14 definiții pentru mitomanie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MITOMANIE s. f. Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează; p. gener. mania de a minți. – Din fr. mythomanie.

mitomanie sf [At: V. ROM. ianuarie 1957, 173 / Pl: ~ii / E: fr mythomanie] Boală psihică ce se manifestă prin tendința de a denatura adevărul, de a inventa fapte care nu s-au petrecut în realitate.

MITOMANIE s. f. Boală psihică caracterizată prin tendința de a denatura adevărul, de a inventa fapte care nu s-au petrecut în realitate; p. gener. mania de a minți. – Din fr. mythomanie.

MITOMANIE s.f. (Med.) Manie caracterizată prin tendința maladivă de a denatura adevărul, de a minți; (p. ext.) mania de a minți. [< fr. mythomanie, cf. gr. mythos – mit, mania – nebunie].

MITOMANIE s. f. tendință patologică de a fabula; mania de a minți. (< fr. mythomanie)

MITOMANIE f. Stare patologică constând în tendința de a denatura adevărul; mania de a minți. /<fr. mythomanie

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mitomanie s. f., art. mitomania, g.-d. mitomanii, art. mitomaniei

mitomanie s. f., art. mitomania, g.-d. mitomanii, art. mitomaniei

mitomanie s. f., art. mitomania, g.-d. mitomanii, art. mitomaniei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MITOMANIE s. (MED.) confabulație.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MITO-2 „legendă, fabulație”. ◊ gr. mythos „povestire, legendă” > fr. mytho-, germ. id., engl. id. > rom. mito-.~grafie (v. -grafie), s. f., descriere sistematică a miturilor; ~gramă (v. -gramă), s. f., ansamblu de semne care au o anumită semnificație simbolică sau ideologică; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază geneza și evoluția miturilor; ~manie (v. -manie), s. f., formă de dezechilibru psihic, care se caracterizează prin tendința maladivă de a denatura adevărul.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MITOMANÍE (< fr.; gr. mythos „povestire, mit” + mania „manie”) s. f. Boală mintală caracterizată ca o tendință constituțională patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa minciuni și povești imaginare care îi descriu ca martori și de obicei într-o poziție avantajoasă. Termen introdus de medicul francez Ernest Dupré în 1905.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MITOMANIE s. f. (Rar) Boală psihică caracterizată prin tendința de a denatura adevărul, de a inventa fapte care nu s-au petrecut în realitate. Și-a plimbat mitomania pe străzile Bucureștilor. V. ROM. ianuarie 1 957, 173. - Din fr. mythomanie.

Intrare: mitomanie
mitomanie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mitomanie
  • mitomania
plural
  • mitomanii
  • mitomaniile
genitiv-dativ singular
  • mitomanii
  • mitomaniei
plural
  • mitomanii
  • mitomaniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mitomanie, mitomaniisubstantiv feminin

  • 1. Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează. DEX '09 DN
    sinonime: confabulație
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.