2 intrări

13 definiții

PANÉL, panele, s. n. Placă de lemn, cu miez de șipci, de scânduri înguste sau de fâșii de furnir gros, acoperit pe ambele fețe cu câte o foaie de furnir, folosit mai ales la fabricarea mobilelor. – Din germ. Paneel.

PANÉL, panele, s. n. Semifabricat de lemn alcătuit dintr-o placă de lemn, un miez de șipci, de scânduri înguste sau de fâșii de furnir gros, acoperit pe ambele fețe cu câte o foaie de furnir, întrebuințat mai ales la fabricarea mobilelor. – Din germ. Paneel.

PANÉL, panele, s. n. 1. Placă de lemn alcătuită dintr-un miez de șipci, de scînduri înguste sau de fîșii de furnir gros, acoperită pe ambele fețe cu cîte o foaie de furnir; se întrebuințează la confecționarea mobilelor, a ușilor etc. 2. Ornament în blazoanele feudale sau în heraldica industrială, avînd forma frunzelor de plop așezate cu vîrful în sus.

panél (lemn furniruit) s. n., pl. panéle

PANÉL1 s.n. Placă de lemn formată dintr-un miez de șipci încheiate între două foi de furnir. [Pl. -le, -luri. / < rus. paneli, germ. Paneel].

PANÉL2 s.n. Ornament heraldic reprezentând formații de frunze de plop, dispuse cu vârful în sus. [< fr. panelle].

PANÉL1 s. n. 1. metodă de investigație repetitivă în științele social-istorice, în cercetările de marketing etc. pentru urmărirea evoluției unui fenomen prin solicitări de informații, la intervale stabilite în prealabil, de la aceleași grupuri de persoane, unități de desfacere etc. ◊ reuniune-dezbatere. 2. semifabricat dintr-o placă de lemn cu miez de șipci încheiate între două foi de furnir, servind la fabricarea mobilei etc. (< germ. Paneel, /1/ engl. panel)

PANÉL2 s. n. ornament heraldic reprezentând formații de frunze de plop, dispuse cu vârful în sus. (< fr. panelle)

PANÉL ~e n. Placă constând dintr-un miez de scânduri înguste, acoperit pe ambele părți cu foi de furnir, întrebuințată, în special, la fabricarea mobilei și a tâmplăriei de interior. /<germ. Pannel


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

panel s. n. (anglicism) Masă rotundă televizată ◊ „În finalul panel-ului, D.P., consilier municipal la Timișoara (PAC) a propus celor de față [...]” ◊ „22” 30/94 p. 11 [pron. pénăl] (din engl. panel; DEX – alte sensuri)

PANÉL1 (< engl.) s. n. Eșantion, în general stabil, folosit în activitățile de marketing, alcătuit din persoane, unități de comerț etc. și care își permite studierea evoluției unui fenomen de piață.

PANÉL2 (< germ.) s. n. Semifabricat de lemn constituit dintr-o placă cu un miez de șipci sau de scânduri, acoperit pe ambele fețe de un strat de furnir, care se așază cu fibrele transversal față de fibrele miezului; este utilizat la fabricarea mobilei, a tâmplăriei de interior etc.

Intrare: panel (pl. paneluri)
panel (pl. paneluri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular panel panelul
plural paneluri panelurile
genitiv-dativ singular panel panelului
plural paneluri panelurilor
vocativ singular
plural
Intrare: panel (pl. panele)
panel (pl. panele) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular panel panelul
plural panele panelele
genitiv-dativ singular panel panelului
plural panele panelelor
vocativ singular
plural