14 definiții pentru rasol, rasol, răsol, răsol   declinări

RASÓL, rasoluri, s. n. 1. Sortiment de carne de bovine sau de porcine care se obține din regiunea gambei. 2. Fel de mâncare preparat din rasol de vită sau din pește, prin fierbere în apă sărată (cu diferite ingrediente). ◊ Expr. (Fam.) A da rasol = a face un lucru în grabă, superficial, de mântuială. [Pl. și: (pop.) rasoale] – Din bg. raszol, sb. rasola, rus. rassol.

RASÓL, rasoluri, s. n. 1. Sortiment de carne de bovine sau de porcine care se obține din regiunea gambei. 2. Fel de mâncare preparat din rasol de vită sau din pește, prin fierbere în apă sărată (cu diferite ingrediente). ◊ Expr. (Fam.) A da rasol = a face un lucru în grabă, superficial, de mântuială. [Pl. și: (pop.) rasoale] – Din bg. raszol, scr. rasola, rus. rassol.

RASÓL, (rar) rasoluri și rasoale, s. n. Fel de mîncare constînd din carne sau din pește, mai rar din legume, fierte în apă cu diferite ingrediente. Fasole verde rasol.Cunosc toate specialitățile casei. De exemplu: o cegă rasol. Preferi cu maioneză? C. PETRESCU, C. V. 64. Să le facem de mîncare Trei fripturi și trei rasoale. TEODORESCU, P. P. 294. ◊ Expr. (Familiar) A da rasol = a face un lucru de mîntuială. Tu să treci cel dintîi că e mai bine... Pe urmă se plictisesc măgarii de călăi și dau rasol. CAMIL PETRESCU, T. II 620. Să dăm rasol mai repede. Mai sînt șapte procese și azi e ziua mea de masaj electric. C. PETRESCU, C. V. 265.

rasól s. n., pl. rasóluri

rasól s. n., pl. rasóluri

rasól (rasóluri), s. n.1. Un anumit tip de carne, carne fiartă. – 2. Fel de mîncare de carne, de pește sau de legume fierte. – 3. Mîncare prost gătită, mîncare sau lucru de mîntuială. – Megl. răsol. Sl. razsolŭ „saramură” (Miklosich, Slaw. Elem., 42; Cihac, II, 308; Conev 87; Graur, BL, VI, 169), cf. bg., slov. raszol.Der. rasoli, vb. (a găti prost; a face un lucru de mîntuială); rasoleală, s. f. (mîncare prost gătită; tencuială).

RASÓL ~uri n. pop. 1) Produs alimentar preparat din carne fiartă cu diferite ingrediente. 2) Sortiment de carne de vită sau de porc care se obține din regiunea gambei. /<bulg. raszol

rasol n. 1. carne fiartă pentru prepararea supei, pește fiert; 2. spoeală: a da rasol unui zid [Bulg. RASOL, carne de bou].

*rasól (vest) și răsól (est) n., pl. urĭ și oale (bg. rus. rasol, razsol, moare, saramură, d. vsl. solĭ, sare, V. solniță). Carne orĭ pește fert [!]: supa și rasolu. A da rasol un lucru, a-l termina răpede [!] și prost. Nord răsol). Răciturĭ. Rar. Legume ferte [!].

RĂSÓL s. v. piftie, răcituri.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

rasol, rasoluri s. n. treabă făcută superficial, de mântuială

a da rasol expr. a face un lucru în grabă / superficial / de mântuială.