2 intrări

58 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

internaționa sfs [At: DA ms / P: ~ți-o~ / E: fr internaționale] 1 Asociație a partidelor și organizațiilor muncitorilor din mai multe țări. 2 Competiție sportivă internațională (3).

INTERNAȚIONÁLĂ, internaționale, s. f. Asociație din trecut a partidelor și a organizațiilor clasei muncitoare din lumea întreagă. Internaționala I (1864-1872) a pus bazele unei organizații internaționale muncitorești, menită să-i pregătească pe muncitori în vederea asaltului revoluționar împotriva capitalului. LENIN, O. A. II 467. Primul congres al partidelor comuniste din diferite țări, întrunit la Moscova în martie 1919, fondă, din inițiativa lui Lenin și a bolșevicilor, Internaționala [a III-a] comunistă. IST. P.C.(b) 338. În loc să adopte o tactică de luptă împotriva războiului imperialist, partidele social-democrate din Internaționala a II-a au renunțat la internaționalismul proletar, trecînd de partea propriilor guverne imperialiste și a propriei burghezii. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 12, 12. – Pronunțat: -ți-o-.

INTERNAȚIONÁLĂ s.f. 1. (În trecut) Asociație a partidelor și a organizațiilor clasei muncitoare din lumea întreagă. 2. Competiție sportivă internațională. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. internationale, it. internazionale].

INTERNAȚIONÁLĂ ~e f. Echipă reprezentativă a unei țări, care participă la întrecerile sportive între diferite state. [Sil. -ți-o-] /<fr., germ. international

INTERNAȚIONÁL, -Ă, internaționali, -e, adj. Care are loc între mai multe națiuni, care angajează sau privește mai multe țări, privitor la raporturile dintre națiuni, la care participă reprezentanții mai multor state; care are o importanță ce depășește granițele unei singure țări. ◊ Limbă internațională = limbă națională cu largă circulație în afara granițelor unei națiuni și folosită în mod oficial, mai ales în relațiile diplomatice. Drept internațional = totalitatea normelor de drept care reglementează raporturile dintre state. ♦ (Substantivat) Sportiv care reprezintă țara sa într-o competiție internațională. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. international.

internațional, ~ă [At: (a. 1869) URICARIUL, XIV, 27 / P: ~ți-o~ / Pl: ~i, ~e / E: fr internațional] 1 a Care are loc între mai multe țări. 2 a Care privește relațiile dintre mai multe țări. 3 a La care participă mai multe țări. 4 a Care are o importanță ce depășește granițele unei singure țări. 5 a (Îs) Limbă ~ă Limbă de largă circulație în afara granițelor, folosită mai ales oficial, în relațiile diplomatice. 6 a (Îs) Drept ~ Totalitate a normelor de drept care reglementează raporturile dintre state. 7 a (Îs) Oraș ~ Oraș foarte important pe plan mondial. 8 a (Îs) Monedă ~ Monedă cu putere de circulație în toate țările. 9 smf Sportiv care reprezintă țara într-o competiție internațională (1).

INTERNAȚIONÁL, -Ă, internaționali, -e, adj. Care are loc între mai multe națiuni, care angajează sau privește mai multe țări, privitor la raporturile dintre națiuni. La care participă reprezentanții mai multor state; care are o importanță ce depășește granițele unei singure țări. ◊ Limbă internațională = limbă națională cu largă circulație în afara granițelor unei națiuni și folosită în mod oficial, mai ales în relațiile diplomatice. Drept internațional = totalitatea normelor de drept care reglementează raporturile dintre state. ♦ (Substantivat) Sportiv care reprezintă țara sa într-o competiție internațională. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. international.

INTERNAȚIONÁL, -Ă, internaționali, -e, adj. 1. Care are loc între mai multe națiuni, care angajează sau privește simultan mai multe țări, privitor la raporturile dintre națiuni. Convenție internațională. Relații internaționale.Milioane de vizitatori... se vor aduna la acest mare concurs internațional. ODOBESCU, S. II 99. ♦ (Substantivat, m.) Sportiv care participă la jocuri internaționale. 2. Care privește deopotrivă toate națiunile; de importanță mondială. [Revoluția din Octombrie] este, înainte de toate, o revoluție cu caracter internațional, mondial, căci ea înseamnă, o cotitură radicală în istoria universală a omenirii, cotitura de la lumea veche, capitalistă, la lumea nouă, socialistă. STALIN, O. X 251. În secolul al X-lea și al XI-lea [Kievul] devine un oraș internațional. SAHIA, U.R.S.S. 40. ◊ Limbă internațională = limbă națională cu largă circulație în afara granițelor unei națiuni și folosita în mod oficial, mai ales în relațiile diplomatice. Drept internațional = totalitatea normelor de drept care reglementează raporturile dintre state. – Pronunțat: -ți-o-.

INTERNAȚIONÁL, -Ă adj. 1. Care se petrece între națiuni. ♦ Care privește raporturile dintre națiuni. 2. Care privește toate națiunile; de importanță mondială. // s.m. Participant la jocurile sportive internaționale. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. international, germ. international, it. internazionale].

INTERNAȚIONÁL, -Ă I. adj. 1. care se petrece între națiuni. ◊ referitor la raporturile dintre națiuni. 2. care privește toate națiunile; de importanță mondială. II. s. m. f. participant la jocurile sportive internaționale. III. s. f. 1. asociație a partidelor și a organizațiilor clasei muncitoare din lumea întreagă. 2. competiție sportivă internațională. (< fr. international)

expozíție-târg (internaționál) s. f. Expoziție cu caracter de târg (internațional) ◊ „Sâmbătă dimineață s-a deschis în pavilionul noului combinat apicol de la Băneasa prima Expoziție-târg internațional de apicultură.” Sc. 29 VIII 65 p. 1. ◊ Expoziția-târg de la Halele Obor.” I.B. 26 IX 66 p. 1. ◊ „Peste 400 din cele mai frumoase și mai productive animale au fost prezentate la cea de-a 8-a ediție a expoziției-târg anuale de la Sighetul Marmației – «Bruna de Maramureș».” Sc. 1 VII 75 p. 5; v. și I.B. 18 VII 67 p. 1, R.l. 3 IX 78 p. 2, I.B. 14 V 82 p. 4 (din expoziție + târg [internațional])

INTERNAȚIONÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de relațiile dintre state; care are loc între mai multe state. Întâlnire ~ă.Limbă ~ă limbă cu o largă circulație, folosită în relațiile dintre diferite națiuni. Drept ~ totalitate de norme juridice, care reglementează raporturile dintre state. 2) Care se realizează cu participarea mai multor state. Concurs ~. 3) Care este important pentru întreaga omenire; de o însemnătate mondială. [Sil. -ți-o-] /<fr., germ. international

INTERNAȚIONÁL2 ~i m. Sportiv selecționat pentru întrecerile sportive internaționale. [Sil. -ți-o-] /<fr. international, germ. International

internațional a. ce se face între națiuni: drept internațional.internațională f. asociațiune socialistă revoluționară fundată la Londra în 1881, cu tendențe anarhice.

*internaționál, -ă adj. (inter- și național. Cuv. întrebuințat întîĭa oară de filosofu Englez Bentham la sfîrșitu secoluluĭ 18). Dintre națiunĭ saŭ maĭ exact, dintre state: arbitraj, mandat poștal internațional. Dreptu internațional, dreptul ginților, care regulează relațiunile dintre state. S. f. O asociațiune de meseriașĭ socialiștĭ cu tendențe anarhiste întemeĭată la Londra la 1881 și care are de scop unirea tuturor meseriașilor lumiĭ. Cîntecu acestor socialiștĭ orĭ comuniștĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

internaționál (-ți-o-) adj. m., pl. internaționáli; f. internaționálă, pl. internaționále

!Internaționála (imn) (-ți-o-) s. propriu f., g.-d. Internaționálei

internaționál adj. m. național

internaționála (asociație, imn) s. f. art. (sil. -ți-o-), g.-d. art. internaționálei; (asociații) pl. internaționále

Federația Democratică Internațională a Femeilor (F.D.I.F.)

arată toate definițiile

Intrare: internațională
internațională substantiv feminin
 • silabație: -ți-o- info
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • internaționa
 • internaționala
plural
 • internaționale
 • internaționalele
genitiv-dativ singular
 • internaționale
 • internaționalei
plural
 • internaționale
 • internaționalelor
vocativ singular
plural
Intrare: internațional
internațional adjectiv
 • silabație: -ți-o-nal info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • internațional
 • internaționalul
 • internaționalu‑
 • internaționa
 • internaționala
plural
 • internaționali
 • internaționalii
 • internaționale
 • internaționalele
genitiv-dativ singular
 • internațional
 • internaționalului
 • internaționale
 • internaționalei
plural
 • internaționali
 • internaționalilor
 • internaționale
 • internaționalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

internațională

 • 1. Asociație din trecut a partidelor și a organizațiilor clasei muncitoare din lumea întreagă.
  surse: DLRLC DN attach_file 3 exemple
  exemple
  • Internaționala I (1864-1872) a pus bazele unei organizații internaționale muncitorești, menită să-i pregătească pe muncitori în vederea asaltului revoluționar împotriva capitalului. LENIN, O. A. II 467.
   surse: DLRLC
  • Primul congres al partidelor comuniste din diferite țări, întrunit la Moscova în martie 1919, fondă, din inițiativa lui Lenin și a bolșevicilor, Internaționala [a III-a] comunistă. IST. P.C. (b) 338.
   surse: DLRLC
  • În loc să adopte o tactică de luptă împotriva războiului imperialist, partidele social-democrate din Internaționala a II-a au renunțat la internaționalismul proletar, trecînd de partea propriilor guverne imperialiste și a propriei burghezii. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 12, 12.
   surse: DLRLC
 • 2. Competiție sportivă internațională.
  surse: DN

etimologie:

internațional

 • 1. Care are loc între mai multe națiuni, care angajează sau privește mai multe țări, privitor la raporturile dintre națiuni, la care participă reprezentanții mai multor state; care are o importanță ce depășește granițele unei singure țări.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file 4 exemple
  exemple
  • Convenție internațională. Relații internaționale.
   surse: DLRLC
  • Milioane de vizitatori... se vor aduna la acest mare concurs internațional. ODOBESCU, S. II 99.
   surse: DLRLC
  • [Revoluția din Octombrie] este, înainte de toate, o revoluție cu caracter internațional, mondial, căci ea înseamnă, o cotitură radicală în istoria universală a omenirii, cotitura de la lumea veche, capitalistă, la lumea nouă, socialistă. STALIN, O. X 251.
   surse: DLRLC
  • În secolul al X-lea și al XI-lea [Kievul] devine un oraș internațional. SAHIA, U.R.S.S. 40.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Limbă internațională = limbă națională cu largă circulație în afara granițelor unei națiuni și folosită în mod oficial, mai ales în relațiile diplomatice.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.2. Drept internațional = totalitatea normelor de drept care reglementează raporturile dintre state.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.3. (și) substantivat Sportiv care reprezintă țara sa într-o competiție internațională.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: