jambieră

jambieră

 • 1. Învelitoare de piele, de lână sau de postav, care acoperă și protejează piciorul de la gleznă până aproape de genunchi.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Scîrțîiau jambierele roșii care gîtuiau pe pulpă pantalonii. C. PETRESCU, Î. II 70.
   surse: DLRLC
  • Domnii cu jambiere... trec la poștă. IBRĂILEANU, A. 7.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Un fel de ciorapi fără talpă, lungi până peste genunchi, care se poartă iarna peste încălțăminte, acoperind pulpa piciorului și fixându-se sub talpă printr-un elastic.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Parte a unei armuri care proteja gamba piciorului.
   surse: DN

etimologie:

2 definiții

jambieră f. pl. un fel de ghetre.

jambiéră f., pl. e (fr. jambière). Ghetră, pulpar. – Și gambieră (it. gambiera).

Intrare: jambieră
jambieră substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular jambie jambiera
plural jambiere jambierele
genitiv-dativ singular jambiere jambierei
plural jambiere jambierelor
vocativ singular
plural

8 definiții încorporate

Aceste definiții sunt deja încorporate în filele „rezultate” și „declinări”. Le prezentăm pentru edificare.

JAMBIÉRĂ, jambiere, s. f. Învelitoare de piele, de lână sau de postav, care acoperă și protejează piciorul de la gleznă până aproape de genunchi. [Pr.: -bi-e-] – Din fr. jambiere.

JAMBIÉRĂ, jambiere, s. f. Învelitoare de piele, de lână sau de postav, care acoperă și protejează piciorul de la gleznă până aproape de genunchi. [Pr.: -bi-e-] – Din fr. jambiere.

JAMBIÉRĂ, jambiere, s. f. Accesoriu de îmbrăcăminte bărbătească constînd dintr-o învelitoare de piele sau de postav, care acoperă piciorul de la gleznă pînă aproape de genunchi. Scîrțîiau jambierele roșii care gîtuiau pe pulpă pantalonii. C. PETRESCU, Î. II 70. Domnii cu jambiere... trec la poștă. IBRĂILEANU, A. 7. ♦ Un fel de ciorapi fără talpă, lungi pînă peste genunchi, care se poartă iarna peste încălțăminte, acoperind pulpa piciorului și fixîndu-se sub talpă printr-un elastic. – Pronunțat: -bi-e-.

jambiéră (-bi-e-) s. f., g.-d. art. jambiérei; pl. jambiére

jambiéră s. f. (sil. -bi-e-), g.-d. art. jambiérei; pl. jambiére

JAMBIÉRĂ s.f. Învelitoare de pânză sau de piele care acoperă gamba piciorului; este purtată mai ales la sport. ♦ Parte a unei armuri care proteja gamba piciorului. [Pron. -bi-e-. / < fr. jambière].

JAMBIÉRĂ s. f. învelitoare din pânză sau piele care acoperă gamba piciorului (la sport). ◊ parte a unei armuri care proteja gamba. (< fr. jambière)

JAMBIÉRĂ ~e f. Piesă de îmbrăcăminte protectoare (de piele, de lână sau de postav) care acoperă piciorul de la gleznă până sub genunchi. [Sil. -bi-e-] /<fr. jambiére