15 definiții pentru perper părpăr


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PÉRPER, perperi, s. m. Monedă bizantină de aur, care a circulat (bătută cu stemă proprie) și în Țările Române, în sec. XIV-XV. – Din ngr. ipérpiron.

perper sm [At: MOXA, 374 / V: părpăr / Pl: ~i / E: ngr ὑπέρπυρον] 1 Monedă bizantină de aur, care a circulat, bătută cu stemă proprie, și în țările române, în secolele al XlV-lea și al XV-lea. 2 (Îf părpăr; șîs ~pe vii, ~ de bute) Impozit pe vii și pe vin, care se plătea în perperi (1) în Țara Românească Si: (înv) perperit.

PÉRPER, perperi, s. m. Monedă bizantină de aur, care a circulat (bătută cu stemă proprie) și în țările române, în sec. XIV-XV. – Din ngr. ipérpiron.

PÉRPER ~i m. Monedă de aur bizantină care a circulat (cu stemă proprie) în sec. XIV-XV și în țările române. /<ngr. ipérpyron

pérper m. (vsl. [sîrb.] perperŭ, d. mgr. ypérpyron). Vechĭ. O monetă bizantină de valoarea ducatuluĭ de aur. (Perperiĭ aveaŭ curs și în Ungaria, unde valoraŭ maĭ puțin. Eraŭ și perperĭ româneștĭ. Ĭorga, Negoț. 14 și 210). – Și părpăr, pl. părperĭ.

părpăr n. od. dare pe buțile de vin și putinile cu struguri. [Vechiu-rom. perper, bănuț (Moxa)] = gr. bizantin HYPÉRPYRON, monedă bizantină de aur].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pérper s. m., (monede) pl. pérperi

pérper s. m., (monede) pl. pérperi


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pérper (pérperi), s. m.1. Monedă bizantină, valorînd 18 aspri în sec. XV. – 2. Contribuție suplimentară la așa numitul gărdurărit, reprezentînd 12 bani pentru butea de vin. – Var. (2) părpăr. Mgr. ύπέρπυρον, prin intermediul sb. perper, cf. sp. parpalla, parpallota (Corominas, III, 670).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pérper, pérperi, s.m. (înv.) 1. bănuț, monedă bizantină de aur, care a circulat și-n țările române. 2. numele unui impozit pe vii și pe vin care se plătea în perperi; perperit.

părpăr s.n. (înv.) V. pấrpăr.

părpăr s.n. (înv.) taxă pe putinile cu struguri și pe buțile cu vin.

Intrare: perper
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • perper
  • perperul
  • perperu‑
plural
  • perperi
  • perperii
genitiv-dativ singular
  • perper
  • perperului
plural
  • perperi
  • perperilor
vocativ singular
plural
părpăr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)