2 intrări

school Articole pe această temă:

19 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PASTÍLĂ, pastile, s. f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici, rotunde; (impr.) comprimat. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme. 3. Loc special amenajat în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi, pentru refugiul pietonilor, dirijarea circulației etc. – Din fr. pastille, germ. Pastille.

pasti sf [At: KRETZULESCU, M. 27/11 / Pl: ~le / E: fr pastille, ger Pastille] 1 (Udp „de”) Mic preparat farmaceutic sau zaharos de formă circulară Vz bomboană, comprimat, drajeu, pilulă, tabletă. 2 (Îs ~le de parfumat) Mici cornuri în a căror compoziție întră diferite substanțe care, în momentul când ard, parfumează aerul. 3 (Teh) Piesă în formă de disc mic folosită la unele mașini sau la unele mecanisme.

PASTÍLĂ, pastile, s. f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici, rotunde; (impr.) comprimat. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme. 3. Loc special amenajat (de forma unei pastile (1)) în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi, pentru refugiul pietonilor, dirijarea circulației etc. – Din fr. pastille, germ. Pastille.

PASTÍLĂ, pastile, s. f. 1. Preparat farmaceutic sau zaharos de formă circulară, presat, de dimensiuni mici; (impropriu) comprimat. Scoase din buzunarul vestei o cutiuță de email cu pastile parfumate și, înainte de a se servi, o întinse Sabinei. C. PETRESCU, C. V. 14. Pe cînd își căuta enervat prin buzunare cutiuța cu pastile de zaharină, veni un impiegat vamal alarmat. BART, S. M. 85. 2. (Tehn.) Obiect în formă de disc, folosit ca element intermediar sau de reazem la mașini.

PASTÍLĂ s.f. 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane rotunde. 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme. [< fr. pastille, cf. germ. Pastille].

PASTÍLĂ s. f. 1. preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau bomboane rotunde. 2. piesă, disc mic, la unele mașini sau mecanisme. ◊ corp în formă de disc sau de cilindru, de mici dimensiuni, prin turnare sau presare. 3. mic tub metalic, cu o compoziție trasoare, care se înșurubează în fundul proiectilelor (perforante), pentru marcarea traiectoriei și pentru incendierea carburanților inamicului. 4. (inform.) substrat semiconductor pe care este fabricat un circuit integral; microcircuit. 5. refugiu (3) în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi etc. (< fr. pastille, germ. Pastille)

pastílă s. f.1. (circ.) Refugiu în mijlocul unei piețe, al unei străzi largi etc. ◊ „Lucrările de amplasare a pastilelor pentru fluidizarea circulației vor fi gata până la 15 dec.” Ev.z. 18 XI 96 p. 14. ♦ 2. 1976 (inform.) Microcircuit v. chip, supercomputer (sensul 1, formal din fr. pastille; sensul 2 traduce engl. chip; DN, DEX, DN3 – alte sensuri, DEX-S)

PASTÍLĂ ~e f. 1) Preparat farmaceutic dozat, solid, de forma unui disc mic, care se administrează pe cale bucală; tabletă; pilulă; comprimat. 2) Produs alimentar zaharos de forma unui disc mic. /<fr. pastille, germ. Pastille

pastilă f. turtișoară rotundă făcută cu zahăr, arome, suc de plante și zeamă de fructe.

*pastílă f., pl. e (fr. pastille, it. pastiglia, d. lat. pastillus, pastilă). Bomboană turtită care conține o aromă saŭ un medicament: pastile de mintă, de catran.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pastílă s. f., g.-d. art. pastílei; pl. pastíle

pastílă s. f., g.-d. art. pastílei; pl. pastíle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PASTI s. (FARM.) bulin, cașetă, comprimat, pilulă, tabletă, (pop.) hap, nasture, (reg.) bumb. (O ~ împotriva nevralgiei.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

pastila, pastilez v. r. (tox.) a se droga cu pastile de ecstasy.

a arunca o pastilă / pastila expr. a face o aluzie

a înghiți pastila expr. a mușca momeala; a se lăsa păcălit.

a lua pastile de putut expr. ( glum.d. bărbați) a fi potent.

pastilă, pastile s. f. aluzie.

Intrare: pastila
pastila
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: pastilă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pasti
 • pastila
plural
 • pastile
 • pastilele
genitiv-dativ singular
 • pastile
 • pastilei
plural
 • pastile
 • pastilelor
vocativ singular
plural

pastilă

 • 1. Preparat farmaceutic sau alimentar de forma unei tablete sau a unei bomboane mici, rotunde.
  exemple
  • Scoase din buzunarul vestei o cutiuță de email cu pastile parfumate și, înainte de a se servi, o întinse Sabinei. C. PETRESCU, C. V. 14.
   surse: DLRLC
  • Pe cînd își căuta enervat prin buzunare cutiuța cu pastile de zaharină, veni un impiegat vamal alarmat. BART, S. M. 85.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Preparat farmaceutic sau zaharos de formă circulară, presat, de dimensiuni mici.
   surse: DLRLC
 • 2. Piesă în formă de disc mic, folosită la unele mașini sau la unele mecanisme.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN MDN '00
  • 2.1. Corp în formă de disc sau de cilindru, de mici dimensiuni, prin turnare sau presare.
   surse: MDN '00
  • diferențiere Obiect în formă de disc, folosit ca element intermediar sau de reazem la mașini.
   surse: DLRLC
 • 3. Loc special amenajat în mijlocul unei piețe, al unei intersecții largi, pentru refugiul pietonilor, dirijarea circulației etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • 4. Mic tub metalic, cu o compoziție trasoare, care se înșurubează în fundul proiectilelor (perforante), pentru marcarea traiectoriei și pentru incendierea carburanților inamicului.
  surse: MDN '00
 • 5. informatică Substrat semiconductor pe care este fabricat un circuit integral.
  surse: MDN '00 sinonime: microcircuit

etimologie: