12 definiții pentru mineralogie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MINERALOGÍE s. f. Știință care se ocupă cu studiul complex al mineralelor. – Din germ. Mineralogie, rus. mineraloghiĭa, fr. minéralogie.[1] corectată

  1. În original, greșit tipărit:... Din rus. mineraloghiřa. LauraGellner

mineralogie sf [At: AR (1829) 19718 / V: (înv) ~ghie / E: ger Mineralogie, rs минералогия, fr minéralogie] Disciplină geologică fundamentală care studiază structura, caracterele morfologice, fizice și chimice ale mineralelor și asociațiilor lor naturale, ca și modul lor de formare.

MINERALOGÍE s. f. Disciplină geologică fundamentală care se ocupă cu studierea structurii, caracterelor morfologice, fizice și chimice ale mineralelor, precum și cu modul de formare a acestora și a asociațiilor lor naturale. – Din germ. Mineralogie, rus. mineraloghiĭa, fr. minéralogie.

MINERALOGÍE s. f. Știință care are ca obiect studierea formării, a structurii și a proprietăților mineralelor, precum și a posibilităților de folosire a acestora.

MINERALOGÍE s.f. Știință care studiază structura, compoziția și proprietățile fizice și chimice ale mineralelor. [Gen. -iei. / cf. fr. minéralogie, germ. Mineralogie].

MINERALOGÍE s. f. știință care studiază mineralele ce intră în constituția globului terestru. (< fr. minéralogie, germ. Mineralogie)

MINERALOGÍE f. Ramură a geologiei care se ocupă cu studiul mineralelor. /<germ. Mineralogie, rus. mineraloghiia, fr. minéralogie

mineralogie f. partea istoriei naturale care tratează despre minerale.

*mineralogíe f. (îld. mineralo-logie, d. mineral și -logie). Acea parte a științelor naturale care se ocupă de mineralogie: Haüy fu unu din creatoriĭ mineralogiiĭ.

mineraloghie sf vz mineralogie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

mineralogíe s. f., art. mineralogía, g.-d. mineralogíi, art. mineralogíei

mineralogíe s. f., art. mineralogía, g.-d. mineralogíi, art. mineralogíei

Intrare: mineralogie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mineralogie
  • mineralogia
plural
genitiv-dativ singular
  • mineralogii
  • mineralogiei
plural
vocativ singular
plural

mineralogie

  • 1. Știință care se ocupă cu studiul complex al mineralelor.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: