12 definiții pentru mimetism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MIMETISM s. n. Proprietate a unor specii de animale sau plante de a se identifica cu mediul în care trăiesc (forma corpului, colorit) sau cu alte specii care dispun de mijloace de apărare (comportare, colorit). – Din fr. mimétisme.

mimetism sn [At: DER / Pl: (2) ~e / E: fr mimétisme] 1 Însușire a unor animale de a avea ori de a lua culoarea sau forma unor obiecte din mediul înconjurător pentru a nu fi recunoscute de dușmani. 2 (Pex) Capacitate de a imita.

MIMETISM s. n. Însușire dobândită de unele animale în cursul selecției naturale, de a avea ori de a lua culoarea sau forma unor obiecte din mediul înconjurător (pentru a se confunda cu acestea și a nu fi recunoscute de dușmani). – Din fr. mimétisme.

MIMETISM s. n. Însușire pe care o au unele animale (de exemplu cameleonul) de a avea sau a-și schimba culoarea după mediul în care se află sau de a lua forma unor obiecte din mediul înconjurător, pentru a se confunda cu acestea și a nu fi recunoscute de dușmani.

MIMETISM s.n. 1. Însușire a unor animale de a-și schimba culoarea după mediul înconjurător sau de a lua forma unor obiecte sau animale din imediata apropiere. 2. Imitare; maimuțăreală. [< fr. mimétisme, cf. gr. mimeisthai – a imita].

MIMETISM s. n. 1. însușire a unor animale de a-și schimba culoarea sau de a lua forma unor obiecte, ori animale din mediul înconjurător. 2. (fig.) reproducere mecanică a gesturilor și atitudinilor cuiva; imitație (servilă) a unui model; maimuțăreală. (< fr. mimétisme)

MIMETISM n. Proprietate a unor plante sau a unor animale de a-și schimba culoarea după mediul înconjurător. /<fr. mimétisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MIMETÍSM s. n. Însușire a unor animale de a avea ori de a lua culoarea sau forma unor obiecte din mediul înconjutăror (pentru a se confunda cu acestea și a nu fi recunoscute de dușmani). Mimetismul se observă. . . la unii șerpi neveninoși. DER. ◊ F i g. Imităm, printr-un fel de mimetism moral, expresia afectivă a altor persoane. RALEA, S. T. II, 150, cf. CONTEMP. 1954, nr. 430, 2/1. - Din fr. mimétisme.

Intrare: mimetism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mimetism
  • mimetismul
  • mimetismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • mimetism
  • mimetismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mimetismsubstantiv neutru

  • 1. Proprietate a unor specii de animale sau plante de a se identifica cu mediul în care trăiesc (forma corpului, colorit) sau cu alte specii care dispun de mijloace de apărare (comportare, colorit). DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Reproducere mecanică a gesturilor și atitudinilor cuiva; imitație (servilă) a unui model. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.