17 definiții pentru partener partner


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARTENÉR, -Ă, parteneri, -e, s. m. și f. Fiecare dintre participanții la o activitate comună considerat în raport cu ceilalți. ♦ Fiecare dintre persoanele care formează împreună un cuplu. ♦ Fiecare dintre persoanele care interpretează împreună o scenă, un film, un număr de circ etc. – Din fr. partenaire.

partener, ~ă smf [At: LĂCUSTEANU, A. 100 / V: (rar) partner / Pl: ~i, ~e / E: fr partenaire, ger Partner] 1 Fiecare dintre participanții la o întrecere sportivă, la un joc de cărți etc., considerat în raport cu ceilalți participanți Si: coechipier, (îvr) partizan. 2 (Pex) Fiecare dintre persoanele care formează un cuplu, un grup, o societate, o asociație etc., considerată în raport cu celelalte persoane ale grupului Si: pereche, tovarăș, soț. 3 (Spc) Fiecare dintre cele două persoane, care execută împreună, într-un spectacol, un număr, o scenă etc., considerată în raport cu cealaltă.

PARTENÉR, -Ă, parteneri, -e, s. m. și f. Fiecare dintre participanții la o competiție sportivă, la un joc etc., considerat în raport cu ceilalți participanți. ♦ Fiecare dintre persoanele care formează împreună un cuplu, un grup, o societate, o asociație etc., considerată în raport cu celelalte persoane din cuplu, grup etc. ♦ Cel care interpretează pe scenă, în film etc., împreună cu altul, un număr de program, o scenă dintr-o piesă etc., considerat în raport cu celălalt interpret. – Din fr. partenaire.

PARTENÉR, -Ă parteneri, -e, s. m. și f. Fiecare dintre participanții la o întrecere sportivă, la un joc etc., considerat în raport cu ceilalți participanți; (în opoziție cu adversar) coechipier; p. ext. jucător. Mi-a cerut să-i fac onoarea de a-l accepta ca partener de șah. SADOVEANU, A. L. 5. Nu observam cîte cărți au luat ceilalți... Partenerii mei se enervaseră la început de asemenea sistem de joc. CAMIL PETRESCU, U. N. 115. Mulți tineri se opresc în loc să privească, nu că jocul în sine ar prezenta vreun interes pentru spectatori, dar între parteneri sînt cîteva domnișoare drăguțe. VLAHUȚĂ, O. A. III 34. ♦ Cel care dansează împreună cu altul. Toate femeile din lume dansează. Da... însă nu numai cu un singur partener. CAMIL PETRESCU, U. N. 122. ♦ Cel care execută pe scenă, în strînsă legătură cu altul, un număr de program, o scenă dintr-o piesă, un dans etc. ♦ Cel care stă de vorbă cu altul, care participă la orice acțiune a altuia. Are o sinceritate moale în voce, rapidă, gîndită, care încurajează uneori pe partener. CAMIL PETRESCU, T. II 174.

PARTENÉR, -Ă s.m. și f. Fiecare dintre jucătorii care participă la o competiție sportivă, la jocuri etc., considerat în raport cu ceilalți jucători din echipă. ♦ Fiecare din persoanele angajate într-o tranzacție, într-o discuție etc. ♦ Executant, împreună cu altul, al unui număr de program (la teatru, la circ etc.). [< fr. partenaire].

PARTENÉR, -Ă s. m. f. fiecare dintre participanții la o competiție sportivă, la jocuri etc. ◊ persoană cu care dansează cineva. ◊ fiecare dintre persoanele angajate într-o tranzacție, într-o discuție etc. ◊ executant, împreună cu altul, al unui număr de program (la teatru, la circ etc.). (< fr. partenaire)

PARTENÉR ~ă (~i, ~e) m. și f. 1) Persoană care participă la o acțiune comună, luată în raport cu alta (sau cu altele). 2) Țară cu care o altă țară întreține relații (comerciale, culturale etc.). /<fr. partenaire

*partenér, -ă s. (fr. partenaire, d. engl. partner, maĭ vechĭ partener îld. parcener, care e vfr. parcenier, parçonier, asociat). Asociat la joc contra altora.

sparring-partner s. m. (cuv. engl.; sport) Partener de antrenament ◊ „Gazdele merită felicitări pentru modul în care au evoluat, amintindu-ne și de faptul că în octombrie s-au dovedit foarte bine aleși ca sparring-partneri ai naționalei.” I.B. 18 II 74 p. 3. ◊ „Adversarul său de ieri, S.B., a dovedit frumoase calități [...] fiind un excelent sparring-partner. I.B. 13 VII 74 p. 7; v. și Săpt. 22 III 74 p. 10 [pron. sparinpártner] (cf. fr. sparring-partner; I. Gheție în LR 4/57 p. 21, atestări din 19561957)

partner m. asociat la joc (= fr. partenaire).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PARTENÉR s. 1. v. coechipier. 2. pereche. (Are un ~ ideal de dans.)

PARTENER s. 1. coechipier. (~ într-o formație sportivă.) 2. pereche. (Are un ~ ideal de dans.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pártner, pártneri, s.m. (înv.) asociat la un joc, partener.

Intrare: partener
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • partener
 • partenerul
 • parteneru‑
plural
 • parteneri
 • partenerii
genitiv-dativ singular
 • partener
 • partenerului
plural
 • parteneri
 • partenerilor
vocativ singular
 • partenerule
 • partenere
plural
 • partenerilor
partner
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

partener, -ă parteneră partner

 • 1. Fiecare dintre participanții la o activitate comună considerat în raport cu ceilalți.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file 3 exemple
  exemple
  • Mi-a cerut să-i fac onoarea de a-l accepta ca partener de șah. SADOVEANU, A. L. 5.
   surse: DLRLC
  • Nu observam cîte cărți au luat ceilalți... Partenerii mei se enervaseră la început de asemenea sistem de joc. CAMIL PETRESCU, U. N. 115.
   surse: DLRLC
  • Mulți tineri se opresc în loc să privească, nu că jocul în sine ar prezenta vreun interes pentru spectatori, dar între parteneri sînt cîteva domnișoare drăguțe. VLAHUȚĂ, O. A. III 34.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Cel care dansează împreună cu altul.
   surse: DLRLC MDN '00 sinonime: pereche attach_file un exemplu
   exemple
   • Toate femeile din lume dansează. Da... însă nu numai cu un singur partener. CAMIL PETRESCU, U. N. 122.
    surse: DLRLC
  • 1.3. Fiecare dintre persoanele care formează împreună un cuplu.
   surse: DEX '09
  • 1.4. Fiecare dintre persoanele care interpretează împreună o scenă, un film, un număr de circ etc.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.5. Cel care stă de vorbă cu altul, care participă la orice acțiune a altuia.
   surse: DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • Are o sinceritate moale în voce, rapidă, gîndită, care încurajează uneori pe partener. CAMIL PETRESCU, T. II 174.
    surse: DLRLC
 • 2. Țară cu care o altă țară întreține relații (comerciale, culturale etc.).
  surse: NODEX

etimologie: