12 definiții pentru „perișoară”   declinări

PERIȘOÁRĂ, perișoare, s. f. Preparat de formă sferică din carne tocată (amestecată cu orez și cu alte adaosuri), folosit în alimentație. – Pară2 + suf. -ișoară.

PERIȘOÁRĂ, perișoare, s. f. Preparat de formă sferică din carne tocată (amestecată cu orez și cu alte adaosuri), folosit în alimentație, de obicei fiert. – Pară2 + suf. -ișoară.

PERIȘOÁRĂ, perișoare, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Gogoloașe de carne tocată amestecată cu orez, folosite la prepararea unor mîncări. In fiecare zi se oprea la ciorba de perișoare și la ciulamaua cu pui. PAS, Z. I 269. (Regional) Sarma.

perișoáră s. f., g.-d. art. perișoárei; pl. perișoáre

perișoáră s. f., g.-d. art. perișoárei; pl. perișoáre

PERIȘOÁRĂ s. v. sarma.

PERIȘOÁRĂ ~e f. Preparat culinar în formă de cocoloș, făcut din carne tocată (amestecată de obicei cu orez), folosit la pregătirea unor mâncăruri (supă, ciorbă, sos). /pară + suf. ~ișoară

perișoară f. 1. pară mică; 2. un fel de sarmale fără foi: ciorbă de perișoare.

perișoáră (oa dift.) f., pl. e (d. pară 1). Pară mică. Sarma neînvălită [!] în frunză: cĭorbă cu perișoare.

PERIȘOÁRE s. pl. v. smirdar.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.