13 definiții pentru pendinte

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre litigii) care se află în curs de soluționare în fața unui organ de jurisdicție. – Din lat. pendens, -ntis, fr. pendant.

pendinte ain [At: ARISTIA, PLUT. / V: (rar) ~dent, ~ă / E: lat pendens, -ntis, fr pendant] 1 Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2-3 (D. chestiuni teoretice sau practice) Care n-a fost încă soluționat (și este în discuție). 4 Care așteaptă să fie rezolvat de un for competent. 5-6 (Spc; d. probleme în litigiu) Care (urmează să fie judecat sau) este în curs de cercetare. 7 Asupra căruia nu s-a pronunțat încă o hotărâre judecătorească.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre probleme în litigiu) care este în curs de cercetare, care așteaptă să fie judecat. – Din lat. pendens, -ntis, fr. pendant.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat (cuiva sau la ceva), care depinde de... Institut pendinte de minister. 2. (Despre probleme în litigiu) Care este în curs de cercetare, care n-a fost încă soluționat, care așteaptă să fie rezolvat de forurile competente. Proces pendinte în fața instanței de judecată.

PENDÍNTE adj. invar. 1. În curs de judecată; asupra căruia nu s-a luat o hotărâre. 2. Care depinde de, depinzând de. [< lat. pendens, cf. fr. pendant].

PENDÍNTE adj. inv. 1. în curs de judecată; asupra căruia nu s-a luat o hotărâre. 2. subordonat cuiva, care depinde de... (< lat. pendens, -ntis, fr. pendant)

PENDÍNTE adj. invar. 1) Care este în subordine; dependent de cineva sau ceva; subordonat. Asociație ~. 2) jur. Care este în curs de anchetare. Proces ~. 3) fig. Care nu este încă soluționat; care nu și-a găsit rezolvarea. Problemă ~. /<lat. pendens, ~ntis, fr. pendant

pendent (pendinte) a. nu încă hotărît sau terminat: o afacere pendinte.

*pendént, -ă adj. (lat. péndens, -éntis, d. péndere, a sta atîrnat. V. spînzur). Nehotărît, neterminat, nejudecat încă: proces pendent. Dependent: acest proces e pendent de tribunal.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pendinte m. și f. (o cauză pendinte).

Intrare: pendinte
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOR
  • pendinte
pendent
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pendinteadjectiv invariabil

  • 1. Care este subordonat cuiva, care depinde de... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: subordonat
    • format_quote Institut pendinte de minister. DLRLC
  • 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre litigii) care se află în curs de soluționare în fața unui organ de jurisdicție. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Proces pendinte în fața instanței de judecată. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.