7 definiții pentru pro (pref.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRO prep. 1. Pentru, în favoarea..., în sprijinul... 2. Element de compunere însemnând „pentru...”, „în favoarea...”, care servește la formarea unor adjective. – Din lat. pro, fr. pro-.

pro-3 [At: / E: ns cf slv npo-] Element prim de compunere savantă cu semnificațiile: 1 Din nou. 2 Iar. 3 Foarte. incompletă în original

PRO prep. (Livr.) 1. Pentru, în favoarea..., în sprijinul... 2. Element de compunere care înseamnă „pentru...”, „în favoarea...” și care servește la formarea unor adjective. – Din lat. pro (2), fr. pro-.

PRO1- (în opoziție cu anti-) Element de compunere, însemnînd «pentru», care servește la formarea unor adjective ca: progerman, profascist etc.

PRO- Element prim de compunere savantă cu semnificația: 1. „înainte”; „pentru”; „în loc de”; „în caz de”. 2. „anterior”, „prioritar” (în timp și în spațiu). [< fr., it. pro-, cf. lat. pro – care stă înainte, în locul lui, gr. pro – înainte; în favoarea].

PRO1- elem. 1. „anterior (în timp și în spațiu)”. 2. „pentru, în favoarea”. 3. „în locul cuiva sau a ceva”. (< fr. pro-, cf. lat., gr. pro)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pro-Pref. care arată repetiția. Sl. pro-. Apare în mai multe cuvinte împrumutate din sl., dar a fost productiv numai în Banat, unde se atașează la cuvinte de proveniență variată: procoase „a coase din nou”; profierbe „a refierbe”; prostrînge „a reculege”; proface „a reface”.

Intrare: pro (pref.)
prefix (I7-P)
Surse flexiune: DOR
  • pro
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

proelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „pentru...”, „în favoarea...”, care servește la formarea unor adjective. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Element de compunere însemnând „anterior”, „prioritar” (în timp și în spațiu). DN
  • 3. Element de compunere însemnând „în locul cuiva sau a ceva”. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.