2 intrări

24 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PANTALON, pantaloni, s. m. 1. (De obicei la pl.) Îmbrăcăminte exterioară care acoperă, de la mijloc în jos, corpul și fiecare picior în parte; nădrag. ♦ Chiloți, izmene. 2. Piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte. – Din ngr. pantalóni, fr. pantalon.

PANTALON, pantaloni, s. m. 1. (De obicei la pl.) Îmbrăcăminte exterioară care acoperă, de la mijloc în jos, corpul și fiecare picior în parte; nădrag. ♦ Chiloți, izmene. 2. Piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte. – Din ngr. pantalóni, fr. pantalon.

pantalon sm [At: GOLESCU, Î. 123 / V: păntăl~ / Pl: ~ni / E: ngr πανταλόνι, fr pantalon] 1 (Mpl) Îmbrăcăminte bărbătească purtată peste lenjerie și care acoperă, de la brâu în jos, corpul și fiecare dintre membrele inferioare Si: (reg) berneveci, cioareci, ițari, nădragi, șalvari. 2 (Prin sinecdocă) Bărbat. 3 (Șîs ~ de damă) Piesă de îmbrăcăminte ca pantalonii (1), având mici adaptări, purtată de femei. 4 Chiloți. 5 Izmene. 6 (Teh) Piesă de tablă sau de metal turnat în formă de pantalon (1), goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte. 7 (Teh; îs) ~i frecători Dispozitiv la mașina de țesut, care are rolul de a transporta materia primă spre diferite părți ale mașinii. 8 (Fam; lpl) Gaură făcută cu tacul în postavul mesei de biliard.

PANTALON, pantaloni, s. m. 1. (Mai ales la pl.) Îmbrăcăminte bărbătească care acoperă corpul de la brîu în jos, peste albituri, învelind fiecare picior în parte pînă la genunchi sau pînă la glezne. Venghercă de postav negru... pantaloni nohutii, largi de se vedea numai vîrful botinei de lac. GHICA, S. 150. Însă nu vra să zică... să lepădăm limba romînă și să luăm limba latină și prin urmare să schimbăm pantalonul și surtucul pe togă. RUSSO, S. 49. 2. (Tehn.) Piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte.

PANTALON s.m. 1. (Mai ales la pl.) Obiect de îmbrăcăminte (purtat în special de bărbați), care acoperă corpul de la brîu în jos. 2. Parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uși. 3. Piesă care servește la bifurcarea unei conducte. [< fr. pantalon, cf. Pantalone – personaj din comedia bufă italiană].

PANTALON s. m. 1. (pl.) obiect de îmbrăcăminte, care acoperă corpul de la brâu în jos. 2. parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uși. 3. piesă care servește la bifurcarea unei conducte. 4. tub metalic protector în care se rotește axul elicei de la unele nave. 5. carenaj profilat care acoperă roata și jamba unui tren de aterizare neescamotabil. (< fr. pantalon)

PANTALON ~i m. mai ales la pl. Obiect de îmbrăcăminte, mai ales bărbătească, care acoperă partea de la brâu în jos a corpului, învelind fiecare picior în parte. /<ngr. pantalóni, fr. pantalon

pantalon m. 1. haină bărbătească ce merge dela brâu până la călcâie; 2. personaj bufon din teatrul italian, care se prezintă îmbrăcat cu nădragi largi.

CIORAP, ciorapi, s. m. 1. Obiect de îmbrăcăminte care acoperă piciorul, confecționat din fire de bumbac, de lână, de mătase sau din fire sintetice. ◊ Compus: ciorap-chilot sau ciorap-pantalon = ciorap lung, continuat cu chilot; dres3 (1). ◊ Expr. A strânge bani la ciorap = a aduna bani, a face economii. 2. Tub izolant cu care se îmbracă capetele bobinelor electrice. – Din tc. çorab.

ciorap sm [At: CANTEMIR, HR. 205/30 / V: cer~, ~rac2, ~rep, cirep, gi~ / Pl: ~i / E: tc čorab] 1 Obiect de îmbrăcăminte care acoperă piciorul, confecționat din fire din bumbac, de lână, de mătase sau din fire sintetice Si: (înv) cioc, colțun, ștrimf, (Buc; lpl) cioareci. 2 (Ban) Obială (neagră). 3 (Îc) ~-chilot (sau ~-pantalon) Dres. 4 (Îs) Cal cu ~i Cal cu pete albe pe fluierul piciorului. 5 (Pfm; îe) A strânge bani la ~ A economisi. 6 Tub izolant cu care se îmbracă, la capete, bobinele electrice.

ciorap-pantalon s. m. Ciorap lung, continuat cu chilot ◊ „Se găsesc costumașe ursuleț, traininguri pentru toate vârstele, jachete cu glugă, ciorapi-pantaloni, paltoane din stofă ori blană tricotată, blănuri de la măsura 30 la 40 etc.” Sc. 11 XI 64 p. 1. ◊ „Luni 10 mai a avut loc lansarea pe piață a ciorapilor-pantalon din fire lycra [...]” R.l. 12 V 93 p. 8; v. și autoadeziv (din ciorap + pantalon; Fl. Dimitrescu în SCL 3/70 p. 325; DEX-S)

pantalon-trening s. m. (vest.) Pantaloni lungi folosiți la sport ◊ „Unitățile comerciale primesc în cursul trimestrului IV cu 15 la sută mai multe treninguri, o cantitate dublă de pantaloni-trening. I.B. 6 XI 65 p. 1 (din pantalon [de] trening)

pantalon-tub s. m. (vest.) Pantalon în formă de tub ◊ „Pantalonii-tub, iată o ultimă noutate a modei. Nu au un nume prea frumos, dar denumirea lor pare a fi explicită și elocventă. Îi cheamă pantaloni-tub pentru că sunt drepți, chiar puțin strâmtați în partea de jos a piciorului.” Săpt. 21 I 77 p. 8 (din pantalon + tub)

taior-pantalon s. n. (vest.) Costum de damă alcătuit din jachetă asortată cu un pantalon ◊ „Voi opta pentru marea reîntoarcere la tailleur, tailleur-pantalon, ce a câștigat unul dintre primele locuri pe podiumul feminității.” Săpt. 16 VII 71 p. 26. ◊ Taioare-pantalon, în variante albastru-marin și alb, evocă ținuta sportivilor ce se vor alinia la defilarea prilejuită de deschiderea Jocurilor Olimpice.” R.l. 27 I 72 p. 6; v. și șort [scris și tailleur-pantalon] (din fr. tailleur-pantalon)

CIORAP s. m. (Mold., ȚR) Obiect de îmbrăcăminte care acoperă piciorul. A: Plata păcatului ca despletitura ciorapului fiind. CANTEMIR, HR. Răpia cine ce putea. . . cine cerapi, cine călțuni, cine pălării. IM 1754, 75r. B: Răpiia cine ce putea. . . cine cearapi, cine călțuni, cine pălării. IM 1730, 106r. Variante: cearap (IM 1730, 106r), cerap (IM 1754, 75r). Etimologie: tc. çorap.

*pantalónĭ m. pl. (fr. pantalon, d. it. pantalóne, pantalonĭ lungĭ, d. Pantalóne, un tip de bufon cu pantalonĭ lungĭ în comedia italiană, d. san Pantalóne, sfîntu Pantaleone. [V. Pantelimon], al căruĭ cult e foarte răspîndit la Veneția. Pluralu rom. e după ițarĭ, nădragĭ, șalvarĭ, izmene maĭ degrabă de cît d. rus. pantalóny, care tot d. fr. vine). Haĭnă bărbătească care acopere corpu de la brîŭ pînă la călcîĭe saŭ și pînă la genunchĭ. Eŭf. Izmene bărbăteștĭ orĭ femeĭeștĭ. – Singularu m. pantalon e rar uzitat. De ordinar se zice o păreche de pantalonĭ saŭ niște pantalonĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pantalon s. m., pl. pantaloni

ciorap-pantaloni s. m. pl.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PANTALON s. (mai ales la pl.) 1. (pop. și fam.) nădrag, (prin Ban.) plundăr. (Bărbat cu ~i de doc.) 2. chilot. (Pune-ți un ~ mai gros.)

PANTALON s. (mai ales la pl.) 1. (pop. și fam.) nădrag, (prin Ban.) plundăr. (Bărbat cu ~i de doc.) 2. chilot. (Pune-ți un ~ mai gros.)

CIORAP s. 1. (Transilv.) cioc, (Mold.) colțun, (Transilv., Ban. și Maram.) ștrimf. (Poartă ~i groși.) 2. ciorapi-pantalon = dres.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pantalon (pantaloni), s. m. – Îmbrăcăminte bărbătească de la brîu în jos; nădrag. – Mr. pantalone (< it.). Fr. pantalon.Der. pantalonar, s. m. (bonjurist; croitor de pantaloni).

Intrare: pantalon
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pantalon
 • pantalonul
 • pantalonu‑
plural
 • pantaloni
 • pantalonii
genitiv-dativ singular
 • pantalon
 • pantalonului
plural
 • pantaloni
 • pantalonilor
vocativ singular
plural
păntălon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: ciorap-pantalon
ciorap-pantalon substantiv masculin
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ciorap-pantalon
 • ciorapul-pantalon
plural
 • ciorapi-pantalon
 • ciorapii-pantalon
genitiv-dativ singular
 • ciorap-pantalon
 • ciorapului-pantalon
plural
 • ciorapi-pantalon
 • ciorapilor-pantalon
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pantalon, pantalonisubstantiv masculin

 • 1. de obicei (la) plural Îmbrăcăminte exterioară care acoperă, de la mijloc în jos, corpul și fiecare picior în parte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: nădrag diminutive: pantalonaș
  • format_quote Venghercă de postav negru... pantaloni nohutii, largi de se vedea numai vîrful botinei de lac. GHICA, S. 150. DLRLC
  • format_quote Însă nu vra să zică... să lepădăm limba romînă și să luăm limba latină și prin urmare să schimbăm pantalonul și surtucul pe togă. RUSSO, S. 49. DLRLC
 • 2. Piesă de tablă sau de metal turnat, goală în interior, folosită la bifurcarea unei conducte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 3. Parte a unui decor de teatru destinat a da perspectivă în deschiderea unei ferestre sau uși. DN
 • 4. Tub metalic protector în care se rotește axul elicei de la unele nave. MDN '00
 • 5. Carenaj profilat care acoperă roata și jamba unui tren de aterizare neescamotabil. MDN '00
etimologie:

ciorap-pantalon, ciorapi-pantalonsubstantiv masculin

 • 1. Ciorap lung, continuat cu chilot; dres. DEX '09 DCR2
  • format_quote Se găsesc costumașe ursuleț, traininguri pentru toate vârstele, jachete cu glugă, ciorapi-pantaloni, paltoane din stofă ori blană tricotată, blănuri de la măsura 30 la 40 etc. Sc. 11 XI 64 p. 1. DCR2
  • format_quote Luni 10 mai a avut loc lansarea pe piață a ciorapilor-pantalon din fire lycra [...]. R.l. 12 V 93 p. 8. DCR2
etimologie:
 • ciorap + pantalon DCR2

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.