24 de definiții pentru prepeliță pirpiliță plepeliță (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRÉPELIȚĂ, prepelițe, s. f. Pasăre migratoare de câmpie din ordinul galinaceelor, de culoare brună, cu dungi pe spate, care se vânează pentru carnea ei gustoasă; pitpalac (Coturnix coturnix). [Acc. și: prepeliță] – Din bg., sb. prepelica.

prepeliță2 sf vz pârpăriță[1] corectată

  1. În original, tipărit incorect: vz pârpăniță. Acest cuvânt nu este definit în MDA2 — LauraGellner

prepeliță1 sf [At: HERODOT (1645), 115 / V: (reg) pirpi~, plepe~ / A și: (reg) prepeliță / Pl: ~țe, (rar) ~ți / E: bg препелица] 1 Pasăre migratoare din ordinul galinaceelor, de culoare brună, cu dungi pe spate, vânată pentru carnea ei gustoasă Si: pitpalac, (reg) pitulice, titirlic (Coturnix coturnix). 2 (Reg; îe) A se înțelege ca gâsca cu ~ța A nu se înțelege deloc. 3 (Reg; îe) A prins ~ța de coadă Se spune despre un om beat. 4 (Reg; fig; îe) A căuta coada ~ței A căuta un lucru inexistent. 5 (Pex) Vânătoare de prepelițe (1).

PRÉPELIȚĂ, prepelițe, s. f. Pasăre migratoare din ordinul galinaceelor, de culoare brună, cu dungi pe spate, care se vânează pentru carnea ei gustoasă; pitpalac (Coturnix coturnix). [Acc. și: prepelíță] – Din bg., scr. prepelica.

PRÉPELIȚĂ, prepelițe, s. f. Pasăre migratoare din familia galinaceelor, de culoare galben-cafenie, vărgată pe spate; trăiește prin ierburi și prin semănături și e vînată pentru carnea ei (Coturnix cotnrnix); pitpalac. Vînător de iepuri și de prepelițe. NEGRUZZI, S. I 319. ◊ Expr. (Familiar) A se înțelege ca gîsca cu prepelița = a nu se înțelege de loc. Jupîn Traicule, ne înțelegem ca gîsca cu prepelița. GALACTION, O. I 177. A căuta coada prepeliței = a căuta un lucru inexistent, a căuta în zadar. A prinde prepelița de coadă v. coadă. – Pl. și: (Mold.) prepeliți (SADOVEANU, O. V 39, EMINESCU, N. 139).

PRÉPELIȚĂ ~e f. Pasăre de câmpie, migratoare, de talie mică, cu coada scurtă, având penaj brun cu alb pe spate, vânată pentru carnea ei gustoasă; pitpalac. ◊ A căuta coada ~ei a căuta ceva inexistent. [G.-D. prepeliței] /<bulg., sb. prepelica

prepeliță f. păsărică trecătoare din ordinul galinaceelor, are glas plăcut dar monoton, se vânează pentru carnea-i delicată (Tetrao cothurnix); fam. a prinde prepelița de coadă, Mold. a se îmbăta. [Slav. PREPELIȚA].

prépeliță f., pl. e (bg. prĭepelica, sîrb. prepelica, rus. pérepel, masculu prepelițeĭ, și perepëlka, femeĭa prepelițeĭ, rut. perepela, perepelyca, ceh. prepel, prepelice, prepelka, krepeláć krepelák [V. pitpalac] și krepelice, d. vsl. prĭepelĭ și plĭepelica, prepeliță). O păsărică galinacee călătoare maĭ mică de cît păturnichea și foarte căutată de vînătorĭ p. carnea eĭ gustoasă. A fi apucat prepelița de coadă, a fi beat. – Și prepelíță (nord).

perpeliță2[1] sf vz prepeliță1 corectată

  1. Variantă neconsemnată în definiția principală — LauraGellner

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

prépeliță s. f., g.-d. art. prépeliței; pl. prépelițe

prépeliță s. f., g.-d. art. prépeliței; pl. prépelițe


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PRÉPELIȚĂ s. (ORNIT.; Coturnix coturnix) pitpalac, (reg.) pitpălăcoi, pitulice, potârniche, titirlic.

PRÉPELIȚĂ s. v. pârpăriță.

PREPELIȚĂ s. (ORNIT.; Coturnix coturnix) pitpalac, (reg.) pitpălăcoi, pitulice, potîrniche, titirlic.

GRÂUL-PRÉPELIȚEI s. v. ciormoiag, condroniu.

GRÂUL-PRÉPELIȚELOR s. v. sor-cu-frate.

grîul-prepeliței s. v. CIORMOIAG. CONDRONIU.

arată toate definițiile

Intrare: prepeliță
prepeliță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prepeliță
  • prepelița
plural
  • prepelițe
  • prepelițele
genitiv-dativ singular
  • prepelițe
  • prepeliței
plural
  • prepelițe
  • prepelițelor
vocativ singular
plural
pirpiliță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
plepeliță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

prepeliță pirpiliță plepeliță

etimologie: