2 intrări

13 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

mlaji ssp vz mlaci

MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, la legatul viței-de-vie etc. – Refăcut din mladă.

mla sf [At: I. IONESCU, P. 250 / V: (reg) mlea / Pl: mlăji, (reg) mleji / E: sgp mlăzi (pil mladă)] 1 (Șîc răchită-de-~, răchită-~, răchițică-~) Arbust din familia salicaceelor, cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor Si: lozie, răchită, răchită albă, răchițică albă (Salix viminalis). 2 (Bot; reg) Răchită-albă (Salix incana). 3 (Bot; reg) Răchită-roșie (Salix purpurea). 4 (Bot; reg) Răchită (Salix fragilis). 5 (Csc) Tufișuri sau pădurice de mlajă (1) Si: mladă (8). 6 (Pgn; csc) Tufișuri sau pădurice de salcie Si: mladă (9). 7 (Csc) Ramură tânără de mlajă (1) sau de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și folosită la împletitul coșurilor, al leselor etc., sau la legatul viței de vie Si: mladă (4).

MLÁJĂ, mlăji, s. f. 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis). ♦ Răchită. 2. Ramură tânără de mlajă (1) sau, p. gener., de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, al leselor etc. sau la legatul viței de vie. – Refăcut din mladă.

MLÁJĂ, mlăji, s. f. Arbust din familia salicaceelor, cu frunze cenușii-verzui, care crește prin prundișuri și prin zăvoaie și ale cărui ramuri subțiri și flexibile sînt întrebuințate Ia împletitul coșurilor, la legatul viei etc. (Salix viminalis). Trecură pe la marginea satului, prin desiș mărunt de mlajă. SADOVEANU, O. I 522. ◊ (Cu sens colectiv) În mlaja de pe prunduri, o pasăre de noapte fluieră deodată un viers. C. PETRESCU, S. 35. ♦ (Cu sens colectiv) Ramurile arbustului descris mai sus: p. ext. vițele altor plante servind la legatul viei. Mergeau într-o trăsurică ușoară, cu coșul din mlajă împletită, vopsită galben. SADOVEANU, O. IV 382. Vițele de vie ale unui butuc se leagă cu mlajă. I. IONESCU, P. 249. Vîrșa îi împletită din mlajă. ȘEZ. IV 115.

MLÁJĂ mlăji f. 1) Arbust asemănător cu salcia, cu ramuri lungi, subțiri și flexibile, care crește, mai ales, pe malurile râurilor; răchită; lozie. 2) Ramură a acestui arbust, folosită la împletitul diferitelor obiecte sau la legatul viței de vie. 3) Crâng de arbuști de acest fel. /Refăcut din mladă, mlăzi

mlajă f. răchită ale cării ramuri flexibile se întrebuințează pentru facerea coșurilor de nuiele (Salix viminalis). [Serb. MLAZ, vlăstar].

mlájă f., pl. ăjĭ (bg. mlažĭa, id.). Un fel de salcie (salix viminalis, purpurea saŭ incana). Col. Lozie, vergele de salcie de legat orĭ de împletit.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

mlájă s. f., art. mlája, g.-d. art. mlắjii; pl. mlăji

mlájă s. f., art. mlája, g.-d. art. mlăjii; pl. mlăji


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MLÁJĂ s. 1. v. răchită. 2. v. salcie. 3. v. răchită roșie. 4. v. răchită albă.

MLA s. (BOT.) 1. (Salix fragilis) lozie, răchită, (reg.) plesnitoare, salcă, salcie, sălcică, sălcioară. 2. (Salix viminalis) lozie, răchită, răchițică, salcie, (reg.) străvăț. 3. (Salix purpurea) lozie, răchită roșie, (reg.) răchițică, salcie. 4. (Salix incana) răchită albă.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Salix viminalis L., « Mlaje ». Specie care înflorește primăvara. Flori (femele cu ovar păros, nepedicelat, cu stil scurt, apar odată cu frunzele, cele mascule cu stamine libere, filamentoase și antere galbene, apar înaintea înfrunzim) în amenți, cei femeli tubulari, mai lungi decît cei masculi, alungit-eliptici, cu solzișorii spre negru la vîrf și de culoare mai deschisă la bază. Frunze liniare sau lanceolate, lungi de cca 13 cm și late de 1,6 cm, acuminate, pe partea inferioară pubescent- lucios-alburii. Arbust, cca 4 m, lujeri elastici, erecți, verzi-cenușii.

Intrare: mlaji
mlaji
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: mlajă
substantiv feminin (F51)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mla
 • mlaja
plural
 • mlăji
 • mlăjile
genitiv-dativ singular
 • mlăji
 • mlăjii
plural
 • mlăji
 • mlăjilor
vocativ singular
plural

mlajă

 • 1. Arbust cu ramurile flexibile, cenușii sau verzi, cu frunzele lanceolate, puțin ondulate și acoperite cu peri mătăsoși, care crește mai ales pe malurile și pe prundișurile râurilor (Salix viminalis).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Trecură pe la marginea satului, prin desiș mărunt de mlajă. SADOVEANU, O. I 522.
   surse: DLRLC
  • (cu sens) colectiv În mlaja de pe prunduri, o pasăre de noapte fluieră deodată un viers. C. PETRESCU, S. 35.
   surse: DLRLC
 • 2. Ramură tânără de mlajă sau, prin generalizare, de salcie, de tei etc., tăiată din plantă și întrebuințată la împletitul coșurilor, la legatul viței-de-vie etc.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • Mergeau într-o trăsurică ușoară, cu coșul din mlajă împletită, vopsită galben. SADOVEANU, O. IV 382.
   surse: DLRLC
  • Vițele de vie ale unui butuc se leagă cu mlajă. I. IONESCU, P. 249.
   surse: DLRLC
  • Vîrșa îi împletită din mlajă. ȘEZ. IV 115.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Refăcut din mladă.
  surse: DEX '09 DEX '98