2 intrări

11 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

lef sm, sn vz left

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Înv.) 1. S. m. Monedă de aur sau argint (în valoare de cinci ducați), din care se făceau salbe. 2. S. n. Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion. – Din ngr. leftó(n) „monedă mică”.

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Înv.) 1. S. m. Monedă de aur sau argint (în valoare de cinci ducați), din care se făceau salbe. 2. S. n. Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion. – Din ngr. leftó(n) „monedă mică”.

left [At: ALECSANDRI, P. 262 / V: lef, ler sn / Pl: (1-3) ~fți, (4-5) ~uri / E: ngr λεπτόν] 1 sm (Înv) Monedă de aur sau de argint care a circulat în țările române, cu o valoare care a variat și din care se făceau salbe. 2 sm (Lpl) Salbă de bani. 3 sn (Înv) Obiect de podoabă femeiască în formă de colier sau de medalion Si: (îvr) leftujur. 4 sn (Reg) Bentiță de catifea brodată sau cu mărgele aplicate, care se prinde în jurul gâtului. 5 sn (Reg) Șir de mărgele.

LEFT, (1) lefți, s. m., (2) lefturi, s. n. (Învechit) 1. Monedă de aur sau de argint, de diferite valori, din care se făceau salbe. Safteaua mi-a făcut-o un zaraf din gura pieții – 62 lei pentru un left mare de zece galbeni. VLAHUȚĂ, O. A. II 265. Iat-o cămașă albă Cu lefți mari lucind în salbă. ALECSANDRI, P. III 262. 2. Obiect de podoabă femeiască; giuvaer. Se vedeau sipeturi de sidef pline de ghiordane cu cercei, cu lefturi de smaragduri. ODOBESCU, S. A. 137.

left m. și n. 1. (pl. lefți) monedă de aur sau de argint, în valoare de 5 galbeni, din care se fac salbe: cu lefți mari lucind în salbă AL.; 2. (pl. lefturi). medalion: lefturi de smaragduri OD. [Gr. mod. LEFTÓN, a suta parte dintr’o drahmă].

left m. (ngr. leptón, pop. leftón, ban, a suta parte din franc). Ban vechĭ și mare de aur (5 galbenĭ) care se purta în salbe și cu care și astăzĭ se maĭ împodobesc Țigancele. S. n., pl. urĭ. Salbă. Vc. Colier de catifea brodată și cusută cu mărgele (rev. I. Crg. 5, 127).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

left1 (monedă) s. m., pl. lefți


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

left (léfți), s. m.1. Monedă de aur de cinci ducați. – 2. Medalie, medalion. – 3. Colier, salbă. Ngr. λεφτόν, formă populară a lui λεπτόν „centimă” (Cihac, II, 668; DAR; Gáldi 205). Nu este posibilă der. din bg. levče „monedă” (Pascu, Arch. Rom., VII, 559). Sensul 3 se explică prin uzul comun al medaliilor de aur cu mărgele în șirag.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Lef, -a, -escu v. Leu II 3 și Leah I 4.

Intrare: Lef
nume propriu (I3)
 • Lef
Lefescu nume propriu
nume propriu (I3)
 • Lefescu
Intrare: left (monedă)
left1 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • left
 • leftul
 • leftu‑
plural
 • lefți
 • lefții
genitiv-dativ singular
 • left
 • leftului
plural
 • lefți
 • lefților
vocativ singular
plural
lef
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

left (monedă) lef

 • 1. învechit Monedă de aur sau argint (în valoare de cinci ducați), din care se făceau salbe.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Safteaua mi-a făcut-o un zaraf din gura pieții – 62 lei pentru un left mare de zece galbeni. VLAHUȚĂ, O. A. II 265.
   surse: DLRLC
  • Iat-o cămașă albă Cu lefți mari lucind în salbă. ALECSANDRI, P. III 262.
   surse: DLRLC

etimologie: