13 definiții pentru pendinte pendent


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre litigii) care se află în curs de soluționare în fața unui organ de jurisdicție. – Din lat. pendens, -ntis, fr. pendant.

pendinte ain [At: ARISTIA, PLUT. / V: (rar) ~dent, ~ă / E: lat pendens, -ntis, fr pendant] 1 Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2-3 (D. chestiuni teoretice sau practice) Care n-a fost încă soluționat (și este în discuție). 4 Care așteaptă să fie rezolvat de un for competent. 5-6 (Spc; d. probleme în litigiu) Care (urmează să fie judecat sau) este în curs de cercetare. 7 Asupra căruia nu s-a pronunțat încă o hotărâre judecătorească.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat cuiva, care depinde de... 2. Care n-a fost încă soluționat, care urmează să fie rezolvat; (despre probleme în litigiu) care este în curs de cercetare, care așteaptă să fie judecat. – Din lat. pendens, -ntis, fr. pendant.

PENDÍNTE adj. invar. 1. Care este subordonat (cuiva sau la ceva), care depinde de... Institut pendinte de minister. 2. (Despre probleme în litigiu) Care este în curs de cercetare, care n-a fost încă soluționat, care așteaptă să fie rezolvat de forurile competente. Proces pendinte în fața instanței de judecată.

PENDÍNTE adj. invar. 1. În curs de judecată; asupra căruia nu s-a luat o hotărâre. 2. Care depinde de, depinzând de. [< lat. pendens, cf. fr. pendant].

PENDÍNTE adj. inv. 1. în curs de judecată; asupra căruia nu s-a luat o hotărâre. 2. subordonat cuiva, care depinde de... (< lat. pendens, -ntis, fr. pendant)

PENDÍNTE adj. invar. 1) Care este în subordine; dependent de cineva sau ceva; subordonat. Asociație ~. 2) jur. Care este în curs de anchetare. Proces ~. 3) fig. Care nu este încă soluționat; care nu și-a găsit rezolvarea. Problemă ~. /<lat. pendens, ~ntis, fr. pendant

pendent, ~ă sn vz pendinte

pendent (pendinte) a. nu încă hotărît sau terminat: o afacere pendinte.

*pendént, -ă adj. (lat. péndens, -éntis, d. péndere, a sta atîrnat. V. spînzur). Nehotărît, neterminat, nejudecat încă: proces pendent. Dependent: acest proces e pendent de tribunal.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pendinte m. și f. (o cauză pendinte).

Intrare: pendinte
invariabil (I1)
Surse flexiune: DOR
  • pendinte
pendent
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.