13 definiții pentru sâsâiac săsiac


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SÂSÂIÁC, sâsâiace, s. n. (Reg.) Un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor. – Din ucr. susik, rus. susek, magh. szuszék.

SÂSÂIÁC, sâsâiace, s. n. (Reg.) Un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor. – Din ucr. susik, rus. susek, magh. szuszék.

SÂSÂIÁC ~ce n. reg. Construcție cu pereții împletiți din nuiele sau din scânduri bătute rar, în care se păstrează știuleții de porumb; pătul; porumbar; coșar; leasă. [Sil. sâ-sâ-iac] /<ucr. susik, ung. szuszák

săsiag[1] sn vz sâsâiac

 1. În original, incorect ordonat alfabetic (între cuv. sărvitor și săsăla). Posibil să fie vorba de varianta săsăiag greșit tipărită — LauraGellner

țâțâiag[1] sn vz sâsâiac[2] corectată

 1. Variantă neconsemnată în definiția principalpă — LauraGellner
 2. În original, tipărit incorect: vz sâsâiag, cuvânt nedefinit în MDA2 — LauraGellner

SÎSÎIÁC, sîsîiace, s. n. Un fel de hambar pentru păstrarea cerealelor, în special a porumbului, construit din scînduri sau din nuiele împletite. Sîsîiac pentru păpușoi, hambare pentru grîu și cîte alte lucruri de gospodărie, făcute de mîna lui Chirică, cît ai bate din palme! CREANGĂ, P. 153.

sîsîĭác n., pl. ĭece (rus. susĭek, ladă de făină, d. vsl. sonsiek, cisternă; pol. sasiek, samsiek; ung. suszák și szuszek). Ban. Trans. Nord. Coșar de nuĭele, leasă de ținut știuletĭ de popușoĭ. Maram. Lada în care moraru aduna vama moriĭ. – În Trans. și susîŭ, pl. ĭe. V. hambar.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sâsâiác (reg.) s. n., pl. sâsâiáce

sâsâiác s. n., pl. sâsâiáce


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sîsîiác (-iéce), s. n. – (Mold., Trans.) Hambar, pătul de formă circulară. – Var. sisiac(ă), săsiac. Sl. sąsĕkŭ (Byhan 332; Tiktin; Conev 80), cf. bg. săsĕk, rut. susik, mag. szuszák. Este dubletul lui susai, s. n. (Trans., hambar), din mag. szuszák (Candrea), sau al lui susei, formă înv. atestată, cu schimb. de suf.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

sâsâiác, sâsâiéce, s.n. (reg.) 1. un fel de hambar construit din scânduri sau din nuiele împletite și folosit pentru păstrarea cerealelor; sâsâi; pătul de porumb. 2. ladă în care se strânge uiumul la moară.

sâsâiác, sâsâiece, s.n. – (reg.) Ladă pentru depozitarea produselor cerealiere pentru consum și pentru semințe; se ține în cămara casei sau în clădiri separate în cadrul gospodăriei (Șainelic, 1986: 29). – Din ucr. susik (Scriban, DER, DEX, MDA), rus. susek „ladă de faină”, magh. szuszék (Scriban, DER, DEX); din sl. sasĕkŭ (Tiktin, Conev, cf. DER).

sâsâiác, sâsâiece, s.n. – Ladă pentru depozitarea produselor cerealiere pentru consum și pentru semințe; se ține în cămara casei sau în clădiri separate în cadrul gospodăriei (Șainelic 1986: 29). – Din sl. sasĕkŭ, cf. ucr. susik, magh. szuszék (DER).

Intrare: sâsâiac
sâsâiac substantiv neutru
substantiv neutru (N2)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sâsâiac
 • sâsâiacul
 • sâsâiacu‑
plural
 • sâsâiace
 • sâsâiacele
genitiv-dativ singular
 • sâsâiac
 • sâsâiacului
plural
 • sâsâiace
 • sâsâiacelor
vocativ singular
plural
săsiac
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)