12 definiții pentru plutocrație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. Formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. ♦ Totalitatea persoanelor care, cu ajutorul averii, impun plutocrația (1). – Din fr. plutocratie, germ. Plutokratie.

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. Formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. ♦ Totalitatea persoanelor care, cu ajutorul averii, impun plutocrația (1). – Din fr. plutocratie, germ. Plutokratie.

plutocrație sf [At: BARCIANU / Pl: ~ii / E: fr plutocratie, ger Plutocratie] 1 Regim politic în care puterea de stat se află concentrată în mâinile celor mai bogați reprezentanți ai societății. 2 Totalitate a persoanelor bogate care, cu ajutorul averii, acaparează conducerea statului și a treburilor publice.

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. 1. Regim politic în care puterea de stat aparține celor bogați și în care oamenii muncii sînt exploatați și lipsiți de drepturi. Plutocrația Romei. 2. (Cu sens colectiv) Totalitatea plutocraților dintr-un stat.

PLUTOCRAȚÍE s.f. Formă de guvernare în care puterea de stat aparține exclusiv celor bogați. ♦ Totalitatea bogătașilor dintr-un stat. [Gen. -iei. / < fr. ploutocratie, gr. ploutos – bogăție, kratos – putere].

PLUTOCRAȚÍE s. f. formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. (< fr. ploutocratie)

PLUTOCRAȚÍE ~i f. 1) Formă de guvernământ în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați reprezentanți ai societății. 2) Pătură conducătoare dominantă care constituie baza acestei forme de guvernământ. /<fr. plutocratie, germ. Plutokratie

plutocrație f. domnia celor avuți, puterea financiarilor.

*plutocrațíe f. (vgr. plutokratía, d. plûtos, bogăție, și krátos, putere). Domnia celor bogațĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

plutocrație (desp. -to-cra-) s. f., art. plutocrația, g.-d. art. plutocrației; pl. plutocrații, art. plutocrațiile (desp. -ți-i-)

plutocrație (-to-cra-) s. f., art. plutocrația, g.-d. art. plutocrației; pl. plutocrații, art. plutocrațiile

plutocrațíe s. f. (sil. -cra-), art. plutocrațía, g.-d. art. plutocrațíei; pl. plutocrațíi, art. plutocrațíile

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PLUTO- „bogăție, avuție”. ◊ gr. ploutos „avere, bogăție” > fr. pluto-, germ. id., engl. id. > rom. pluto-.~crație (v. -crație), s. f., 1. Formă de guvernare în care puterea aparține exclusiv celor mai bogați reprezentanți ai claselor exploatatoare. 2. Dominație a oligarhiei financiare în țările capitaliste contemporane.

Intrare: plutocrație
plutocrație substantiv feminin
 • silabație: plu-to-cra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • plutocrație
 • plutocrația
plural
 • plutocrații
 • plutocrațiile
genitiv-dativ singular
 • plutocrații
 • plutocrației
plural
 • plutocrații
 • plutocrațiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

plutocrație, plutocrațiisubstantiv feminin

 • 1. Formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Plutocrația Romei. DLRLC
 • 2. Totalitatea persoanelor care, cu ajutorul averii, impun plutocrația. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.