7 definiții pentru limes


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LÍMES s. n. Sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor. – Cuv. lat.

LÍMES s. n. Sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor. – Cuv. lat.

limes sns [At: DEX / E: lat limes] Sistem de apărare folosit de romani care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor.

LÍMES s.n. Dispozitiv de apărare construit de-a lungul granițelor Imperiului roman, alcătuit dintr-un zid continuu de piatră sau dintr-un val de pământ. [< lat. limes].

LÍMES s. n. dispozitiv de apărare construit de-a lungul granițelor Imperiului Roman, alcătuit dintr-un zid continuu de piatră sau val de pământ. (< lat. limes)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LÍMES (cuv. lat.) s. n. Complex, lanț de fortificații (ziduri, valuri de pământ și castre) construite la granițele Imp. Roman, împotriva atacurilor popoarelor barbare. În Dacia, romanii au folosit pentru apărarea granițelor obstacole naturale (ex. Limes Alutanus), de-a lungul cărora ridicau castre și alte fortificații; au mai construit un l. de c. 4 km în fața castrului și a orașului Porolissum și altul de c. 235 km, de la Flămânda (pe Dunăre) până la pasul Bran (Limes Transalutanus).

Intrare: limes
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • limes
  • limesul
  • limesu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • limes
  • limesului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

limes

  • 1. Sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: