2 intrări

25 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MEMORIAL, -Ă, memoriali, -e, s. n., adj. I. S. n. 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie și cu memoriile, care consemnează observații științifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieții cuiva. 2. (Înv.) Memorandum (1). 3. (Livr.) Monument sau clădire ridicate în amintirea unui eveniment sau a unei personalități. II. Adj. 1. Care este înregistrat în minte; din memorie (1). 2. Care servește pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc.; comemorativ. [Pr.: -ri-al] – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis.

memorial, ~ă [At: (a. 1736) IORGA, S. N. 98 / P: ~ri-al / Pl: (1-5) și (înv) ~uri, (6-9) ~i, ~e / E: ger Memorial, fr mémorial, lat memorialis, -e] 1 sn (Înv) Memoriu (5). 2 sn (Înv) Memorandum (2). 3 sn Memorii (4). 4 sn (Rar) Disertație cuprinzând o expunere documentată asupra unor probleme științifice de actualitate Si: memoriu științific Vz raport, referat. 5 sn (Înv) Registru comercial. 6 a (Rar) Care ține de memorie (1). 7 a (Rar) Care este înregistrat în minte. 8 a (Rar) Din memorie. 9 a Care servește pentru a aminti un eveniment important, o persoană etc. Si: comemorativ.

MEMORIAL, -Ă, memoriali, -e, s. n., adj. I. S. n. 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie și cu memoriile, care consemnează observații științifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieții cuiva. 2. (Înv.) Memorandum (1). 3. (Livr.) Monument ridicat în amintirea unui eveniment sau a unei personalități. II. Adj. 1. Care este înregistrat în minte; din memorie (1). 2. Care servește pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc.; comemorativ. [Pr.: -ri-al] – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis.

MEMORIAL, memorialuri, s. n. Lucrare, scriere care conține memoriile cuiva. V. memoriu (3). Acest interesant fragment ne strămută din naiva povestire, uzitată de cronicarii noștri, în cercul celor mai delicate memorialuri diplomatice. ODOBESCU, S. I 288. Memorial de călătorie [titlu]. ALEXANDRESCU, M.

MEMORIAL, memorialuri, s. n. (Înv.) 1. Memoriu servind la rezolvarea unei afaceri diplomatice. 2. Lucrare, scriere care conține memoriile cuiva, însemnări dintr-o călătorie etc. [Pr.: -ri-al] – Fr. mémorial (lat. lit. memoriale).

MEMORIAL s.n. 1. Scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. Monument sau inscripție comemorativă. [Pron. -ri-al, pl. -le, -luri. / < fr. mémorial, it. memoriale, engl. memorial, cf. lat. (liber) memorialis – carte de însemnări].

MEMORIAL, -Ă I. adj. care servește pentru a aminti un eveniment important, o personalitate etc. II. s.. 1. scriere literară înrudită cu însemnările de călătorie și cu memoriile, în care se consemnează anumite realități. 2. monument comemorativ. (< fr. mémorial, (II, 2) engl. memorial, lat. memoriales, germ. Memorial)

memorial s. n. Edificiu ridicat în amintirea unui eveniment sau a unui personaj de seamă ◊ „S-a vorbit mult despre construirea unui muzeu în memoria lui John Kennedy, care să adăpostească arhiva fostului președinte al S.U.A. A fost chiar întocmit proiectul memorialului, conceput sub forma unei piramide de sticlă înaltă de 25 de metri.” Sc. 5 III 75 p. 6. ◊ „«Palatul internațional al gloriei spațiale» este numele unui memorial inaugurat în localitatea Alamogordo, din New Mexico (S.U.A.).” Sc. 7 X 76 p. 4 (din germ., engl. Memorial, fr. mémorial; DN, DEX – alte sensuri, DN3)

MEMORIAL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care servește pentru a aduce în memorie (un eveniment sau o personalitate remarcabilă); cu destinația de a aminti; comemorativ. Muzeu ~. Casa ~ă. 2) Care este păstrat în memorie; expus din memorie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis

MEMORIAL2 ~e n. 1) Scriere literară, care conține observații științifice, impresii sau amintiri din timpul vieții autorului. 2) Monument în memoria unui eveniment, a unor persoane celebre sau a unor eroi căzuți pentru patrie. [Sil. -ri-al] /<germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis

memorial n. operă în care se află conservate amintirile cuiva.

*memoriál, -ă adj. (lat. memorialis): Care ajută memoria, care aduce aminte: monument memorial. S. n., pl. e (lat. memoriale). Memoriŭ, registru, lucrare în care-s însemnate lucrurile de care vreĭ să-țĭ aducĭ aminte: Memorialu din Sfînta Elena (o carte scrisă de Las Cases despre Napoleon I). Memoriŭ care servește ca instrucțiune într’o afacere diplomatică. Registru (jurnal) al unuĭ comerciant saŭ bancher. Monument comemorativ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

memorial1 (desp. -ri-al) adj. m., pl. memoriali; f. memoria, pl. memoriale

memorial2 (desp. -ri-al) s. n., pl. memoriale

memorial2 (-ri-al) s. n., pl. memoriale

memorial1 (-ri-al) adj. m., pl. memoriali; f. memorială, pl. memoriale

memorial s. n. (sil. -ri-al), pl. memoriale

memorial adj. m. (sil. -ri-al), pl. memoriali; f. sg. memorială, pl. memoriale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MEMORIAL s. v. memorandum, memoriu, petiție.

MEMORIAL adj. comemorativ. (Monedă, casă ~.)

memorial s. v. MEMORANDUM. MEMORIU. PETIȚIE.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MEMORIÁL (< fr.) s. n. 1. Scriere care consemnează retrospectiv fapte, locuri și personaje memorabile pe care autorul le-a cunoscut pe parcursul vieții. Pe lângă valoarea documentară, m. are de obicei și una literară (ex. E. Lovinescu, C. Argetoianu, M. Eliade). O specia a genului, bogat ilustrată, este m. de călătorie (ex. Dinicu Golescu, Gr. Alexandrescu, N. Filimon, N. Iorga). 2. Termen folosit pentru a desemna un monument sau o clădire (de obicei cu caracter muzeal), menită să amintească un eveniment sau o personalitate (ex. m. del a Auschwitz, m. de la Yad Vashem din Irusalim, m. de la Sighet).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MEMORIÁL, -Ă s. n., adj. I. S. n. 1. (Învechit) Memoriu (4). Am dat un memoriial la prea cinstita Administrație pentru acest cazan, cum ca să priimească sfințiia sa banii și să-mi dea cazanul (a. 1736). IORGA, S. N. 98, cf. NEGULICI. Răspuns sau rezoluțiune la petițiunea sau mai bine memorialul îndreptat de la cea din urmă adunare ținută în septembrie la Blaj. BARIȚIU, R. A. II, 298, cf. POLIZU, COSTINESCU, BARCIANU, ALEXI, W. ♦ Memorandum (2). Acest interesant fragment ne strămută din naiva povestire uzitată de cronicarii noștri, în cercul celor mai delicate memorialuri diplomatice. ODOBESCU, S. I, 288. 2. Lucrare care cuprinde observații științifice, amintiri ori impresii personale în legătură cu fapte sau evenimente văzute, trăite. V. a m i n t i r i, j u r n a l. Memorial de călătorie [Titlu]. ALEXANDRESCU, M. I, cf. PONTBRIANT, D., ȘĂINEANU, D. U. Termenul de jurnal trebuie interpretat mai curînd ca o suită de amintiri, ca un memorial cu o cronologie foarte largă. CONTEMP. 1957, nr. 565, 3/3. ♦ (Rar) Disertație cuprinzînd o expunere documentată asupra unor probleme științifice (de actualitate) ; memoriu științific. V. r a p o r t, r e f e r a t. La 26, soțietatea rigală a avut o adunare în care căpitanul Ros a citit un memorial (o scriere) asupra descoperirei polului de amiază noapte magnetic. CR (1834), 3142/6. 3. (Învechit) Registru comercial. Cf. VALIAN, V. 77. Memorial, . . . un catastih îndemînatec pentru a-și aduce cineva aminte. IARCU, D. S. II, 438/15,cf. LM, CADE. II. Adj. 1. (Rar) Care ține de memorie (1) (NEGULICI, COSTINESCU, LM) ; care este înregistrat în minte ; din memorie. Percepție, înseamnă . . . o confruntare a unui grup de senzații prezente cu imagini memoriale, reținute de experiența noastră anterioară. RALEA, O. 87. 2. Care servește pentru a aminti un eveniment important, o persoană etc. ; comemorativ. Caută pe întrecute să apuce cîte o monetă memorială. BARIȚIU, P. A. III, 450. Casa memorială de la Vălenii de Munte. CONTEMP. 1964, nr. 940, 2/5. - Pronunțat: -ri-al. – Pl.: (1) memoriale, , și (învechit) memorialuri, (II) memoriali, -e. – Din germ. Memorial, fr. mémorial, lat. memorialis, -e.

Intrare: memorial (adj.)
memorial1 (adj.) adjectiv
  • silabație: -ri-al info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • memorial
  • memorialul
  • memorialu‑
  • memoria
  • memoriala
plural
  • memoriali
  • memorialii
  • memoriale
  • memorialele
genitiv-dativ singular
  • memorial
  • memorialului
  • memoriale
  • memorialei
plural
  • memoriali
  • memorialilor
  • memoriale
  • memorialelor
vocativ singular
plural
Intrare: memorial (s.n.)
memorial2 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabație: -ri-al info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • memorial
  • memorialul
  • memorialu‑
plural
  • memoriale
  • memorialele
genitiv-dativ singular
  • memorial
  • memorialului
plural
  • memoriale
  • memorialelor
vocativ singular
plural
memorial3 (pl. -uri) substantiv neutru
  • silabație: -ri-al info
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • memorial
  • memorialul
  • memorialu‑
plural
  • memorialuri
  • memorialurile
genitiv-dativ singular
  • memorial
  • memorialului
plural
  • memorialuri
  • memorialurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

memorial, memoriaadjectiv

  • 1. Care este înregistrat în minte; din memorie. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 2. Care servește pentru a aminti un eveniment însemnat, o persoană etc. DEX '09 DEX '98
    sinonime: comemorativ
etimologie:

memorial, memorialesubstantiv neutru

  • 1. Specie literară, asemănătoare cu însemnările de călătorie și cu memoriile, care consemnează observații științifice, amintiri ori impresii personale asupra faptelor sau evenimentelor la care a participat cineva sau care s-au petrecut în timpul vieții cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Acest interesant fragment ne strămută din naiva povestire, uzitată de cronicarii noștri, în cercul celor mai delicate memorialuri diplomatice. ODOBESCU, S. I 288. DLRLC
    • format_quote Memorial de călătorie [titlu]. ALEXANDRESCU, M. DLRLC
  • 2. învechit Memorandum. DEX '09 DEX '98
    sinonime: memorandum
  • 3. livresc Monument sau clădire ridicate în amintirea unui eveniment sau a unei personalități. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.