18 definiții pentru pachet păchet pochet


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PACHÉT, pachete, s. n. 1. Obiect sau grup de obiecte strânse la un loc sau înfășurate într-o învelitoare de protecție (și legate) pentru a se putea păstra sau transporta mai ușor; legătură. ◊ Expr. (Adverbial) A trimite pe cineva pachet = a trimite, a expedia pe cineva rapid și fără voia lui undeva. 2. Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate și legate între ele pentru a forma o singură piesă folosită într-un sistem tehnic. – Din fr. paquet, germ. Paket.

PACHÉT, pachete, s. n. 1. Obiect sau grup de obiecte strânse la un loc sau înfășurate într-o învelitoare de protecție (și legate) pentru a se putea păstra sau transporta mai ușor; legătură. ◊ Expr. (Adverbial) A trimite pe cineva pachet = a trimite, a expedia pe cineva rapid și fără voia lui undeva. 2. Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate și legate între ele pentru a forma o singură piesă folosită într-un sistem tehnic. – Din fr. paquet, germ. Paket.

pachet [At: PETROVICI, P. 148/3 / V: (reg) păc~, poc~ / Pl: ~e și (îrg) ~uri / E: fr paquet, ger Packet, mg paket] 1 sn Grup de obiecte de același fel strânse și legate la un loc sau înfășurate într-o învelitoare de protecție, pentru a se putea păstra sau transporta mai ușor Si: legătură, (reg) pac2. 2 sn (Spc) Teanc. 3 sn (Pex) Obiect împachetat în hârtie, carton etc., împreună cu ambalajul. 4 snp (Prc) Ambalaj de hârtie, carton etc. în care se păstrează diverse obiecte. 5 sn (Ecn; îs) ~ de (sau cu) acțiuni Număr de acțiuni emise de o anumită societate și aflate în posesia unui acționar. 6 sn (Rar; îs) ~ de lemne Stivă de lemne Vz stânjen. 7 av (Pe lângă verbe ca „a trimite”, „a trece”, „a zvârli”) În mod silit Vz ramburs. 8 sn Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate și legate între ele pentru a forma o singură piesă, utilizabilă într-un sistem tehnic. 9 sn (Reg) Ogor mărginit de patru drumuri care se întretaie. 10 sn (Glg) Succesiune de straturi cu aproximativ aceleași caractere litologice, dar deosebite din anumite puncte de vedere de rocile din pat1.

PACHÉT, pachete, s. n. 1. Obiect sau mai multe obiecte strînse la un loc, învelite sau înfășurate într-o hîrtie, pînză etc. și, de obicei, legate, pentru a se putea păstra și transporta mai ușor. Intră pe poartă, întovărășit de-un băiat încărcat cu pachete. C. PETRESCU, Î. II 170. Găsii înlăuntru un mare pachet cu îngrijire făcut și frumos legat, deasupra căruia sta scris ca moto: «poftă bună». HOGAȘ, M. N. 59. (Urmat de determinări care arată conținutul) Ieși în vîrful picioarelor și se întoarse imediat c-un pachet de pînzeturi. BART, E. 382. Am găsit un mare pachet cu scrisori de la Iași. NEGRUZZI, S. I 55. ◊ (Glumeț) Permiteți-mi, vă rog, a vă trimite, de pe malurile frumoasei Dunări albastre, un pachet de salutări pentru toată lumea. CARAGIALE, O. VII 163. ◊ Expr. A face pachet = a aduna, a strînge și a lega la un loc mai multe lucruri. A trimite pe cineva pachet = a trimite pe cineva într-un anumit loc fără voia lui. (Despre mărfuri mărunte, mai ales alimente) (A pune) la pachet = a împacheta pentru a fi transportat. 2. Ansamblu de piese identice, suprapuse sau alăturate, legate între ele pentru a forma o singură piesă care poate fi folosită într-un sistem tehnic. Pachetele de grinzi de lemn sînt folosite la lucrări de poduri provizorii.

PACHÉT s.n. 1. Reunire de obiecte legate sau învelite laolaltă; legătură; obiect, lucru învelit în hârtie, în carton etc. 2. Ansamblu de piese de același fel, folosite într-un sistem tehnic. [< fr. paquet, cf. germ. Packet, fr., engl. packet].

PACHÉT1 s. n. 1. reunire de obiecte legate sau învelite laolaltă în hârtie, în carton etc. ♦ (fam.) a trimite pe cineva ~ = a expedia fără voia lui. 2. formă intermediară a semifabricatului la producerea tablei subțiri prin laminare periodică. 3. grup de două-patru trenuri care circulă în același sens între două stații. 4. (sport) pack (2). 5. set, mulțime de probleme, legi, măsuri etc. ♦ ~ de nervi = persoană nervoasă, care se agită continuu. (< fr. paquet, germ. Packet)

PACHÉT2 s. n. (inform.) subdiviziune a unui mesaj, în anumite tipuri de rețele. (după engl., fr. package)

PACHÉT ~e n. 1) Obiect constând din ceva învelit sau legat în așa fel încât să fie comod de transportat sau de păstrat. ◊ ~ individual pachet constând din tifon și vată sterilă pentru pansarea rănilor până la acordarea ajutorului medical. 2) Ambalaj (de carton, de hârtie etc.) în care este învelit ceva. 3) Ansamblu de piese identice, legate între ele, folosit într-un sistem tehnic. /<fr. paquet, germ. Paket

pachet n. strănsură de mai multe lucruri legate sau înfășurate (= fr. paquet).

*pachét n., pl. e (fr. paquet, d. engl. packet, din răd. pacc-, care pare de origine celtică; germ. pack, it. pacco, pachetto, rus. pakét. V. pac 1). Lucru învălit în ceva saŭ legătură nu prea mare de maĭ multe lucrurĭ puse la un loc, cum ar fi niște bomboane, ceaĭ, tutun, cărțĭ ș. a. (Cînd e maĭ mare, se zice balot). V. și colet și boccea.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pachét s. n., pl. pachéte

pachét s. n., pl. pachéte


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PACHÉT s. 1. v. colet. 2. (reg.) pac, pacioc, (Bucov.) pașcă. (Un ~ de tutun.)

PACHET s. 1. colet. (A primit un ~ prin mesagerii.) 2. (reg.) pac, pacioc, (Bucov.) pașcă. (Un ~ de tutun.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pachet (pachéte), s. n. – Legătură, pac, boccea; balot. Fr. paquet, cf. tc., rus. paket.Der. împacheta, vb. (a ambala); despacheta, vb. (a dezambla).


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

pachet, pachete s. n. (pub.) set de propuneri, oferte, servicii sau revendicări formulate de o instituție.

a face (pe cineva) pachet expr. a expedia (pe cineva) rapid și fără voia acestuia undeva.

Intrare: pachet
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pachet
  • pachetul
  • pachetu‑
plural
  • pachete
  • pachetele
genitiv-dativ singular
  • pachet
  • pachetului
plural
  • pachete
  • pachetelor
vocativ singular
plural
păchet
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pochet
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)