9 definiții pentru muzeografie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MUZEOGRAFÍE s. f. Disciplină care se ocupă cu clasarea, inventarierea și descrierea obiectelor din patrimoniu, realizarea concretă a muzeelor, valorificarea colecțiilor unui muzeu. [Pr.: -ze-o-] – Din fr. muséographie, germ. Museographie.

muzeografie sf [At: DN / P: ~ze~o~ / Pl: ~ii / E: fr muséographie, ger Museographie] 1 Disciplină care se ocupă cu descrierea și cu istoria muzeelor (4), cu metodica clasării, inventarierii, conservării, prezentării și popularizării obiectelor dintr-un muzeu. 2 Studiu asupra colecțiilor din muzeu (4).

MUZEOGRAFÍE s. f. Disciplină care se ocupă cu istoria, clasarea, conservarea, prezentarea și popularizarea obiectelor dintr-un muzeu. [Pr.: -ze-o-] – Din fr. muséographie, germ. Museographie.

MUZEOGRAFÍE s.f. Disciplină care se ocupă cu descrierea și cu istoria muzeelor, cu metodica clasării, conservării și prezentării obiectelor dintr-un muzeu. ♦ Studiu asupra colecțiilor din muzee. [Pron. -ze-o-, gen. -iei. / < fr. muséographie, germ. Museographie].

MUZEOGRAFÍE s. f. disciplină care se ocupă cu descrierea și cu istoria muzeelor, cu metodica clasării, conservării și prezentării obiectelor dintr-un muzeu. (< fr. muséographie, germ. Museographie)

MUZEOGRAFÍE f. Știință care se ocupă cu studiul istoriei și descrierii muzeelor, de metodica clasării, conservării și prezentării obiectelor de muzeu, de formare a colecțiilor de muzeu. [Sil. -ze-o-] /<fr. muséographie, germ. Museographie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

muzeografíe (-ze-o-gra-) s. f., art. muzeografía, g.-d. muzeografíi, art. muzeografíei

muzeografíe s. f. (sil. -ze-o-gra-), art. muzeografía, g.-d. muzeografíi, art. muzeografíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MUZEO- „muzeu, muzeal”. ◊ gr. mouseion „templu al muzelor” > fr. muséo-, germ. id., it. id., engl. id. > rom. muzeo-.~grafie (v. -grafie), s. f., disciplină care se ocupă cu descrierea, organizarea și istoria muzeelor; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul organizării muzeelor, al păstrării și prezentării exponatelor dintr-un muzeu; sin. muzeistică.

Intrare: muzeografie
muzeografie substantiv feminin
 • silabație: mu-ze-o-gra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muzeografie
 • muzeografia
plural
 • muzeografii
 • muzeografiile
genitiv-dativ singular
 • muzeografii
 • muzeografiei
plural
 • muzeografii
 • muzeografiilor
vocativ singular
plural

muzeografie

 • 1. Disciplină care se ocupă cu clasarea, inventarierea și descrierea obiectelor din patrimoniu, realizarea concretă a muzeelor, valorificarea colecțiilor unui muzeu.
  surse: DEX '09 DN

etimologie: