10 definiții pentru sadism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SADÍSM s. n. Plăcere bolnăvicioasă de a chinui pe alții sau de a-i vedea cum suferă; cruzime extremă. ♦ Spec. Perversiune sexuală manifestată prin plăcerea de a supune partenerul la suferințe fizice și psihice. – Din fr. sadisme.

sadism sn [At: PETRESCU, O. P. II, 275 / S și: (rar) ~izm / Pl: ~e / E: fr sadisme] 1 Tendință anormală spre cruzime. 2 Plăcere patologică de a vedea pe cineva suferind sau de a-i pricinui suferințe (fizice sau morale). 3 Cruzime extremă. 4 (Spc) Perversiune sexuală care constă în faptul că plăcerea sexuală se obține prin supunerea partenerului la suferințe fizice sau psihice.

SADÍSM s. n. Tendință anormală spre cruzime, plăcere bolnăvicioasă de a vedea pe cineva suferind sau de a pricinui suferințe: cruzime extremă. ♦ Spec. Perversiune sexuală manifestată prin plăcerea de a provoca partenerului suferințe fizice. – Din fr. sadisme.

SADÍSM s. n. Tendință anormală spre cruzime, plăcere bolnăvicioasă de a chinui; cruzime extremă. A primit lovituri de un sadism de neînchipuit. BOGZA, A. Î. 353.

SADÍSM s.n. Cruzime anormală, exagerată, plăcere patologică de a chinui. ♦ Perversiune constând în asocierea plăcerii sexuale cu acte de cruzime. [< fr. sadisme, cf. Sade – scriitor francez].

SADÍSM s. n. perversiune sexuală constând în obținerea plăcerii prin chinuirea partenerului. ◊ (p. ext.) cruzime anormală, exagerată; plăcere patologică de a chinui. (< fr. sadisme)

SADÍSM n. 1) Plăcere bolnăvicioasă de a pricinui suferințe altora; cruzime extremă. 2) Perversiune sexuală manifestată prin plăcerea de a provoca partenerului suferințe fizice sau morale. /<fr. sadisme

* sadízm n., pl. e. Vițiu omuluĭ sadic. Faptă sadică.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: sadism
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sadism
 • sadismul
 • sadismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • sadism
 • sadismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

sadism

 • 1. Plăcere bolnăvicioasă de a chinui pe alții sau de a-i vedea cum suferă; cruzime extremă.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: cruzime attach_file un exemplu
  exemple
  • A primit lovituri de un sadism de neînchipuit. BOGZA, A. Î. 353.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin specializare Perversiune sexuală manifestată prin plăcerea de a supune partenerul la suferințe fizice și psihice.
   surse: DEX '09 DN

etimologie: