14 definiții pentru patruzeci

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PATRUZECI num. ord. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL. ◊ (Cu valoare adjectivală) Patruzeci de zile. ◊ (Compus) Patruzeci de Sfinți (sau de duminici) = sărbătoare creștină care se celebrează în ziua de 9 martie. ◊ (Substantivat, m.) Scrie un patruzeci. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Rândul patruzeci. ◊ (Intră în componența num. adverbial) S-a deplasat de patruzeci de ori. ◊ (Intră în componența num. multiplicativ) De patruzeci de ori pe atâta. ◊ (Intră în componența num. distributiv) Câte patruzeci de lei.Patru + zece.

patruzeci [At: COD. VOR. 50/16 / E: patru + zece] 1 nc Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu. 2 a (Udp „de”) Care sunt în număr de patruzeci (1). 3 a (Îe) A aștepta (pe cineva) cu ~ de ochi A aștepta pe cineva cu mare nerăbdare. 4 nc (Îe) A fi cu ~ de inimi A fi foarte atent, a fi numai ochi și urechi. 5 nc (Îc) (Cei-)~(-și-patru)-de-sfinți (sau ~-de-mucenici) Mucenic2 (5). 6 a (Ent; îc) ~-de-picioare Scolopendră. 7 smf Grup de patruzeci (1) de obiecte. 8 a (Îcr „treizeci”, „cincizeci”) Care sunt în număr apropiat de patruzeci (1). 9 smf Grup mare de obiecte sau de persoane. 10 sm (Înv; îs) Postul ~lor Păresimi (1). 11 sn (Rar; în imprecații) Desconsiderare a celor sfinte ale celui apostrofat. 12 nc Număr abstract corespunzător lui patruzeci (1). 13 na (Îcs) De ~ de ori În mod repetat de patruzeci (1) de ori. 14 nd (Îcs) Câte ~ Care este repartizat în grupuri de patruzeci (1) de obiecte. 15 no Care ocupă locul patruzeci (1) într-un șir. 16 sm Semn grafic care reprezintă numărul patruzeci (1). 17 nc (Lpl; reg) Număr al colăceilor sau al pâinișoarelor care se dau la pomana mortului. corectat(ă)

PATRUZECI num. ord. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL. ◊ (Cu valoare adjectivală) Patruzeci de zile. (Compus) patruzeci-de-sfinți (sau de-duminici) = sărbătoare creștină care se sărbătorește în ziua de 9 martie. ◊ (Substantivat, m.) Scrie un patruzeci. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Rândul patruzeci. ◊ (Intră în componența num. adverbial) S-a deplasat de patruzeci de ori. ◊ (Intră în componența num. multiplicativ) De patruzeci de ori pe atâta. ◊ (Intră în componența num. distributiv) Câte patruzeci de lei.Patru + zece.

PATRUZECI num. card. Număr care în numărătoare își are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu. Douăzeci și cu douăzeci fac patruzeci, ca Moș Dediu i-a dăruit patruzeci și nouă de mioare. CREANGĂ, F. 105. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Al patruzecilea, a patruzecea. Rîndul patruzeci. ♦ (Substantivat) Cifra cate marchează acest număr.

PATRUZECI1 num. card. 1) Treizeci plus zece. 2) (cu valoare de num. ord.) Al patruzecilea; a patruzecea. /patru + zece

PATRUZECI2 m. 1) Număr constând din patruzeci de unități. Din cincizeci scade ~. 2) Cifra 40 sau XL. 3) Obiect marcat cu această cifră. /patru + zece

patru-zécĭ num. cardinal. De patru orĭ cîte zece.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

patruzeci (desp. pa-tru-) num. invar.; 40/XL

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Patruzeci de mucenici, sfinți martiri, ostași din cetatea Sevasta (Armenia), care, nevoind să jertfească idolilor în timpul împăratului Liciniu (307-324 d. Hr.), au fost condamnați să petreacă o noapte întreagă într-un lac înghețat. Când s-a făcut ziuă, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au luat cununa muceniciei. Biserica îi sărbătorește la 9 martie.

Intrare: patruzeci
patruzeci numeral cardinal
  • silabație: pa-tru-zeci info
invariabil (I1)
Surse flexiune: DOR
  • patruzeci
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

patruzecinumeral cardinal

  • 1. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote Douăzeci și cu douăzeci fac patruzeci. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • format_quote (și) adjectival Patruzeci de zile. DEX '09 DEX '98
    • format_quote (și) adjectival Moș Dediu i-a dăruit patruzeci și nouă de mioare. CREANGĂ, F. 105. DLRLC
    • 1.1. (și) substantivat masculin Cifra care marchează acest număr. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote Scrie un patruzeci. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • 1.2. substantiv masculin Obiect marcat cu această cifră. NODEX
    • 1.3. Are valoare de numeral ordinal: patruzecilea. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      sinonime: patruzecilea
      • format_quote Rândul patruzeci. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    • 1.4. Intră în componența numeralului adverbial. DEX '09 DEX '98
      • format_quote S-a deplasat de patruzeci de ori. DEX '09
    • 1.5. Intră în componența numeralului multiplicativ. DEX '09 DEX '98
      • format_quote De patruzeci de ori pe atâta. DEX '09
    • 1.6. Intră în componența numeralului distributiv. DEX '09 DEX '98
      • format_quote Câte patruzeci de lei. DEX '09
    • chat_bubble compus Patruzeci-de-Sfinți (sau de-duminici) = sărbătoare creștină care se sărbătorește în ziua de 9 martie. DEX '09 DOOM 2
etimologie:
  • Patru + zece DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.