13 definiții pentru jasp


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JASP s. n. Rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, folosită ca piatră semiprețioasă. – Din fr. jaspe.

jasp sms [At: MACEDONSKI, O. III, 92 / E: fr jaspe] Rocă silicoasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, întrebuințată ca piatră semiprețioasă.

JASP s. n. Rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, întrebuințată ca piatră semiprețioasă. – Din fr. jaspe.

JÁSP s. m. Varietate de silice dură și opacă de culoare roșie, verde sau negricioasă, întrebuințată adesea ca piatră semiprețioasă. [Trandafirii] se prăvălesc de-a lungul zidurilor tot de marmoră și împrejurul ferestrelor și ușilor încadrate în chenare de... agată și jasp-sanguin. MACEDONSKI, O. III 92.

JASP s.n. Rocă silicoasă compactă de culoare roșie, verde sau negricioasă, folosită ca piatră semiprețioasă. [< fr. jaspe, cf. lat. iaspis].

JASP s. n. rocă silicioasă compactă, variat colorată, piatră semiprețioasă. (< fr. jaspe)

JASP n. Rocă silicoasă compactă, de culoare roșie, verde sau negricioasă, folosită ca piatră semiprețioasă. /<fr. jaspe

jasp n. iaspis: cupe mari de jasp AL.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

jasp, (engl.= jasper), rocă sedimentară silicioasă, reprezentând un produs de diageneză și epigeneză a radiolaritelor. J. sunt silicolite stratiforme, compacte, fin granulare și dure, cu spărtură concoidală sau așchioasă. Sunt formate din calcedonie, cuarț, fragmente de radiolari, impurități argiloase și oxizi de fier și au o culoare variată: roșie, brună, galbenă, verde, roz. Formează nivele stratigrafice în calcare și dep. terigene.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JASP (< fr.) s. n. Varietate de calcedonie sau de opal, ce conține pigmenți de oxizi de fier, care îi conferă diferite culori: roșu, galben, brun, verde sau negru. Se deosebesc: j.-opal (varietate feruginoasă de opal), j.-rubanat (în tufurile porfirice silicioase) și j.-porțelan (în argile, la contactul cu magmele intruzive în curs de consolidare). Folosit ca piatră semiprețioasă.

Intrare: jasp
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jasp
 • jaspul
 • jaspu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • jasp
 • jaspului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

jasp

 • 1. Rocă silicioasă compactă, variat colorată, alcătuită din calcedonie și compuși ai fierului, folosită ca piatră semiprețioasă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • [Trandafirii] se prăvălesc de-a lungul zidurilor tot de marmoră și împrejurul ferestrelor și ușilor încadrate în chenare de... agată și jasp-sanguin. MACEDONSKI, O. III 92.
   surse: DLRLC

etimologie: