11 definiții pentru plutocrație

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. Formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. ♦ Totalitatea persoanelor care, cu ajutorul averii, impun plutocrația (1). – Din fr. plutocratie, germ. Plutokratie.

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. Formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. ♦ Totalitatea persoanelor care, cu ajutorul averii, impun plutocrația (1). – Din fr. plutocratie, germ. Plutokratie.

PLUTOCRAȚÍE, plutocrații, s. f. 1. Regim politic în care puterea de stat aparține celor bogați și în care oamenii muncii sînt exploatați și lipsiți de drepturi. Plutocrația Romei. 2. (Cu sens colectiv) Totalitatea plutocraților dintr-un stat.

plutocrațíe (-to-cra-) s. f., art. plutocrațía, g.-d. art. plutocrațíei; pl. plutocrațíi, art. plutocrațíile

plutocrațíe s. f. (sil. -cra-), art. plutocrațía, g.-d. art. plutocrațíei; pl. plutocrațíi, art. plutocrațíile

PLUTOCRAȚÍE s.f. Formă de guvernare în care puterea de stat aparține exclusiv celor bogați. ♦ Totalitatea bogătașilor dintr-un stat. [Gen. -iei. / < fr. ploutocratie, gr. ploutos – bogăție, kratos – putere].

PLUTOCRAȚÍE s. f. formă de guvernare în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați. (< fr. ploutocratie)

PLUTOCRAȚÍE ~i f. 1) Formă de guvernământ în care puterea de stat este concentrată în mâinile celor mai bogați reprezentanți ai societății. 2) Pătură conducătoare dominantă care constituie baza acestei forme de guvernământ. /<fr. plutocratie, germ. Plutokratie

plutocrație f. domnia celor avuți, puterea financiarilor.

*plutocrațíe f. (vgr. plutokratía, d. plûtos, bogăție, și krátos, putere). Domnia celor bogațĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

PLUTO- „bogăție, avuție”. ◊ gr. ploutos „avere, bogăție” > fr. pluto-, germ. id., engl. id. > rom. pluto-.~crație (v. -crație), s. f., 1. Formă de guvernare în care puterea aparține exclusiv celor mai bogați reprezentanți ai claselor exploatatoare. 2. Dominație a oligarhiei financiare în țările capitaliste contemporane.

Intrare: plutocrație
plutocrație substantiv feminin

Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular plutocrație plutocrația
plural plutocrații plutocrațiile
genitiv-dativ singular plutocrații plutocrației
plural plutocrații plutocrațiilor
vocativ singular
plural