9 definiții pentru junimism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JUNIMÍSM s. n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, formată în jurul societății Junimea din Iași. – Junimea (n. pr.) + suf. -ism.

junimism sns [At: CONTEMP. 1949, 126, 3/1 / E: Junimea + -ism] 1 Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, formată în jurul Societății Junimea (3) din Iași. 2 (Iuz) Program al partidului politic conservator format pe baza Societății Junimea (3).

JUNIMÍSM s. n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, formată în jurul societății „Junimea” din Iași. – „Junimea” (n. pr.) + suf. -ism.

JUNIMÍSM s. n. Mișcare politică, culturală și literară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, avînd ca centru societatea «Junimea» din Iași, care pe plan politic apăra interesele moșierimii, iar pe plan literar, sub formula înșelătoare a «artei pentru artă» promovată de conducerea societății, tindea să înăbușe tendințele progresiste ale literaturii noastre. Junimismul a avut pretenția, cum am arătat aiurea, că asistă, ca conștiință, la fenomenele politice, sociale și culturale și că le definește din punct de vedere obiectiv, al adevărului pur. IBRĂILEANU, SP. CR. 98.

JUNIMÍSM s.n. Mișcare culturală, literară și politică promovată de gruparea „Junimea” din Iași în a doua jumătate a sec. XIX. [< „Junimea” – numele societății literare din Iași + -ism].

JUNIMÍSM s. n. mișcare literar-culturală și politică din a doua jumătate a sec. XIX, care a pledat împotriva „formelor fără fond” și a oricăror excese. (< „Junimea” + -ism)

JUNIMÍSM n. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a sec. XIX, inițiată de societatea „Junimea”. /junime(a) + suf. ~ism


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Intrare: junimism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • junimism
 • junimismul
 • junimismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • junimism
 • junimismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

junimism

 • 1. Mișcare culturală, literară și politică din a doua jumătate a secolului XIX, formată în jurul societății „Junimea” din Iași.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN un exemplu
  exemple
  • Junimismul a avut pretenția, cum am arătat aiurea, că asistă, ca conștiință, la fenomenele politice, sociale și culturale și că le definește din punct de vedere obiectiv, al adevărului pur. IBRĂILEANU, SP. CR. 98.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Mișcare politică, culturală și literară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, având ca centru societatea «Junimea» din Iași, care pe plan politic apăra interesele moșierimii, iar pe plan literar, sub formula înșelătoare a «artei pentru artă» promovată de conducerea societății, tindea să înăbușe tendințele progresiste ale literaturii noastre.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • nume propriu „Junimea” + sufix -ism.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN