15 definiții pentru persuasiune

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERSUASIÚNE s. f. Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. [Pr.: -su-a-si-u-] – Din fr. persuasion.

persuasiune sf [At: BARCIANU / P: ~su-a-si-u~ / Pl: ~ni / E: fr persuasion] (Liv) 1-3 Dar sau putere de a persuada (1-3) pe cineva. corectată

PERSUASIÚNE s. f. (Livr.) Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. [Pr.: -su-a-si-u-] – Din fr. persuasion.

PERSUASIÚNE persuasiuni, s. f. Darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă sau să facă un lucru. Cumătră Anca... îi spunea lui Badea, înfigîndu-i în ochi două ace de persuasiune: crede și fă cum vrei! Da? de ce nu faci o probă? GALACTION, O. I 150. ◊ (Poetic) Stranii și pline de o rafinată persuasiune, razele lunii ard crestele de piatră ale munților, veștmintele verzi ale pădurilor și privirile pline de uimire ale oamenilor. BOGZA, C. O. 345.

PERSUASIÚNE s.f. Darul sau puterea de a convinge pe cineva să facă un lucru. ♦ Convingere, credință neclintită. [Cf. fr. persuasion, lat. persuasio].

PERSUASIÚNE s. f. darul, puterea de a convinge pe cineva să creadă sau să facă un lucru. (< fr. persuasion, lat. persuasio)

PERSUASIÚNE ~i f. Caracter persuasiv. [Sil. -su-a-si-u-] /<fr. persuasion

persuaziune f. 1. credință fermă; 2. darul de a convinge: spiritele se câștigă prin persuaziune.

*persuaziúne f. (lat. persuásio, -ónis). Convingere, acțiunea de a convinge: a ceda persuaziuniĭ: Starea omuluĭ convins: persuaziunea dă o mare forță morală.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

persuasiune (desp. -su-a-si-u-) s. f., g.-d. art. persuasiunii

persuasiune (-su-a-si-u-) s. f., g.-d. art. persuasiunii

persuasiúne s. f. (sil. -su-a-si-u-), g.-d. art. persuasiúnii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: persuasiune
persuasiune substantiv feminin
 • silabație: per-su-a-si-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • persuasiune
 • persuasiunea
plural
 • persuasiuni
 • persuasiunile
genitiv-dativ singular
 • persuasiuni
 • persuasiunii
plural
 • persuasiuni
 • persuasiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

persuasiune, persuasiunisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Cumătră Anca... îi spunea lui Badea, înfigîndu-i în ochi două ace de persuasiune: crede și fă cum vrei! Da? de ce nu faci o probă? GALACTION, O. I 150. DLRLC
  • format_quote poetic Stranii și pline de o rafinată persuasiune, razele lunii ard crestele de piatră ale munților, veștmintele verzi ale pădurilor și privirile pline de uimire ale oamenilor. BOGZA, C. O. 345. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.