24 de definiții pentru ligă (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LÍGĂ, ligi, s. f. Uniune, asociație sau coaliție de state, de orașe, de societăți sau de persoane fizice ori juridice, constituită în vederea realizării unui țel comun. – Din fr. ligue, it. liga.

li2 sf [At: CADE / Pl: ligi / E: srb ljaga] (Ban) Aluniță.

li1 sf [At: FN, 120 / Pl: ligi / E: it liga, fr ligue] Uniune de state, orașe, societăți sau indivizi constituită în vederea realizării unui țel comun.

LÍGĂ, ligi, s. f. Uniune, asociație sau coaliție de state, orașe, de societăți sau de indivizi, constituită în vederea realizării unui țel comun. – Din fr. ligue, it. liga.

LÍGĂ, ligi, s. f. Uniune sau asociație de state, de orașe, de societăți sau de indivizi, constituită în vederea unui țel comun. V. alianță, confederație. În 1890 se înființă la București Liga pentru unitatea culturală a tuturor romînilor. IST. R.P.R. 439.

LÍGĂ s.f. Uniune de state, de orașe etc., constituită în vederea realizării unui scop comun; organizație. [Cf. fr. ligue, it. liga].

LÍGĂ s. f. 1. (ant.) alianță politico-militară a statelor grecești, sub conducerea unuia dintre ele, care urmărea să-și impună supremația. 2. uniune, asociație de state, orașe, persoane ◊ creată în scop comun. (< fr. ligue, it. liga)

LÍGĂ ligi f. Asociație (de state, de orașe, de colectivități) constituită în vederea realizării unui scop comun. /

Ligă f. (Catolică), unire formată de catolicii din Franța, spre a combate pe protestanți sub domniile lui Henric III și Henric IV.

ligă f. 1. alianță ofensivă sau defensivă între mai multe State; 2. fig. asociațiune între particulari cu scop politic sau cultural: Liga pentru cultura poporului român.

*lígă f., pl. ĭ (fr. ligue, d. it. liga, formă veche și dialectală îld. lega, d. legare, a lega, din aceĭașĭ răd. cu alianță). Alianță, coalițiune, uniune între state saŭ între oamenĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lígă s. f., g.-d. art. lígii; pl. ligi

lígă s. f., g.-d. art. lígii; pl. ligi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LIGA ARABĂ v. Liga Statelor Arabe.

LIGA COMUNIȘTILOR, prima organizație comunistă internațională, precursoare a Internaționalei I. Creată la Londra (iun. 1847) de K. Marx și Fr. Engels, a avut ca program Manifestul Partidului Comunist.

LIGA CULTURALĂ (Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor), asociație patriotică, înființată la București (17-29 dec. 1890), cu scopul de a susține lupta pentru realizarea unității politice a poporului român. Principalul ei animator a fost Nicolae Iorga (din iun. 1908). Și-a creat secțiuni în majoritatea orașelor din țară și în centre universitare din străinătate (Paris, Londra, Berlin, Anvers ș.a.). Sub auspiciile ei au fost înființate Universitatea populară de la Vălenii de Munte și Teatrul popular din București, devenit, mai târziu, Teatrul Ligii Culturale. Și-a încetat activitatea în 1940.

LIGA NAȚIUNILOR v. Societatea Națiunilor.

arată toate definițiile

Intrare: ligă
substantiv feminin (F47)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • li
 • liga
plural
 • ligi
 • ligile
genitiv-dativ singular
 • ligi
 • ligii
plural
 • ligi
 • ligilor
vocativ singular
plural

ligă

 • 1. Uniune, asociație sau coaliție de state, de orașe, de societăți sau de persoane fizice ori juridice, constituită în vederea realizării unui țel comun.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • În 1890 se înființă la București Liga pentru unitatea culturală a tuturor romînilor. IST. R.P.R. 439.
   surse: DLRLC
 • 2. în Antichitate Alianță politico-militară a statelor grecești, sub conducerea unuia dintre ele, care urmărea să-și impună supremația.
  surse: MDN '00

etimologie: