12 definiții pentru puericultură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PUERICULTÚRĂ s. f. Ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață. [Pr.: pu-e-] – Din fr. puériculture.

PUERICULTÚRĂ s. f. Ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață. [Pr.: pu-e-] – Din fr. puériculture.

puericultu sf [At: CADE / P: pu-e~ / Pl: (rar) ~ri / E: fr puériculture] Ramură a medicinii care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și dezvoltare armonioasă, în condiții sănătoase, a copiilor în primii ani de viață.

PUERICULTÚRĂ s. f. sg. Ramură a medicinii care se ocupă cu creșterea copiilor mici în conformitate cu preceptele științifice de hrănire, de dezvoltare etc. Mica negresă fu hrănită cu biberonul de miss Sibyl, care se conformă întocmai tipicului unei cărți de puericultură. BART, E. 383.

PUERICULTÚRĂ s.f. Ramură a medicinei care se ocupă cu creșterea copiilor mici; ansamblu de mijloace proprii a asigura dezvoltarea normală și ocrotirea sănătății copiilor. [Pron. pu-e-. / < fr. puériculture, cf. lat. puer – copil, cultura – creștere].

PUERICULTÚRĂ s. f. ramură a medicinei care studiază mijloacele proprii pentru a asigura dezvoltarea normală și ocrotirea sănătății copiilor. (< fr. puériculture)

PUERICULTÚRĂ f. Ramură a medicinei care se ocupă cu studiul creșterii și dezvoltării armonioase a copiilor. /<fr. puériculture

puericultură f. suma mijloacelor pentru a asigura nașterea și desvoltarea copiilor sănătoși și viguroși.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

puericultu (desp. pu-e-) s. f., g.-d. art. puericulturii

puericultu (pu-e-) s. f., g.-d. art. puericulturii

puericultúră s. f. (sil. pu-e-), g.-d. art. puericultúrii

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PUERI- „copil”. ◊ L. puer, eris „copil, urmaș” > fr. puéri-, engl. id., it. id. > rom. pueri-.~cultură (v. -cultură), s. f., ramură a medicinii care studiază metodele cele mai adecvate pentru creșterea normală și pentru ocrotirea copiilor.

Intrare: puericultură
  • silabație: pu-e- info
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • puericultu
  • puericultura
plural
genitiv-dativ singular
  • puericulturi
  • puericulturii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

puericultusubstantiv feminin

  • 1. Ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Mica negresă fu hrănită cu biberonul de miss Sibyl, care se conformă întocmai tipicului unei cărți de puericultură. BART, E. 383. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.