13 definiții pentru militarism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MILITARÍSM s. n. Politică de subordonare a activității de stat, și prin aceasta, a întregii vieți sociale intereselor de mărire a potențialului militar și de pregătire pentru război. – Din fr. militarisme.

militarism sn [At: MAIORESCU, D. I, 495 / Pl: (rar) ~e / E: fr militarisme, ger Militarismus] Politică de subordonare a activității de stat și a vieții sociale intereselor de mărire a potențialului militar, precum și de menținere cu ajutorul forței a relațiilor de dominare.

MILITARÍSM s. n. Politică de subordonare a activității de stat, și prin aceasta a întregii vieți sociale, intereselor de mărire a potențialului militar și de pregătire pentru război, precum și de menținere cu ajutorul forței a relațiilor de dominație atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. – Din fr. militarisme.

MILITARÍSM s. n. Politică reacționară agresivă, caracterizată prin intensificarea înarmării, cu scopul de a pregăti războaie imperialiste și de a aservi din punct de vedere politic și economic noi state și teritorii.

MILITARÍSM s.n. Politică reacționară caracterizată prin cursa înarmărilor și intensificarea reacțiunii interne în vederea pregătirii războaielor de cotropire. [Cf. fr. militarisme, germ. Militarismus].

MILITARÍSM s. n. politică care acordă armatei și celorlalte instituții militare un loc preponderent în societate, iar conducătorilor militari un rol principal în dirijarea politicii interne și externe a țării. (< fr. militarisme, germ. Militarismus)

MILITARÍSM n. Politică bazată pe sporirea puterii militare, promovată în vederea pregătirii războaielor de cotropire. /<fr. militarisme

militarism n. sistemă politică care se bizue pe armată: excesele militarismului.

*militarízm n. Sistemă politică care se bazează pe armată. Militărie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: militarism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • militarism
  • militarismul
  • militarismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • militarism
  • militarismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

militarismsubstantiv neutru

  • 1. Politică de subordonare a activității de stat, și prin aceasta, a întregii vieți sociale intereselor de mărire a potențialului militar și de pregătire pentru război. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.