12 definiții pentru profilaxie profilaxis


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROFILAXÍE, profilaxii, s. f. Ansamblul măsurilor medico-sanitare care se iau pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor. ♦ Ramură a medicinei care se ocupă cu studierea și aplicarea măsurilor profilactice. – Din fr. prophylaxie.

profilaxie sf [At: (a. 1788) GÁLDI, M. PHAN. 238 / V: ~filaxis (S și: profilacsis) / Pl: ~ii / E: fr prophylaxie] 1 Totalitate a măsurilor medico-sanitare care se iau pentru prevenirea apariției și răspândirii bolilor. 2 (Pex) Totalitate a activităților cu caracter preventiv care stau la baza principiilor de ocrotire a sănătății publice. 3 Ramură a medicinii care se ocupă cu profilaxia (1).

PROFILAXÍE, profilaxii, s. f. Ansamblul măsurilor medico-sanitare care se iau pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolilor. ♦ Ramură a medicinii care se ocupă cu studierea și aplicarea măsurilor profilactice. – Din fr. prophylaxie.

PROFILAXÍE s. f. Totalitatea măsurilor medico- sanitare care se iau pentru prevenirea bolilor molipsitoare. Profilaxia tuberculozei.Fig. SNevoia de puritate... de profilaxie morală devine brusc o sete organică. RALEA, O. 54. ♦ Ramură a medicinii care se ocupă cu studierea și aplicarea măsurilor profilactice.

PROFILAXÍE s.f. Ansamblu de măsuri medico-sanitare care se iau pentru prevenirea bolilor contagioase. ♦ Ramură a medicinii care se ocupă cu studiul și aplicarea măsurilor profilactice. [Gen. -iei. / < fr. prophylaxie, cf. lat. pro – înainte, phylaxis – protecție].

PROFILAXÍE s. f. ansamblu de măsuri medico-sanitare destinate a preveni apariția și propagarea bolilor contagioase. ◊ ramură a medicinei care se ocupă cu aceste măsuri. (< fr. prophylaxie)

PROFILAXÍE f. Ansamblu de acțiuni medico-sanitare care se iau în scopul prevenirii bolilor. /<fr. prophylaxie

profilaxie f. totalitatea precauțiunilor menite a prezerva de o boală.

*profilaxíe f. (fr. prophylaxie, d. vgr. pro-phýlaxis, pază din ainte. V. anafilaxie). Med. Regim care te ferește de boală: profilaxia a făcut imense progrese pin descoperirile luĭ Pasteur.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

profilaxíe s. f., art. profilaxía, g.-d. art. profilaxíei; pl. profilaxíi, art. profilaxíile

profilaxíe s. f., art. profilaxía, g.-d. art. profilaxíei; pl. profilaxíi, art. profilaxíile

Intrare: profilaxie
profilaxie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • profilaxie
  • profilaxia
plural
  • profilaxii
  • profilaxiile
genitiv-dativ singular
  • profilaxii
  • profilaxiei
plural
  • profilaxii
  • profilaxiilor
vocativ singular
plural
profilaxis
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.