8 definiții pentru neoliberalism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEOLIBERALÍSM s. n. Doctrină economică contemporană care susține intervenția limitată a statului în economie pentru a stabili cadrul juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a mecanismului prețurilor și stăvilirea abuzurilor monopolurilor. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néolibéralisme.

neoliberalism sns [At: DEX / P: ne-o~ / E: fr néo-libéralisme] Curent al doctrinei politice contemporane care susține intervenția limitată a statului în economie în vederea stabilirii cadrului juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a prețurilor etc.

NEOLIBERALÍSM s. n. Curent al economiei politice contemporane care susține intervenția limitată a statului în economie în vederea stabilirii cadrului juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a prețurilor etc. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néo-libéralisme.

NEOLIBERALÍSM s.n. Formă modernă a liberalismului, care îngăduie o intervenție limitată a statului pe plan juridic și economic. [Cf. fr. néo-libéralisme].

NEOLIBERALÍSM s. n. curent în economia politică contemporană care, formal, critică intervenția statului în economie și se declară împotriva monopolurilor, dar care teoretizează de fapt necesitatea unor forme ale capitalului monopolist de stat. (< fr. néolibéralisme)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

neoliberalísm (ne-o-) s. n.

neoliberalísm s. n. (sil. ne-o-)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEOLIBERALÍSM (< fr.) s. n. Doctrină economică contemporană, născută ca urmare a rejudecării principiilor liberalismului prin prisma realităților economice interbelice și de la începutul perioadei postbelice. N. susține intervenția statului în economie nu pentru a dirija viața economică, ci pentru a stabili cadrul juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a mecanismului prețurilor și stăvilirea abuzurilor monopolurilor. Dintre elementele fundamentale ale n. face parte teoria „tipurilor economice ideale”. Principalii susținători: W. Eucken, W. Röpke, J. Rueff, L. von Mises, F.A. von Hayek, G. Becker.

Intrare: neoliberalism
  • silabație: ne-o-
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • neoliberalism
  • neoliberalismul
  • neoliberalismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • neoliberalism
  • neoliberalismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

neoliberalism

  • 1. Doctrină economică contemporană care susține intervenția limitată a statului în economie pentru a stabili cadrul juridic care să permită organizarea concurenței, funcționarea armonioasă a mecanismului prețurilor și stăvilirea abuzurilor monopolurilor.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: