15 definiții pentru numerar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NUMERAR s. n. Valoare bănească în monede sau în hârtie-monedă, care poate servi direct pentru plată; bani lichizi, bani gheață. – Din fr. numeraire, lat. numerarius.

NUMERAR s. n. Valoare bănească în monede sau în hârtie-monedă, care poate servi direct pentru plată; bani lichizi, bani gheață. – Din fr. numeraire, lat. numerarius.

numerar, ~ă [At: NEGULICI / V: (îvp) ~măr~ / Pl: ~i, ~e / E: fr numéraire] 1 a (Înv; d. bani, monede) Care are curs oficial. 2-3 sn, a (Șîs valoare ~ă) (Valoare bănească în monedă sau hârtie-monedă) care poate servi direct pentru plată. 4 sn Bani sau semne ale acestora, în forma lor fizică de bilete de bancă, bilete de tezaur, monedă metalică și monedă divizionară. 5 sn Sumă determinată de bani. 6 sn (Îlav) În ~ În bani plătiți pe loc Si: (pfm) peșin.

NUMERAR s. n. (Cu sens colectiv) Valoare bănească în monede sau în hîrtie-monedă (și nu în efecte sau în hîrtii de valoare); bani lichizi, bani gheață. Gospodăria colectivă își păstrează numerarul disponibil în cont curent, la Banca de Stat sau la C.E.C. STAT. GOSP. AGR. 30. ◊ Loc. adv. În numerar = în bani lichizi. Salariul se va plăti în numerar, în mod excepțional se va putea plăti și în natură, dar numai parțial, potrivit dispozițiunilor ce se vor stabili. COD. M. 21.

NUMERAR s.n. Sumă de bani în monede sau în hîrtie-monedă; bani lichizi. [Cf. fr. numéraire].

NUMERAR s. n. sumă de bani în monede sau în hârtie-monedă. (< fr. numéraire, lat. numerarius)

NUMERAR n. Sumă de bani în monede sau în bancnote; bani gheață; bani peșin; bani lichizi. ♦ (A plăti) în ~ (a plăti) în bani lichizi. /<fr. numéraire, lat. numerarius

numerar n. bani numărați: a plăti în numerar.

* numerár, -ă adj. (lat. numerarius). Care se numără, prezent, peșin, naht, gheață: banĭ numerarĭ. S.n. fără pl. Banĭ la dispozițiune, banĭ gata de pus în circulațiune: în bancă era mult numerar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NUMERAR adj. invar. gata, gheață, lichid, sunător, (pop. și fam.) numărător, peșin, (înv.) naht. (A cumpăra ceva cu bani ~.)

Intrare: numerar
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • numerar
  • numerarul
  • numeraru‑
plural
genitiv-dativ singular
  • numerar
  • numerarului
plural
vocativ singular
plural
numărar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

numerarsubstantiv neutru

  • 1. Valoare bănească în monede sau în hârtie-monedă, care poate servi direct pentru plată; bani lichizi, bani gheață. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Gospodăria colectivă își păstrează numerarul disponibil în cont curent, la Banca de Stat sau la C.E.C. STAT. GOSP. AGR. 30. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială În numerar = în bani lichizi. DLRLC
      • format_quote Salariul se va plăti în numerar, în mod excepțional se va putea plăti și în natură, dar numai parțial, potrivit dispozițiunilor ce se vor stabili. COD. M. 21. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.