15 definiții pentru nitroglicerină


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NITROGLICERÍNĂ s. f. Substanță lichidă, uleioasă, gălbuie sau incoloră, foarte toxică, obținută prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric, folosită la fabricarea dinamitei și, în doze mici, ca medicament în unele boli de inimă. – Din fr. nitroglycérine.

nitrogliceri sf [At: ALEXI, W. / Pl: ~ne / E: fr nitroglycérine] Lichid uleios, incolor sau gălbui, obținut prin acțiunea acidului azotic asupra glicerinei și folosit mai ales la fabricarea dinamitei.

NITROGLICERINĂ s. f. Substanță lichidă, uleioasă, gălbuie sau incoloră, foarte toxică, obținută prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric și întrebuințată la fabricarea dinamitei și, în doze mici, ca medicament în unele boli de inimă. – Din fr. nitroglycérine.

NITROGLICERÍNĂ s. f. Substanță explozivă (rezultată din acțiunea acidului azotic asupra glicerinei), care se întrebuințează la fabricarea dinamitei; nume uzual (dar incorect) al trinitratului de glicerină.

NITROGLICERÍNĂ s.f. Exploziv foarte puternic obținut prin acțiunea acidului azotic asupra glicerinei și folosit la fabricarea dinamitei. [< fr. nitroglycérine].

NITROGLICERÍNĂ s. f. lichid uleios, incolor și cu gust dulce, obținut prin acțiunea acidului azotic asupra glicerinei, folosit la fabricarea dinamitei și, în medicină, ca vasodilatator și relaxant; trinitrină, trinitroglicerină. (< fr. nitroglycérine)

NITROGLICERÍNĂ f. Substanță lichidă uleioasă, incoloră sau gălbuie, obținută pe cale sintetică din glicerină și întrebuințată la fabricarea unor explozive și în medicină. /<fr. nitroglycérine

nitroglicerină f. uleiu gălbicios, compus din glicerină și acid nitric, înzestrat cu o prodigioasă forță explozivă; amestecată cu nisip, nitroglicerina constitue dinamita.

* nitro-glicerínă f., pl. e. Chim. Un lichid uleĭos care detună violent pin lovire saŭ căldură subită: dinamita e nitroglicerină amestecată cu nisip. – Se scrie și nitrogl-.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

nitroglicerínă (ni-tro-gli-) s. f., g.-d. art. nitroglicerínei

nitroglicerínă s. f. (sil. -tro-gli-), g.-d. art. nitroglicerínei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

NITROGLICERÍNĂ s. (CHIM.) trinitroglicerină, trinitrat de glicerină.

NITROGLICERI s. (CHIM.) trinitroglicerină, trinitrat de glicerină.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NITROGLICERÍNĂ (< fr. {i}) s. f. Ester al acidului azotic cu glicerina. Lichid uleios, incolor sau gălbui, toxic, obținut prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric. Este un exploziv care intră în compoziția dinamitei. În doze mici (0,0005 g) se întrebuințează ca medicament în unele boli de inimă, fiind un vasodilatator puternic, cu acțiune rapidă și de scurtă durată (ex. în accesele de anghină pectorală). Sin. trinitrat de glicerină.

Intrare: nitroglicerină
  • silabație: ni-tro-gli- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nitrogliceri
  • nitroglicerina
plural
genitiv-dativ singular
  • nitroglicerine
  • nitroglicerinei
plural
vocativ singular
plural

nitroglicerină

  • 1. Substanță lichidă, uleioasă, gălbuie sau incoloră, foarte toxică, obținută prin tratarea glicerinei cu un amestec de acid azotic și acid sulfuric, folosită la fabricarea dinamitei și, în doze mici, ca medicament în unele boli de inimă.
    surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: trinitrină trinitroglicerină

etimologie: