2 intrări

24 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRO prep. 1. Pentru, în favoarea..., în sprijinul... 2. Element de compunere însemnând „pentru...”, „în favoarea...”, care servește la formarea unor adjective. – Din lat. pro, fr. pro-.

pro-3 [At: / E: ns cf slv npo-] Element prim de compunere savantă cu semnificațiile: 1 Din nou. 2 Iar. 3 Foarte. incompletă în original

pro-2 [At: KOGĂLNICEANU, S. A. 145 / E: lat pro] Element prim de compunere savantă cu semnificațiile: 1 Pentru. 2 În sprijinul. 3 Înainte. 4 Dinainte. 5 În loc de. 6 În caz de. 7 Anterior. 8 Prioritar.

pro1 pp [At: DN3 / E: lat pro] (Îoc, îcr „contra”) În favoarea cuiva sau a ceva.

PRO prep. (Livr.) 1. Pentru, în favoarea..., în sprijinul... 2. Element de compunere care înseamnă „pentru...”, „în favoarea...” și care servește la formarea unor adjective. – Din lat. pro (2), fr. pro-.

PRO1- (în opoziție cu anti-) Element de compunere, însemnînd «pentru», care servește la formarea unor adjective ca: progerman, profascist etc.

PRO2 prep. (Mai ales în corelație cu contra) Pentru (o idee, o teorie, o doctrină). Întîmpinarea aceasta, departe de a fi un argument contra, este un argument pro. KOGĂLNICEANU, S. A. 145.

PRO prep. Pentru, în favoarea... [< lat. pro].

PRO- Element prim de compunere savantă cu semnificația: 1. „înainte”; „pentru”; „în loc de”; „în caz de”. 2. „anterior”, „prioritar” (în timp și în spațiu). [< fr., it. pro-, cf. lat. pro – care stă înainte, în locul lui, gr. pro – înainte; în favoarea].

PRO1- elem. 1. „anterior (în timp și în spațiu)”. 2. „pentru, în favoarea”. 3. „în locul cuiva sau a ceva”. (< fr. pro-, cf. lat., gr. pro)

PRO2 prep. pentru, în favoarea... (< lat. pro)

PRO adv. În favoarea; de partea; pentru. /<lat. pro

pro prep. pentru, în favoarea: pro și contra.

*pro, cuv. latin care înseamnă „pentru” și se întrebuințează rar numaî în pro și contra, „pentru și contra”, la vot.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+pro1 adj. invar., adv. (vot ~, a vota ~)

pro2 prep. (a vota ~ democrație, argumente ~ vaccin)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRO prep. pentru. (~ și contra.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pro-Pref. care arată repetiția. Sl. pro-. Apare în mai multe cuvinte împrumutate din sl., dar a fost productiv numai în Banat, unde se atașează la cuvinte de proveniență variată: procoase „a coase din nou”; profierbe „a refierbe”; prostrînge „a reculege”; proface „a reface”.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

missa pro defunctis v. recviem.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PRO MUSICA, grup folk-rock românesc. Constituit la Timișoara, în 1973, de Ilie Stepan, Doru Piloș, Doru Apreotesei, Dorin Doroftei și Liviu Butoi. Repertoriul de debut preponderent pe versuri eminesciene. Multiple modificări de componență până la încetarea activității, în 1992. Înregistrări radio și TV, participări la numeroase concerte și festivaluri. Discografie selectivă: „Rockul baroc”, „Despre iubire”.

Intrare: pro (pref.)
prefix (I7-P)
Surse flexiune: DOR
  • pro
Intrare: pro (prep.)
pro1 (prep.) prepoziție
prepoziție (I12)
Surse flexiune: DOR
  • pro
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

proelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „pentru...”, „în favoarea...”, care servește la formarea unor adjective. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Element de compunere însemnând „anterior”, „prioritar” (în timp și în spațiu). DN
  • 3. Element de compunere însemnând „în locul cuiva sau a ceva”. MDN '00
etimologie:

proprepoziție

  • 1. În favoarea..., în sprijinul... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: pentru antonime: contra
    • format_quote Întîmpinarea aceasta, departe de a fi un argument contra, este un argument pro. KOGĂLNICEANU, S. A. 145. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.