13 definiții pentru patruzeci


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PATRUZÉCI num. ord. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL. ◊ (Cu valoare adjectivală) Patruzeci de zile. ◊ (Compus) Patruzeci de Sfinți (sau de duminici) = sărbătoare creștină care se celebrează în ziua de 9 martie. ◊ (Substantivat, m.) Scrie un patruzeci. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Rândul patruzeci. ◊ (Intră în componența num. adverbial) S-a deplasat de patruzeci de ori. ◊ (Intră în componența num. multiplicativ) De patruzeci de ori pe atâta. ◊ (Intră în componența num. distributiv) Câte patruzeci de lei.Patru + zece.

patruzeci [At: COD. VOR. 50/16 / E: patru + zece] 1 nc Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu. 2 a (Udp „de”) Care sunt în număr de patruzeci (1). 3 a (Îe) A aștepta (pe cineva) cu ~ de ochi A aștepta pe cineva cu mare nerăbdare. 4 nc (Îe) A fi cu ~ de inimi A fi foarte atent, a fi numai ochi și urechi. 5 nc (Îc) (Cei-)~(-și-patru)-de-sfinți (sau ~-de-mucenici) Mucenic2 (5). 6 a (Ent; îc) ~-de-picioare Scolopendră. 7 smf Grup de patruzeci (1) de obiecte. 8 a (Îcr „treizeci”, „cincizeci”) Care sunt în număr apropiat de patruzeci (1). 9 smf Grup mare de obiecte sau de persoane. 10 sm (Înv; îs) Postul ~lor Păresimi (1). 11 sn (Rar; în imprecații) Desconsiderare a celor sfinte ale celui apostrofat. 12 nc Număr abstract corespunzător lui patruzeci (1). 13 na (Îcs) De ~ de ori În mod repetat de patruzeci (1) de ori. 14 nd (Îcs) Câte ~ Care este repartizat în grupuri de patruzeci (1) de obiecte. 15 no Care ocupă locul patruzeci (1) într-un șir. 16 sm Semn grafic care reprezintă numărul patruzeci (1). 17 nc (Lpl; reg) Număr al colăceilor sau al pâinișoarelor care se dau la pomana mortului. corectată

PATRUZÉCI num. ord. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL. ◊ (Cu valoare adjectivală) Patruzeci de zile. (Compus) patruzeci-de-sfinți (sau de-duminici) = sărbătoare creștină care se sărbătorește în ziua de 9 martie. ◊ (Substantivat, m.) Scrie un patruzeci. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Rândul patruzeci. ◊ (Intră în componența num. adverbial) S-a deplasat de patruzeci de ori. ◊ (Intră în componența num. multiplicativ) De patruzeci de ori pe atâta. ◊ (Intră în componența num. distributiv) Câte patruzeci de lei.Patru + zece.

PATRUZÉCI num. card. Număr care în numărătoare își are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu. Douăzeci și cu douăzeci fac patruzeci, ca Moș Dediu i-a dăruit patruzeci și nouă de mioare. CREANGĂ, F. 105. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Al patruzecilea, a patruzecea. Rîndul patruzeci. ♦ (Substantivat) Cifra cate marchează acest număr.

PATRUZÉCI1 num. card. 1) Treizeci plus zece. 2) (cu valoare de num. ord.) Al patruzecilea; a patruzecea. /patru + zece

PATRUZÉCI2 m. 1) Număr constând din patruzeci de unități. Din cincizeci scade ~. 2) Cifra 40 sau XL. 3) Obiect marcat cu această cifră. /patru + zece

patru-zécĭ num. cardinal. De patru orĭ cîte zece.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

patruzéci (pa-tru-) num.; 40/XL

patruzéci num. (sil. -tru-)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Patruzeci de mucenici, sfinți martiri, ostași din cetatea Sevasta (Armenia), care, nevoind să jertfească idolilor în timpul împăratului Liciniu (307-324 d. Hr.), au fost condamnați să petreacă o noapte întreagă într-un lac înghețat. Când s-a făcut ziuă, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au luat cununa muceniciei. Biserica îi sărbătorește la 9 martie.

Intrare: patruzeci
patruzeci numeral cardinal
 • silabație: pa-tru-
invariabil (I1)
Surse flexiune: DOR
 • patruzeci

patruzeci

 • 1. Număr care, în numărătoare, are locul între treizeci și nouă și patruzeci și unu și care se indică prin cifra 40 și XL.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
  exemple
  • Douăzeci și cu douăzeci fac patruzeci.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 1.1. (Cu valoare adjectivală) Patruzeci de zile.
   surse: DEX '09 DEX '98 un exemplu
   exemple
   • Moș Dediu i-a dăruit patruzeci și nouă de mioare. CREANGĂ, F. 105.
    surse: DLRLC
  • 1.2. compus Patruzeci-de-Sfinți (sau de-duminici) = sărbătoare creștină care se sărbătorește în ziua de 9 martie.
   surse: DEX '09 DOOM 2
  • 1.3. (și) substantivat masculin Cifra care marchează acest număr.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Scrie un patruzeci.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 1.4. substantiv masculin Obiect marcat cu această cifră.
   surse: NODEX
  • 1.5. (Cu valoare de numeral ordinal) Al patruzecilea, a patruzecea.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Rândul patruzeci.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 1.6. (Intră în componența numeralului adverbial) S-a deplasat de patruzeci de ori.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.7. (Intră în componența numeralului multiplicativ) De patruzeci de ori pe atâta.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.8. (Intră în componența numeralului distributiv) Câte patruzeci de lei.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

 • Patru + zece
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX