13 definiții pentru posologie pozologie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POSOLOGÍE s. f. Parte a terapeuticii care se ocupă cu indicațiile referitoare la dozele și la modul în care trebuie administrate medicamentele. [Scris și: pozologie] – Din fr. posologie.

posologie sf [At: DER / V: pozo~ / Pl: ~ii / E: fr posologie] Parte a terapeuticii care se ocupă cu studiul dozelor și a modului în care trebuie administrate medicamentele.

POSOLOGÍE s. f. Parte a terapeuticii care se ocupă cu indicațiile referitoare la dozele și la modul în care trebuie administrate medicamentele. – Din fr. posologie.

POSOLOGÍE s.f. Studiu al dozelor în care trebuie administrate medicamentele. [Gen. -iei, var. pozologie s.f. / < fr. posologie, cf. gr. posos – cât, logos – studiu].

POSOLOGÍE s. f. studiu al dozelor în care trebuie administrate medicamentele. (< fr. posologie)

POSOLOGÍE f. Compartiment al terapeuticii care se ocupă cu studiul dozelor de medicamente și modul de administrare. /<fr. posologie

pozologie sf [At: DER / V: poso~ / Pl: ~ii / E: fr posologie] Parte a farmacologiei și a terapeuticii care se ocupă cu indicațiile referitoare la dozele și la modul în care acestea trebuie administrate, în raport cu vârsta, sexul, constituția etc. bolnavului.

POZOLOGÍE s. f. Parte a farmacologiei și a terapeuticii care se ocupă de dozele medicamentelor și de modul în care ele trebuie administrate. – Din fr. posologie.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

posologíe s. f., art. posología, g.-d. posologíi, art. posologíei

posologíe s. f., art. posología, g.-d. posologíi, art. posologíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

POSO- (POZO-) „doză, porție”. ◊ gr. posos „cît de mare” > fr. poso-, germ. id., it. id. > rom. poso- și pozo-.~logie (pozologie) (v. -logie1), s. f., parte a terapeuticii care se ocupă cu studiul dozelor în care trebuie administrate medicamentele.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

POSOLOGÍE (POZOLOGÍE) (< fr.; {s} gr. poson „cât?” + logos „studiu”) s. f. Parte a terapeuticii care se ocupă cu indicațiile referitoare la dozele și la modul în care trebuie administrate medicamentele. ♦ Cantitatea totală a unui medicament în funcție de greutate, vârstă, starea bolii și a bolnavului, interrelații cu alte produse terapeutice luate concomitent, reacții adverse etc.

Intrare: posologie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • posologie
 • posologia
plural
genitiv-dativ singular
 • posologii
 • posologiei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pozologie
 • pozologia
plural
genitiv-dativ singular
 • pozologii
 • pozologiei
plural
vocativ singular
plural

posologie pozologie

 • 1. Parte a terapeuticii care se ocupă cu indicațiile referitoare la dozele și la modul în care trebuie administrate medicamentele.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: