7 definiții pentru letrină

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LETRINĂ, letrine, s. f. (Tipogr.) Literă majusculă (de obicei ornată) folosită la început de capitol în ediții bibliofile. – Din fr. lettrine.

LETRINĂ, letrine, s. f. (Tipogr.) Literă majusculă (de obicei ornată) folosită la început de capitol în ediții bibliofile. – Din fr. lettrine.

letri sf [At: M. D. ENC. / Pl: ~ne / E: fr lettrine] 1 Literă majusculă, în general mai groasă decât celelalte sau ornată, folosită la început de capitol în ediții bibliofile. 2 Litere majuscule, alcătuind o silabă, imprimate la dicționare pe fiecare pagină deasupra coloanelor, pentru a ușura căutarea cuvântului dorit Si: colontitlu.

LETRI s.f. 1. (Poligr.) Inițială, de obicei ornamentală, de înălțimea cîtorva rînduri, cu care începe un capitol sau un paragraf. 2. Literele majuscule (alcătuind o silabă) imprimate la dicționare pe fiecare pagină deasupra coloanelor, spre a ușura căutarea cuvîntului dorit; colontitlu. [< fr. lettrine, cf. it. letterina].

LETRI s. f. 1. inițială (ornamentală) de înălțimea câtorva rânduri, cu care începe un capitol sau un paragraf. 2. literele majuscule (o silabă) imprimate la dicționare pe fiecare pagină deasupra coloanelor, spre a ușura căutarea cuvântului dorit; colontitlu. (< fr. lettrine)

LETRINĂ ~e f. tipogr. Literă majusculă (ornamentată) de înălțimea câtorva rânduri, cu care începe un capitol, un paragraf etc. /<fr. lettrine

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: letrină
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • letri
 • letrina
plural
 • letrine
 • letrinele
genitiv-dativ singular
 • letrine
 • letrinei
plural
 • letrine
 • letrinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

letri, letrinesubstantiv feminin

 • 1. tipografie poligrafie Literă majusculă (de obicei ornată, de înălțimea câtorva rânduri) folosită la început de capitol în ediții bibliofile. DEX '09 DN MDN '00 NODEX
 • 2. Literele majuscule (alcătuind o silabă) imprimate la dicționare pe fiecare pagină deasupra coloanelor, spre a ușura căutarea cuvântului dorit; colontitlu. DN MDN '00
  sinonime: colontitlu
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.