13 definiții pentru metamorfism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

METAMORFÍSM s. n. Totalitatea transformărilor mineralogice, structurale și chimice suferite de roci în stare solidă sub influența căldurii pământului, a presiunii și a reacțiilor chimice. – Din fr. métamorphisme.

METAMORFÍSM s. n. Totalitatea transformărilor mineralogice, structurale și chimice suferite de roci în stare solidă sub influența căldurii pământului, a presiunii și a reacțiilor chimice. – Din fr. métamorphisme.

metamorfism sn [At: BARCIANU / Pl: ~e / E: fr métamorphisme] Transformare a structurii și compoziției rocilor subterane sub influența căldurii pământului, a presiunii, a reacțiilor chimice etc.

METAMORFÍSM s. n. Transformare a structurii și compoziției chimice a mineralelor din rocile subterane, sub influența căldurii pămîntului, a presiunii și a reacțiilor chimice.

METAMORFÍSM s.n. Modificare, transformare a structurii rocilor subterane sub influența căldurii, a presiunii înalte și a reacțiilor chimice. [< fr. métamorphisme, cf. gr. meta – altul, morphe – formă].

METAMORFÍSM s. n. modificare a structurii rocilor subterane sub influența factorilor endogeni. (< fr. métamorhisme)

METAMORFÍSM n. Proces de modificare a structurii rocilor sub influența căldurii, presiunii și a reacțiilor chimice. /<fr. métamorphisme

metamorfism n. totalitatea modificărilor suferite de roce sub acțiunea locului subteran.

*metamorfízm n. (d. metamorfic). Geol. Transformarea fizică și chimică a uneĭ rocĭ (cum s’a întîmplat cu rocile sedimentare).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

METAMORFISM RETROGRÁD s. v. diaftoreză.

METAMORFISM RETROGRAD s. (GEOL.) diaftoreză, retrometamorfism.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

METAMORFÍSM (< fr. {i}; meta- + gr. morphe „formă”) s. n. (GEOL.) Transformarea în stare solidă a rocilor (mineralogică, chimică și structurală) sub influența căldurii (m. de contact termic), a presiunii din zonele de dislocație (m. dinamic), a soluțiilor metamorfozante (m. metasomatic) sau a acțiunii combinate a presiunii și temperaturii din zonele de orogeneză (m. dinamometric sau regional). În procesele de m. iau naștere rocile metamorfice (corneene, skarne, șisturi cristaline) și zăcăminte de substanțe minerale utile. ◊ M. regional = cel mai important proces de metamorfism, prin care, în zonele de orogeneză, iau naștere șisturi cristaline (filite, cuarțite, micașisturi, gnaisuri, amfibolite, calcare cristaline etc.), roci intens transformate și cutate. ◊ M. retrograd = retromorfism, diaftoreză.

Intrare: metamorfism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • metamorfism
  • metamorfismul
  • metamorfismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • metamorfism
  • metamorfismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

metamorfism

  • 1. Totalitatea transformărilor mineralogice, structurale și chimice suferite de roci în stare solidă sub influența căldurii pământului, a presiunii și a reacțiilor chimice.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: