate ale trăsăturilor unui personaj, folosită de obicei în comedia bufă. – Din fr. charge.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
sarjă1 sf [At: IORGA, S. D. VII, 178 / V: serți sfp, șăr~ / E: rs серьга, cf ucr сегра] (Înv; mpl) Cercel (folosit ca podoabă la urechi) Vz șargă.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
serți sfp vz sarjă1
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
șarja vt [At: BARCIANU / Pzi: ~jez / E: fr charger] 1 (D. cavalerie) A ataca, în goana cailor, cu violență (cu sabia sau cu lancea). 2 (Frî; rar; c. i. persoane) A însărcina (cu o misiune). 3 (C. i. personaje literare, situații etc.) A înfățișa într-o formă caricaturală, exagerată. 4 (Rar; c. i. arme de foc) A încărca.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
șarjă1 sf [At: TELEGRAFUL (1885), 922/27 / Pl: ~je / E: fr charge] 1 (Frî; rar) Funcție (1). 2 (Frî; rar) Grad militar. 3 Atac violent al cavaleriei asupra inamicului, în goana cailor, cu sabia sau cu lancea. 4 (Fig) Atac (violent) prin scris, caricaturi etc. 5 (Spt) Atac impetuos asupra adversarului. 6 (Rar) Semnal dat pentruînceperea atacului. 7 Înfățișare caricaturală, exagerată (în prezentarea literară, scenică etc. a unui personaj, a unei idei etc.). 8 Creație literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicole ale unei situații sau ale unui personaj într-o formă exagerată, caricaturală. 9 (Rar) Încărcătură a unei arme. 10 (Ind) Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil. 11 (Ind) Cantitate de metal lichid obținută într-un cuptor metalurgic la o singură operație de elaborare. 12 (Ind) Proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ȘARJA, șarjez, vb. I. 1. Intranz. A înfățișa ceva într-o formă caricaturală; a exagera. 2. Tranz. (Despre trupe de cavalerie) A ataca cu violență (călare, cu sabia sau cu lancea); – Din fr. charger.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de RACAI
- acțiuni
ȘARJĂ, șarje, s. f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil. ♦ Cantitate de metal lichid obținută într-un cuptor metalurgic la o singură operație de elaborare. ♦ Proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. II. 1. Atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea. 2. (Sport) Atac impetuos asupra adversarului. III. 1. Creație literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicule ale unei situații sau ale unui personaj într-o formă îngroșată, exagerată, caricaturală. 2. (Teatru) Interpretare voit exagerată, prin sublinieri îngroșate ale trăsăturilor unui personaj, folosită de obicei în comedia bufă. – Din fr. charge.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ȘARJA, șarjez, vb. I. 1. Intranz. A înfățișa ceva într-o formă caricaturală, a exagera (în redarea unui personaj, a unei idei etc.), a cădea în exagerare. În Muza de la Burdujeni, C. Negruzzi, ca și Alecsandri în «teatrul» său, se arată critic, șarjînd însă, ca și Alecsandri. IBRĂILEANU, SP. CR. 110. 2. Tranz. (Despre trupe de cavalerie) A ataca violent (folosind arme albe). Escadroane de jandarmi călări șarjează manifestațiile șomerilor. C. PETRESCU, O. P. II 191.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ȘARJĂ, șarje, s. f. I. Încărcătură normală a unui cuptor (compusă din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil) care se prelucrează în procesul metalurgic pentru a se obține un metal cu o anumită compoziție; metalul care se obține dintr-o astfel de încărcătură. În cea de-a treia zi de la aprindere, a fost scoasă prima șarjă, primul șuvoi de fier, născut în pîntecul furnalului. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 107, 7/4. E hotărîrea brigăzii să dăm cuptorul mai devreme cu două zile... va fi un monument în cinstea primei noastre șarje de oțel special. DAVIDOGLU, C. 35. ♦ Procesul de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptor. Echipa a realizat o șarjă. II. 1. Atac violent al cavaleriei asupra inamicului, cu armele albe. 2. Fig. Atac prin cuvinte și caricaturi, în presă, teatru etc. Acest teatru de copii este o șarjă la adresa capitalismului, a preoților, a țarului sau a vechilor generali. SAHIA, U.R.S.S. 130. O singură comedie, [D-ale carnavalului] n-are semnificația de a fi o șarjă directă împotriva liberalismului. IBRĂILEANU, SP. CR. 227. ♦ Înfățișare caricaturală, exagerare (în redarea literară, scenică etc. a unui personaj, a unei idei). A știut să tempereze intențiile unor actori, care s-ar fi lăsat ușor antrenați pe panta șarjei. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 113, 10/1.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ȘARJA vb. I. 1. tr. (Mil.) A ataca puternic, cu avînt (mai ales călare, cu sabia sau cu lancea). 2. intr. A înfățișa ceva într-o formă caricaturală; a exagera. [P.i. 3,6 -jează, ger. -jînd. / < fr. charger].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ȘARJĂ s.f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, care se prelucrează pentru a se obține un metal cu o anumită compoziție. ♦ Cantitatea de metal lichid obținută într-un cuptor înalt dintr-o încărcătură normală. ♦ Procesul de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului dintr-un cuptor metalurgic. ♦ Cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată printr-o singură operație de uscare. II. Atac impetuos, avîntat, dat de o trupă de cavalerie. ♦ (Sport) Atac plin de elan asupra adversarului. III. Atac violent prin scris și prin caricaturi (în presă, în teatru etc.). ♦ Interpretare, înfățișare exagerată a unui personaj, a unei idei etc. [< fr. charge].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ȘARJA vb. I. tr. a efectua o șarjă (I, 1). II. intr. a înfățișa (ceva) într-o formă caricaturală, exagerată. (< fr. charger)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
ȘARJĂ s. f. I. 1. atac impetuos (cu arme albe) al cavaleriei. ◊ (fig.) atac (violent). 2. (sport) atac plin de elan asupra adversarului. II. 1. înfățișare caricaturală a unui personaj, a unei idei etc. 2. lucrare, creație în care se caricaturizează. III. 1. încărcătură normală a unui furnal, care se prelucrează pentru a se obține un metal cu o anumită compoziție; cantitatea de metal lichid din această încărcătură. ◊ proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. 2. cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată. (< fr. charge)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
A ȘARJA ~ez tranz. 1) (situații, persoane etc.) A prezenta în formă de șarjă. 2) înv. (despre cavalerie) A efectua o șarjă. /<fr. charger
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
ȘARJĂ1 ~e f. 1) Reprezentare caricaturală a unui personaj sau a unei situații. ~ prietenească. 2) Creație artistică de proporții reduse, bazată pe o astfel de reprezentare. 3) sport Atac impetuos întreprins împotriva adversarului. 4) înv. Atac violent și neașteptat de cavalerie împotriva inamicului. /<fr. charge
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
ȘARJĂ2 ~e f. 1) Cantitate de minereu care se încarcă o dată într-un furnal. 2) Cantitate de oțel obținut dintr-o singură încărcătură de furnal. 3) Totalitate a operațiilor folosite în procesul de prelucrare a minereului într-un furnal. /<fr. charge
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
șarjà v. 1. a încărca o armă de foc; 2. a ataca cu impetuozitate.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
șarjă f. 1. încărcătura unei arme cu pulbere; 2. atac viguros al unei trupe: șarjă de artilerie; 3. semnal de șarjă: a suna șarja; 4. fig. caricatură, imitație grotescă: o șarjă satirică. (= fr. charge).
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*șárjă f., pl. e (fr. charge, d. charger, a încărca). Atac impetuos în bătălie, maĭ ales cu călărimea. Semnal de șarjă: a suna șarja. – Curat rom. năvală.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*șarjez v. tr. (fr. charger. V. încarc). Atac impetuos, năvălesc cu furie, mă arunc cu toată greutatea: călărimea șarjă dușmanu.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Ortografice DOOM
șarja (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. șarjez, 3 șarjează, 1 pl. șarjăm; conj. prez. 1 sg. să șarjez, 3 să șarjeze; ger. șarjând
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
șarjă s. f., art. șarja, g.-d. art. șarjei; pl. șarje
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
șarja (a ~) vb., ind. prez. 3 șarjează, 1 pl. șarjăm, imperf. 3 sg. șarja; ger. șarjând
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
șarjă s. f., art. șarja, g.-d. art. șarjei; pl. șarje
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
șarja vb., prez. 1 sg. șarjez, 3 sg. și pl. șarjează, 1 pl. șarjăm; conj. prez. 3 sg. și pl. șarjeze; ger. șarjând
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
șarjă s. f., art. șarja, g.-d. art. șarjei; pl. șarje
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
șarja (ind. prez. 3 sg. și pl. șarjează, 1 pl. șarjăm, ger. șarjînd)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
șarjă, pl. șarje
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
șarjă, -je.
- sursa: IVO-III (1941)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Jargon
ȘARJĂ (< fr. charge, atac) Exagerata interpretare a unui personaj de către actor, interpretare și prezentare uneori excesiv caricaturală.
- sursa: MDTL (1979)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni
Sinonime
SARJĂ s. v. cercel.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
sarjă s. v. CERCEL.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv feminin (F1) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
verb (VT203) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numărul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult ca perfect | |
singular | I (eu) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (să)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (să)
|
|
|
|
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
șarja, șarjezverb
- 1. A înfățișa ceva într-o formă caricaturală. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: exagera
- În Muza de la Burdujeni, C. Negruzzi, ca și Alecsandri în «teatrul» său, se arată critic, șarjînd însă, ca și Alecsandri. IBRĂILEANU, SP. CR. 110. DLRLC
-
- 2. (Despre trupe de cavalerie) A ataca cu violență (călare, cu sabia sau cu lancea). DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: ataca
- Escadroane de jandarmi călări șarjează manifestațiile șomerilor. C. PETRESCU, O. P. II 191. DLRLC
-
etimologie:
- charger DEX '09 DEX '98 DN
șarjă, șarjesubstantiv feminin
- 1. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant și combustibil. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- În cea de-a treia zi de la aprindere, a fost scoasă prima șarjă, primul șuvoi de fier, născut în pîntecul furnalului. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 107, 7/4. DLRLC
- 1.1. Cantitate de metal lichid obținută într-un cuptor metalurgic la o singură operație de elaborare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- E hotărîrea brigăzii să dăm cuptorul mai devreme cu două zile... va fi un monument în cinstea primei noastre șarje de oțel special. DAVIDOGLU, C. 35. DLRLC
-
- 1.2. Proces de încărcare, prelucrare și scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Echipa a realizat o șarjă. DLRLC
-
- 1.3. Cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată printr-o singură operație de uscare. DN
-
- 2. Atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 3. Atac impetuos asupra adversarului. DEX '09 DEX '98 DN
- 4. Creație literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicole ale unei situații sau ale unui personaj într-o formă exagerată, caricaturală. DEX '09 DEX '98
- Acest teatru de copii este o șarjă la adresa capitalismului, a preoților, a țarului sau a vechilor generali. SAHIA, U.R.S.S. 130. DLRLC
- O singură comedie, [D-ale carnavalului] n-are semnificația de a fi o șarjă directă împotriva liberalismului. IBRĂILEANU, SP. CR. 227. DLRLC
- diferențiere Atac prin cuvinte și caricaturi, în presă, teatru etc. DLRLC DN
-
- 5. Interpretare voit exagerată, prin sublinieri îngroșate ale trăsăturilor unui personaj, folosită de obicei în comedia bufă. DEX '09 DEX '98 DN
- A știut să tempereze intențiile unor actori, care s-ar fi lăsat ușor antrenați pe panta șarjei. CONTEMPORANUL, S. II, 1948, nr. 113, 10/1. DLRLC
- diferențiere Înfățișare caricaturală, exagerare (în redarea literară, scenică etc. a unui personaj, a unei idei). DLRLC
-
etimologie:
- charge DEX '09 DEX '98 DN