2 intrări
27 de definiții
din care- explicative DEX (15)
- ortografice DOOM (6)
- jargon (2)
- sinonime (4)
Explicative DEX
PASTORALĂ, pastorale, s. f. 1. Operă literară (mai ales poezie) cu subiect din viața păstorilor, din mediul de la țară. Pastoralele... nu-mi pot împrăștia melancolia. NEGRUZZI, S. I 60. ♦ Piesă muzicală cu subiect din viața de la țară, în care predomină temele populare. 2. Scrisoare prin care un arhiereu se adresează credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari.
PASTORALĂ s.f. 1. Operă literară cu subiect din viața păstorilor, din mediul rustic. 2. Piesă instrumentală de factură simplă, care caută să imite atmosfera cîmpenească sau păstorească. 3. Mesaj al unui episcop adresat preoților și credincioșilor în anumite ocazii. [< fr., it. pastorale].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTORALĂ1 ~e f. Operă literară sau muzicală în care este zugrăvită în mod idealizat frumusețea vieții pastorale; bucolică. /<fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PASTORALĂ2 ~e f. Mesaj adresat credincioșilor de un arhiereu cu ocazia sărbătorilor religioase mari. /<fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pastorală f. 1. piesă de teatru sau roman în care personajele sunt păstori; 2. scrisoare publică a unui episcop către credincioși.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTORAL, -Ă, pastorali, -e, adj., s. f. 1. Adj. De păstor, păstoresc;p. ext. de la țară, câmpenesc, rustic. 2. Adj. (Despre creații literare) Care zugrăvește în mod idilic viața păstorilor, viața de la țară; bucolic. 3. S. f. Operă literară cu conținut pastoral (2); bucolică. ♦ Compoziție muzicală în care sunt evocate crâmpeie din viața câmpenească, rurală. 4. Adj. (Rar) Care aparține pastorilor sau preoților, privitor la pastori sau la preoți. Cârjă pastorală. 5. S. f. Scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante. – Din fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
pastoral, ~ă [At: (a. 1812) IORGA, S. D. XII, 18 / V: (înv) ~liș / Pl: ~i, ~e / E: lat pastoralis, fr pastoral, ger pastoralisch, it pastorale] 1-2 sf, a (Parte a teologiei) care inițiază pe preoți în problemele conducerii bisericești și religioase. 3 a (Înv) Care se referă la pastori. 4 a (Înv) De pastor. 5 a (Înv) Caracteristic pastorilor. 6 a (Înv) Care aparține pastorilor. 7 a (Pgn) Care se referă la preoți Si: preoțesc. 8 a (Pgn) Care aparține preoților Si: preoțesc. 9 a (Pex) Episcopal. 10 sf (Ccr) Mesaj al unui arhiereu, episcop, mitropolit, patriarh, adresat preoților și credincioșilor cu ocazia marilor sărbători religioase sau a unor evenimente importante. 11 a Care aparține păstorilor Si: ciobănesc, păstoresc. 12 a Privitor la păstori Si: ciobănesc, păstoresc. 13 a Specific păstorilor Si: ciobănesc, păstoresc. 14 a De păstor Si: ciobănesc, păstoresc. 15 a (Pex) De la țară Si: câmpenesc, rustic, țărănesc. 16-17 sf, a (Operă literară sau fragment literar) care prezintă în mod idilic viața păstorilor sau a țăranilor în general Vz bucolic, eglogă, idilă, idilic. 18-19 sf, a (Lucrare muzicală) care evocă crâmpeie din viața păstorească sau țărănească. corectat(ă)
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
pastoraliș s, a vz pastoral
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTORAL, -Ă, pastorali, -e, adj., s. f. 1. Adj. De păstor, păstoresc; p. ext. de la țară. câmpenesc, rustic. 2. Adj. (Despre creații literare) Care zugrăvește în mod idilic viața păstorilor, viața de la țară; bucolic. 3. S. f. Operă literară cu conținut pastoral (2); bucolică. ♦ Compoziție muzicală în care sunt evocate crâmpeie din viața câmpenească, rurală. 4. adj. (Rar) Care aparține pastorilor sau preoților, privitor la pastori sau la preoți. Cârjă pastorală. 5. S. f. Scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante. – Din fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
PASTORAL, -Ă, pastorali, -e, adj. 1. Cîmpenesc, rustic. Simfonia pastorală de Beethoven. ▭ Trăind la țară, ne vom deda la o viață dulce, pastorală. BOLINTINEANU, O. 406. 2. (Despre creații poetice) Care zugrăvește în mod idilic viața simplă a păstorilor, viața de la țară; bucolic. Poeziile pastorale [ale lui Bolintineanu] poartă titlul de «Macedonele». DEMETRESCU, O. 158.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PASTORAL, -Ă adj. 1. De păstor; (p. ext.) cîmpenesc, rustic. 2. (Lit.) Care înfățișează idilic viața păstorilor, a țăranilor; bucolic. [Cf. fr. pastoral, lat. pastoralis].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTORAL, -Ă I. adj. 1. de păstor; (p. ext.) câmpenesc, rustic. ♦ gen ~ = gen literar sau muzical de inspirație campestră, care își propune să redea scene simple și vădit naive din natură. 2. care aparține pastorilor, preoților. II. s. f. 1. scenă idilică, câmpenească în creația trubadurilor și truverilor. 2. operă dramatică, lirică sau muzicală aparținând genului pastoral. 3. mesaj al unui episcop adresat preoților și credincioșilor în anumite ocazii. (< fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
PASTORAL ~ă (~i, ~e) 1) Care este caracteristic pentru păstori; păstoresc; ciobănesc. Obiceiuri ~e. Griji ~e. 2) Care ține de viața de la țară; caracteristic vieții de la țară; câmpenesc; rustic; bucolic; idilic. Ocupații ~e. 3) (despre creații literare sau muzicale) Care are caracter de idilă; idilic; câmpenesc; bucolic; păstoresc. /<fr. pastoral, lat. pastoralis, it. pastorale
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pastoral a. 1. ce ține de păstori: vieață pastorală; 2. care descrie traiul câmpenesc: poemă pastorală; 3. ce ține de episcop; cârjă pastorală.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*pastorál, -ă adj. (lat. pastoralis). Pastoresc, cĭobănesc, de păstor: vĭața pastorală, cîntec pastoral. Bucolic, care descrie vĭața pastorală saŭ rurală: poezie pastorală. Fig. Propriŭ conducătorilor sufleteștĭ și maĭ ales episcopilor: călătorie, cruce pastorală. S. f. Pĭesă teatrală cu subĭecte din viața păstorilor. Poezie pastorală. Adv. Ca păstoriĭ: a trăi pastoral.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Ortografice DOOM
pastorală s. f., g.-d. art. pastoralei; pl. pastorale
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pastorală s. f., g.-d. art. pastoralei; pl. pastorale
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
+pastoral2 s. n.
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pastoral1 adj. m., pl. pastorali; f. pastorală, pl. pastorale
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pastoral adj. m., pl. pastorali; f. pastorală, pl. pastorale
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pastoral adj. m., pl. pastorali; f. sg. pastorală, pl. pastorale
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Jargon
pastorală (< it. pastorale „păstoresc, câmpenesc”), spectacol muzical apărut în sec. 16 în Italia, al cărui subiect se baza pe o idilă păstorească, descriind încântarea în fața naturii; liniștea, puritatea sufletească a oamenilor simpli, trăind în această atmosferă de pace rustică. Termenul it. indică tocmai această atmosferă în care se petrece acțiunea spectacolului. P. a furnizat adesea subiecte operei* și baletului* (Daphne de J. Peri și G. Caccini, Il re pastore de Chr. W. Gluck, Bastien și Bastienne de W.A. Mozart etc.). Ca atmosferă, p. a pătruns și în lucrări muzicale (madrigale*, lieduri*) sau instr. și simf. (La Pastorella de A. Vivaldi, Sonata pastorală de D. Scarlatti, Messa pastorală de A. Diabeli, Simfonia nr. 6 „Pastorala” de L. van Beethoven, Pastorala de vară de Honegger etc.). În muzica românească, atmosfera pastoral-epică se asociază cu caracterul pop.: M. Jora (Priveliști moldovenești), M. Negrea (Povești din Grui), Gh. Dumitrescu (Suita câmpenească), Al. Pașcanu (Pastorala pentru pian) etc. V. pastourelle.
- sursa: DTM (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PASTORALĂ (< fr. pastorale < lat. pastoralis, păstoresc) Termen folosit pentru operele literare, în care este înfățișată idilic viața cîmpenească sau păstorească. Prin acest termen se mai denumesc idilele, bucolicele și eglogele. După vechile teorii, ele constituiau un gen literar și anume genul pastoral sau idilic, ulterior absorbit de genul liric, unde formează, împreună cu pastelul, ramura liricii peisagiste. Ex. Un păstor tînăr, frumos la față, Plin de mîhnire, cu glas duios, Cînta din fluier jos pe verdeață, Subt umbră deasă de pom stufos. De multe versuri spuse cu jale, Uimite toate sta împrejur: Rîul oprise apa din cale, Vîntul tăcuse din lin murmur... (V. CÎRLOVA, Păstorul înstrislat)
- sursa: MDTL (1979)
- adăugată de Anca Alexandru
- acțiuni
Sinonime
PASTORAL adj. 1. ciobănesc, păstoresc, (înv. și reg.) păcurăresc. (Viață ~.) 2. v. bucolic. 3. v. câmpenesc.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
PASTORAL adj. v. diecezan, eparhial, episcopal.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pastoral adj. v. DIECEZAN. EPARHIAL. EPISCOPAL.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTORAL adj. 1. ciobănesc, păstoresc, (înv. și reg.) păcurăresc. (Viață ~. ) 2. bucolic, idilic, păstoresc. (Poem ~.) 3. cîmpenesc, rural, rustic, țărănesc, (livr.) campestru, (rar) cîmpean. (Idilă ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv feminin (F1) | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
adjectiv (A1) Surse flexiune: DOOM 3 | masculin | feminin | |||
nearticulat | articulat | nearticulat | articulat | ||
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
vocativ | singular | — | — | ||
plural | — | — |
substantiv neutru (N29) Surse flexiune: DOOM 3 | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
adjectiv (A1) | masculin | feminin | |||
nearticulat | articulat | nearticulat | articulat | ||
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
|
|
plural |
|
|
|
| |
vocativ | singular | — | — | ||
plural | — | — |
pastorală, pastoralesubstantiv feminin
-
- Pastoralele... nu-mi pot împrăștia melancolia. NEGRUZZI, S. I 60. DLRLC
- 1.1. Compoziție muzicală în care sunt evocate crâmpeie din viața câmpenească, rurală. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
-
- 2. Scrisoare publică, cuprinzând îndemnuri și urări, prin care un arhiereu se adresează preoților și credincioșilor cu ocazia sărbătorilor religioase mari sau a altor evenimente importante. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
- pastoral DEX '09 DEX '98 DN
- pastoralis DEX '09 DEX '98 DN
- pastorale DEX '09 DEX '98 DN
pastoral, pastoralăadjectiv pastoralsubstantiv neutru
- 1. De păstor. DEX '09 DEX '98 DNsinonime: ciobănesc păcurăresc păstoresc
-
- Simfonia pastorală de Beethoven. DLRLC
- Trăind la țară, ne vom deda la o viață dulce, pastorală. BOLINTINEANU, O. 406. DLRLC
-
-
- 2. (Despre creații literare) Care zugrăvește în mod idilic viața păstorilor, viața de la țară. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: bucolic
- Poeziile pastorale [ale lui Bolintineanu] poartă titlul de «Macedonele». DEMETRESCU, O. 158. DLRLC
-
- 3. Care aparține pastorilor sau preoților, privitor la pastori sau la preoți. DEX '09 DEX '98 MDN '00
- Cârjă pastorală. DEX '09 DEX '98
-
etimologie:
- pastoral DEX '09 DEX '98 DN
- pastoralis DEX '09 DEX '98 DN
- pastorale DEX '09 DEX '98 DN