12 definiții pentru morenă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MORÉNĂ, morene, s. f. Formă acumulativă de relief, alcătuită din material detritic transportat de ghețari și depus în locul de topire a gheții. – Din fr. moraine.

more sf [At: F (1822) 20 / Pl: ~ne / E: fr moraine] Material detritic (pietriș, nisip, sfărâmături de stânci etc.) transportat de ghețari în alunecarea lor sau depus de ghețari dispăruți.

MORÉNĂ, morene, s. f. Grămadă de pietriș, nisip, sfărâmături de stânci și argilă, transportată de ghețari în alunecarea lor sau depusă de ghețari dispăruți. – Din fr. moraine.

MORÉNĂ, morene, s. f. Grămadă de pietriș, de nisip, sfărîmături de stînci și argilă, transportată de un ghețar în alunecarea lui sau depusă de un ghețar dispărut.

MORÉNĂ s.f. Depozit de roci transportate sau depuse de ghețari (dispăruți). [Cf. fr. moraine, it. morena].

MORÉNĂ s. f. material detritic transportat și depus de ghețari. (< fr. moraine)

MORÉNĂ ~e f. 1) Material detritic transportat de ghețari și depus în locul de topire a gheții. 2) Depozit format din acest material. /<fr. moraine

morenă f. în geologie: materiale de stânci cărate de ghețari.

*morénă f., pl. e (fr. moraine, d. pv. mourreno, care pare a veni d. mor, bot). Geol. Barb. Grohotiș.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

more s. f., g.-d. art. morenei; pl. morene

morénă s. f., g.-d. art. morénei; pl. moréne

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MORÉNĂ (< fr.) (GEOMORF.) 1. Formă acumulativă de relief, alcătuită din materialul detritic transportat de ghețari și depus în locul de topire a gheții. După poziția în cadrul ghețarului se disting: m. laterale, m. mediane (apărute prin unirea a două m. laterale, când limbile de gheață confluează), m. interne (care s-au afundat în masa ghețarului) și m. de fund; materialul acumulat în fața limbii ghețarului formează m. frontală. După repartiția m., se apreciază extinderea pe care a avut-o glaciația. 2. Depozit format prin transportul și depunerea materialului de către ghețari.

Intrare: morenă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • more
  • morena
plural
  • morene
  • morenele
genitiv-dativ singular
  • morene
  • morenei
plural
  • morene
  • morenelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

more, morenesubstantiv feminin

  • 1. Formă acumulativă de relief, alcătuită din material detritic transportat de ghețari și depus în locul de topire a gheții. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.