2 intrări

11 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOFÉTĂ, mofete, s. f. Produs gazos, folosit în terapeutica bolilor pulmonare, reumatice și ale circulației sângelui, conținând în principal dioxid de carbon, degajat în fazele finale ale activității vulcanice. – Din it. mofeta, fr. mofette.

mofe sf [At: MOLDOVAN, Ț. N. 273 / Pl: -te / E: it mofeta, fr mofette] Produs gazos, constituit în cea mai mare parte din bioxid de carbon, care apare în fazele finale ale activității vulcanice și se degajă prin crăpăturile scoarței terestre.

MOFÉTĂ, mofete, s. f. Produs gazos, constituit în cea mai mare parte din bioxid de carbon, degajat prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice. – Din it. mofeta, fr. mofette.

MOFÉTĂ, mofete, s. f. Emanație de bioxid de carbon care străbate prin crăpăturile scoarței terestre (în legătură cu vulcanii stinși sau în activitate).

MOFÉTĂ s.f. Emanație de bioxid de carbon care străbate prin crăpăturile scoarței terestre în regiunile vulcanice. [Cf. it. moffetta, fr. mofette].

MOFÉTĂ s. f. emanație de bioxid de carbon care străbate prin crăpăturile scoarței terestre în regiunile vulcanice. (< it. mofeta, fr. mofette)

mofetă f. exalațiune nesănătoasă (mai ales în mine).

*mofétă f., pl. e (fr. mofette și mou-, din răd. germ. muff, care arată mirosu). Duhoare, emanațiune mefitică.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

mofétă s. f., g.-d. art. mofétei; pl. moféte

mofétă s. f., pl. moféte


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

mofete (pl.), (engl. = mofetee) emisii reci de gaze (sub 100°C), constituite preponderent sau în exclusivitate din CO2. M. sunt considerate, în special, ca manifestări postvulcanice; ele pot apărea ca atare la supr. (m.„uscate”) sau pot mineraliza nivelurile de ape subterane întâlnite, generând ape carbogazoase. La noi în țară astfel de emisii au permis conturarea unor arii largi cu izvoare de apă carbogazoasă (Borsec, Malnaș, Covasna).

Intrare: mofete
mofete
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: mofetă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mofe
  • mofeta
plural
  • mofete
  • mofetele
genitiv-dativ singular
  • mofete
  • mofetei
plural
  • mofete
  • mofetelor
vocativ singular
plural