14 definiții pentru migrenă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MIGRENĂ, migrene, s. f. Durere de cap intensă, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață, de vărsături etc. – Din fr. migraine.

MIGRENĂ, migrene, s. f. Durere de cap intensă, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață, de vărsături etc. – Din fr. migraine.

migre sf [At: FĂTU, D. 182/18 / Pl: ~ne / E: fr migraine] Durere de cap intensă care afectează de obicei o singură parte a capului, însoțită de greață, vărsături etc.

MIGRENĂ, migrene, s. f. Durere de cap (de origine variată). Cu capul dogorit de un început de migrenă, mi-am auzit numele pronunțat. GALACTION, O. I 58. Am o migrenă grozavă. NEGRUZZI, S. III 57.

MIGRE s.f. Durere de cap (localizată într-o anumită regiune a capului și însoțită de tulburări digestive). [< fr. migraine].

MIGRE s. f. cefalee (localizată într-o anumită regiune a capului și însoțită de tulburări digestive). (< fr. migraine)

MIGRENĂ ~e f. 1) Durere intensă care afectează o singură parte a capului și care se manifestă sub formă de crize, însoțite de greață și vărsături. 2) Durere de cap. /<fr. migraine

migrenă f. durere numai într’o parte a capului (= fr. migraine).

*migrénă f., pl. e (fr. migraine, d. lat. hemicránia, îld. hemicranéum, d. vgr. emikrania, d. ῾emi, jumătate, semi, și kranion, krânon, craniŭ, cap). Durere care cuprinde numaĭ jumătate de cap și care constitue o chinuitoare boală cronică.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

migre (desp. mi-gre-) s. f., g.-d. art. migrenei; pl. migrene

migre (mi-gre-) s. f., g.-d. art. migrenei; pl. migrene

migre s. f. (sil. -gre-), g.-d. art. migrenei; pl. migrene

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MIGRE s. (MED.) (înv.) micranie.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MIGRÉNĂ s. f. Durere de cap intensă, care afectează de obicei o singură parte a capului și care este însoțită de tulburări digestive; durere de cap. Băile de mare se mai întrebuințează . . . la migrenă, la dureri nervoase și artritice. FĂTU, D. 182/18. Am o migrenă grozavă. NEGRUZZI, S. III, 57, cf. PR. DRAM. 478. Mă cam doare capul; am un început de migrenă. I. NEGRUZZI, S. IV, 61. Se ferea și se sustrăgea de la judecare . . . sub pretextul unei subite migrene. BRĂTESCU-VOINEȘTI, ap. CADE. Cu capul dogorit de un început de migrenă, mi-am auzit numele pronunțat. GALACTION, O. 58, cf. 59. Annie are migrenă, C. PETRESCU, C. V. 84. Oftă. . . ridicîndu-se cu capul aplecat pe spate din pricina migrenei. TEODOREANU, M. II, 37, cf. 165. Dar ce-i cu d-ta, Ioano?. . . ți-e râu? – O migrenă teribilă. BARANGA, I. 204. Bărbatu-meu mi-a dat migrenă cu încăpățînarea lui. STANCU, R. A. III, 49. Mirosul de parfum îi dădu,o migrenă fulgerătoare. T. POPOVICI, S. 302. – Pl.: migrene. – Din fr. migraine.

Intrare: migrenă
  • silabație: mi-gre-nă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • migre
  • migrena
plural
  • migrene
  • migrenele
genitiv-dativ singular
  • migrene
  • migrenei
plural
  • migrene
  • migrenelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

migre, migrenesubstantiv feminin

  • 1. Durere de cap intensă, de obicei pe o singură parte, însoțită de greață, de vărsături etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: micranie
    • format_quote Cu capul dogorit de un început de migrenă, mi-am auzit numele pronunțat. GALACTION, O. I 58. DLRLC
    • format_quote Am o migrenă grozavă. NEGRUZZI, S. III 57. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.