3 intrări

31 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTERNÁ, internez, vb. I. Tranz. 1. A instala un bolnav într-un spital pentru tratament; a spitaliza. ◊ Refl. S-a internat pentru operație. 2. A sili pe cineva să stea (închis) într-un ospiciu, într-o școală de corecție, într-un lagăr etc., pentru a-l ține sub supraveghere, pentru a-l reeduca etc. – Din fr. interner.

INTERNÁ, internez, vb. I. Tranz. 1. A instala un bolnav într-un spital pentru tratament; a spitaliza. ◊ Refl. S-a internat pentru operație. 2. A sili pe cineva să stea (închis) într-un ospiciu, într-o școală de corecție, într-un lagăr etc., pentru a-l ține sub supraveghere, pentru a-l reeduca etc. – Din fr. interner.

interna vt [At: CĂLINESCU, E. O. II, 45 / Pzi: ~nez / E: fr interner] 1 A instala un bolnav în spital pentru tratament Si: a spitaliza. 2 A ține pe cineva închis într-un ospiciu, lagăr, școală de corecție pentru reeducare sau supraveghere.

INTERNÁ, internez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la bolnavi) A instala pentru tratament într-un spital. Omul a cerut un răgaz de două zile, să-și interneze mama într-o clinică oculistică, în așteptarea unei operații. C. PETRESCU, A. 319. ◊ Refl. S-a internat în spital pentru a se supune unei operații. 2. A închide pe cineva într-un lagăr.

INTERNÁ vb. I. tr. 1. A instala în spital (un bolnav) pentru tratament. 2. A închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc. pentru a fi ținut sub supraveghere. [< fr. interner, it. internare].

INTERNÁ vb. I. tr., refl. a (se) instala în spital pentru tratament sau operație. II. tr. 1. a încredința unui institut specializat pe un minor sau pe cineva suferind de o anomalie fiziologică sau psihică. 2. a închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc., pentru a fi ținut sub supraveghere. (< fr. /s’/interner)

A INTERNÁ ~éz tranz. 1) (bolnavi, accidentați, răniți) A instala în spital pentru tratament medical; a spitaliza. 2) (persoane) A închide într-un ospiciu sau într-un loc de detenție, pentru a ține sub supraveghere sau pentru reeducație; a izola de societate. /<fr. interner

internà v. a obliga să stea într’un loc anumit: a interna pe prizonieri.

INTERN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital; medic angajat (prin concurs) la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

intern, ~ă [At: HASDEU, T. C. 19 / Pl: ~i, ~e / E: fr interne] 1 a Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc. Si: interior (1), (liv) intestin2. 2 a (Atm; îs) Organe ~e Organe situate în cavitatea toracică și abdominală. 3 a (Med; îs) Boli ~e Boli ale organelor din interiorul corpului. 4 a (Teh; îs) Motor cu ardere ~ă Motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. 5 a (Ecn; îs) Piață ~ă Circulație a mărfurilor în interiorul unei țări. 6 a (Mat; îs) Unghi ~ Unghi format din două drepte concurente tăiate de o secantă. 7 a (D. medicamente; îla) De (sau pentru) uz ~ Care se ia pe cale orală. 8 a (D. cărți, documente, acte; îal) Care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 9-10 smf, a (Elev) care locuiește într-un internat Si: (înv) înlountraș. 11 smf (Iuz) Student sau absolvent în medicină admis pe bază de concurs să facă practică într-un spital.

INTÉRN, -Ă, interni, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior. ◊ Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. ◊ Loc. adj. De (sau pentru) uz intern = a) (despre medicamente) care se ia oral; b) (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții. 2. S. m. și f., adj. (Elev sau ucenic) care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria. 3. S. m. și f. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital. – Din fr. interne, lat. internus.

INTÉRN2, -Ă, interni, -e, s. m. și f. 1. Elev sau ucenic care locuiește într-un internat sau la locul unde își învață meseria. Tu ai trîndăvit iarăși vara întreagă... simțind lipsa prietenului tău, care era intern la meșter. PAS, Z. I 282. 2. (În trecut) Student în medicină sau medic angajat (prin concurs) la un spital, avînd locuință acolo.

INTÉRN1, -Ă, interni, -e, adj. Care ține de interiorul unui stat, al unui organism, al unui fenomen; care provine dinăuntru, lăuntric. Vigilența de masă a oamenilor muncii este arma cea mai puternică pentru descoperirea și lichidarea acțiunilor criminale ale dușmanului intern sau extern. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 69. Căile și procedeele specifice ale unei limbi date, în trecerea ei de la o calitate la alta, în trecerea de la starea veche la cea nouă, formează legile interne ale dezvoltării ei. MACREA, F. 17. ◊ Piață internă = schimbul, vînzarea, circulația mărfurilor în interiorul unei țări. Plan intern = planificare în interiorul unei secții sau al unei echipe, cuprinzînd sarcinile care îi revin fiecăruia în cadrul planului general al întreprinderii. Ministerul Afacerilor Interne (sau, substantivat, f. pl.) = minister în resortul căruia se găsește întreaga administrație de stat din interiorul țării. Organe interne = organe situate în cavitatea abdominală și toracică. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului. Glande cu secreție internă v. secreție. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului. (Mat.) Unghiuri interne = fiecare din cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei. Unghiuri alterne interne v. altern.

INTERN, -Ă adj. Care se află înăuntru; interior, lăuntric. ◊ Organe interne = organele din cavitatea toracică și abdominală; unghi intern = unghi format de două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei. // s.m. și f. Elev sau ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. ♦ Student în medicină care face practică la un anumit spital, unde de obicei și locuiește. [Cf. interne, it. interno, cf. lat. internus].

INTÉRN, -Ă I. adj. care se află înăuntru; interior, lăuntric. ♦ organe ~e = organele din cavitatea toracică și abdominală; boli ~e = boli ale organelor interne; motor cu ardere ~ă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului; unghi ~ = unghi format din două drepte tăiate de o secantă, aflat în interiorul lor și de aceeași parte a secantei; (inform.) memorie ~ă = memorie a calculatorului făcând parte din unitatea centrală. II. s. m. f. 1. elev, ucenic care locuiește și ia masa într-un internat. 2. student în medicină care face practică într-o clinică, unde, de obicei, și locuiește. (< fr. interne, lat. internus)

INTÉRN1 ~ă (~i, ~e) 1) Care se află în partea de dinăuntru a ceva; de dinăuntru; interior; lăuntric. ◊ Organe ~e organe din cavitatea toracică și abdominală. Boli ~e boli ale acestor organe. 2) Care are loc în interiorul unui organism social. /<lat. internus, fr. interne

intern a. 1. care e interior: leziune internă; 2. școlar care e cu locuința în școală; 3. student în medicină care locuiește în spital. ║ n. pl. afacerile interioare ale unei țări: Ministru de interne.

*intérn, -ă adj. (lat. internus, d. intra, în ăuntru. V. interior, extern). Al căruĭ sediŭ e în ăuntru: boală internă (de ex., la ficat). Care locuĭește în școală: elev intern. Relativ la administrațiunea din ăuntru țăriĭ: afacerile interne. Geom. Unghĭ intern, format de o secantă între doŭă paralele (V. altern). S. m. și f. Un intern, o internă, un elev intern, o elevă internă. Student, studentă în medicină care locuĭește în spital. Ministerul de interne (subînț. afacerĭ saŭ lucrurĭ), care se ocupă de afacerile din ăuntru țăriĭ. Patologia internă, a boalelor interne. Adv. Pin ăuntru: această boală nu dispare de cît tratînd-o intern.

*internéz v. tr. (d. intern; fr. interner). Pun un elev intern în școală, un captiv în închisoare saŭ un nebun în spital.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

interná (a ~) vb., ind. prez. 3 interneáză

interná vb., ind. prez. 1 sg. internéz, 3 sg. și pl. interneáză

arată toate definițiile

Intrare: interna
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • interna
 • internare
 • internat
 • internatu‑
 • internând
 • internându‑
singular plural
 • internea
 • internați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • internez
(să)
 • internez
 • internam
 • internai
 • internasem
a II-a (tu)
 • internezi
(să)
 • internezi
 • internai
 • internași
 • internaseși
a III-a (el, ea)
 • internea
(să)
 • interneze
 • interna
 • internă
 • internase
plural I (noi)
 • internăm
(să)
 • internăm
 • internam
 • internarăm
 • internaserăm
 • internasem
a II-a (voi)
 • internați
(să)
 • internați
 • internați
 • internarăți
 • internaserăți
 • internaseți
a III-a (ei, ele)
 • internea
(să)
 • interneze
 • internau
 • interna
 • internaseră
Intrare: intern (adj.)
intern1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • intern
 • internul
 • internu‑
 • internă
 • interna
plural
 • interni
 • internii
 • interne
 • internele
genitiv-dativ singular
 • intern
 • internului
 • interne
 • internei
plural
 • interni
 • internilor
 • interne
 • internelor
vocativ singular
plural
Intrare: internă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • internă
 • interna
plural
 • interne
 • internele
genitiv-dativ singular
 • interne
 • internei
plural
 • interne
 • internelor
vocativ singular
 • internă
 • interno
plural
 • internelor
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

interna

 • 1. A instala un bolnav într-un spital pentru tratament.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: spitaliza attach_file 2 exemple
  exemple
  • Omul a cerut un răgaz de două zile, să-și interneze mama într-o clinică oculistică, în așteptarea unei operații. C. PETRESCU, A. 319.
   surse: DLRLC
  • reflexiv S-a internat în spital pentru a se supune unei operații.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. A sili pe cineva să stea (închis) într-un ospiciu, într-o școală de corecție, într-un lagăr etc., pentru a-l ține sub supraveghere, pentru a-l reeduca etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie:

intern (adj.)

 • 1. Care se află înăuntrul unui obiect, al unei ființe, al unui spațiu etc., care este în interior.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: interior (adj.) lăuntric antonime: extern (adj.) attach_file 2 exemple
  exemple
  • Vigilența de masă a oamenilor muncii este arma cea mai puternică pentru descoperirea și lichidarea acțiunilor criminale ale dușmanului intern sau extern. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 10, 69.
   surse: DLRLC
  • Căile și procedeele specifice ale unei limbi date, în trecerea ei de la o calitate la alta, în trecerea de la starea veche la cea nouă, formează legile interne ale dezvoltării ei. MACREA, F. 17.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Piață internă = schimbul, vânzarea, circulația mărfurilor în interiorul unei țări.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Plan intern = planificare în interiorul unei secții sau al unei echipe, cuprinzând sarcinile care îi revin fiecăruia în cadrul planului general al întreprinderii.
   surse: DLRLC
  • 1.3. Ministerul Afacerilor Interne (sau, substantivat, f. pl.) = minister în resortul căruia se găsește întreaga administrație de stat din interiorul țării.
   surse: DLRLC
  • 1.4. Organe interne = organe situate în cavitățile abdominală și toracică.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.5. Boli interne = bolile organelor din interiorul corpului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • surse: DLRLC
  • 1.7. Motor cu ardere internă = motor care folosește energia unui combustibil ars în interiorul cilindrului.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 1.8. Unghiuri interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri situate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă și aflate de aceeași parte a secantei.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • surse: DLRLC
  • 1.10. informatică Memorie internă = memorie a calculatorului făcând parte din unitatea centrală.
   surse: MDN '00
  • 1.11. locuțiune adjectivală De (sau pentru) uz intern = (despre medicamente) care se ia oral.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.12. locuțiune adjectivală De (sau pentru) uz intern = (despre cărți, documente, acte etc.) care poate fi consultat numai în condiții speciale în interiorul unei instituții.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. Care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria.
  surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

intern, -ă (persoană) internă

 • 1. Elev sau ucenic care locuiește într-un internat sau la locul unde învață meseria.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: înlountraș attach_file un exemplu
  exemple
  • Tu ai trîndăvit iarăși vara întreagă... simțind lipsa prietenului tău, care era intern la meșter. PAS, Z. I 282.
   surse: DLRLC
 • 2. Student în medicină admis pe bază de concurs să facă practică la un spital; medic angajat (prin concurs) la un spital.
  surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: